Guvernul taie din ajutorul acordat românilor care găzduiesc refugiați: „Programul a dus la creșterea chiriilor“
Guvernul vrea să reducă sumele acordate românilor care sprijină refugiații ucraineni din motive de ordin imobiliar. Astfel, spun autoritățile, programul a fost perceput ca o sursă de venit atractivă pentru mulți proprietari de locuințe aflați în căutare de chiriași.
Românii găzduiesc în prezent refugiați ucraineni , prin programul „50/20”. Guvernul vrea să modifice legea care reglementează programul de ajutor pentru ucraineni și să acorde doar 2.000 de lei pe lună pentru o familie.
Pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne a fost publicată Ordonanţa de urgenţă pentru modificarea și completarea articolului 1 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 15/2022 privind acordarea de sprijin și asistență umanitară de către statul român cetățenilor străini sau apatrizilor aflați în situații deosebite, proveniți din zona conflictului armat din Ucraina.
Conform noilor modificări, se prevede „stabilirea posibilității acordării unei sume forfetare în cuantum de 2000 lei/lună, pentru o singură perioadă de maximum 4 luni consecutive, în vederea acoperirii cheltuielilor de cazare pe teritoriul României pentru familiile şi persoanele singure, beneficiare ale Deciziei de punere în aplicare (UE) 2022/382 a Consiliului din 4 martie 2022 de constatare a existenţei unui aflux masiv de persoane strămutate din Ucraina în înţelesul articolului 5 din Directiva 2001/55/CE şi având drept efect introducerea unei protecţii temporare“.
„Sursă de venit atractivă pentru mulți proprietari de locuințe“
Tot în aceeași notă de fundamentare se arată și motivele pentru care statul român vrea să reducă suma din programul pentru ajutorarea refugiaților ucraineni: „decontarea cheltuielilor cu hrana cetățenilor străini sau apatrizilor aflați în situații deosebite, proveniți din zona conflictului armat din Ucraina, găzduiți de persoane fizice a fost văzută ca o sursă de venit atractivă pentru mulți proprietari de locuințe aflați în căutare de chiriași, fiind astfel, alimentată piața imobiliară din zonele căutate de persoanele care provin din zona de conflict armat din Ucraina, fapt ce a dus la scăderea sub aspectul ofertei și, implicit, la creșterea cuantumului chiriilor practicate pe piața liberă, cu impact direct asupra cetățenilor români care doresc să acceseze această modalitate locativă“.
Conform aceluiași proiect, ucrainenii care vor să stea mai mult de patru luni în România și nu-și pot găsi un loc de muncă, beneficiază pe lângă suma de 2000 de lei pe lună și de acces la serviciile şi măsurile prevăzute de Legea nr.76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă.
Conform MAI, doar 5.007 ucraineni au locuri de muncă înregistrate în Registrul General de Evidență al Salariaților (REVISAL).
Sursa: adevarul.ro