Guvernul ungar nu-și va schimba poziția cu privire la cotele de migranți (oficial ungar)
Guvernul ungar își menține cu fermitate opoziția față de cotele obligatorii de migranți stabilite de Uniunea Europeană, în fața presiunilor în creștere la care este supusă Ungaria, inclusiv a procedurii de infringement inițiate în iunie și a amenințărilor cu suspendarea finanțării dacă nu-și revizuiește poziția, a declarat joi un oficial guvernamental, citat de MTI.
"Intensificarea presiunii este zadarnică, poziția guvernului nu se va schimba", a subliniat secretarul de stat Csaba Domotor, într-un comunicat.
Potrivit oficialului ungar, situația creată de migrație în țările din sudul Europei prezintă riscuri serioase și pentru Ungaria, însă Bruxellesul continuă să impună distribuirea între statele membre a migranților care vin în Europa, iar pentru aplicarea acestui plan Ungaria este supusă la puternice presiuni.
În iunie, Comisia Europeană a lansat o procedură de infringement (încălcarea prevederilor tratatelor Uniunii Europene) atât împotriva Ungariei, cât și a Poloniei și Republicii Cehe ca urmare a refuzului acestora de a respecta deciziile Uniunii privind redistribuirea solicitanților de azil între țările membre, amintește MTI. Planul de relocare a 160.000 de refugiați a fost adoptat în septembrie 2015 în pofida faptului că Ungaria, Cehia, Slovacia și România au votat împotriva sa.
Polonia a votat atunci în favoarea acestor cote obligatorii, dar ulterior noul guvern de la Varșovia a decis să nu le accepte. Statele membre ale UE s-au angajat ulterior să preia alți 22.000 de refugiați din state vecine Siriei, respectiv Turcia, Iordania și Liban.
AGERPRES