Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de miercuri indexarea salariului minim brut pe ţară

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de miercuri indexarea salariului minim brut pe ţară

Guvernul urmează să aprobe, printr-o hotărâre, majorarea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată la 2.300 de lei lunar, reprezentând o creştere de 3% faţă de luna decembrie 2020.

"Prin prezentul act normativ se propune ca salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată sa fie majorat la 2.300 lei lunar începând cu data intrării în vigoare a prezentei hotărâri de Guvern, ceea ce reprezintă o creştere de 3% faţă de luna decembrie 2020. În anul 2020 tariful orar este de 13,327 lei/oră pentru un program complet de lucru de 167,333 ore, iar în anul 2021 tariful orar este de 13,583 lei/oră pentru un program complet de lucru de 169,333 ore. La stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată pentru anul 2021 la valoarea de 2.300 lei s-a avut în vedere o formulă de calcul care ia în considerare rata inflaţiei de 2,2 % şi 0,8 % creşterea reală a productivităţii muncii pe persoană pentru anul 2020", se arată în nota de fundamentare a actului normativ.

Totodată, se menţionează în document, "pentru personalul încadrat pe funcţii pentru care se prevede nivelul de studii superioare, cu vechime în muncă de cel puţin un an în domeniul studiilor superioare, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, suma stabilită în bani care nu include sporuri şi alte adaosuri, se menţine la suma de 2.350 de lei lunar".

În şedinţa Guvernului va fi dezbătut, în primă lectură, şi un proiect de lege privind stabilirea măsurilor de protecţie socială pentru consumatorul vulnerabil din sistemul energetic.

Un alt proiect de act normativ care va fi discutat în primă lectură de Guvern este proiectul de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii 56/2020 pentru recunoaşterea meritelor personalului medical participant la acţiuni medicale împotriva COVID-19.

Pe agenda şedinţei figurează şi un memorandum cu tema: Mecanismul pentru elaborarea poziţiei Guvernului României cu privire la Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). În cuprinsul memorandumului se propune, printre altele, ca PNRR să fie actualizat până la finalul lunii februarie 2021.

"Pentru o abordare unitară şi coordonare interinstituţională în elaborarea şi negocierea informală cu Comisia Europeană, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene propune implicarea Preşedinţiei, a vice-premierului coordonator, a Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului, precum şi a ministerelor de linie în domeniul cărora sunt prevăzute activităţi şi proiecte în PNRR. De asemenea, se propune ca PNRR să fie actualizat până la finalul lunii februarie 2021 într-o formă coerentă, în conformitate cu priorităţile stabilite in cadrul Programului de Guvernare. În cadrul procesului de organizare, MIPE va organiza consultări cu reprezentanţii sectorului privat, ai societăţii civile, cu sindicatele, precum şi cu ceilalţi parteneri de dialog", se arată în nota de fundamentare. AGERPRES


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

4 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

5 Ciudată poveste...