Guvernul spaniol cere unui număr de circa 650 de primării să retragă orice simboluri franchiste rămase
Ministerul de Justiţie din Spania a anunţat miercuri că a cerut unui număr de 656 de municipalităţi să retragă din spaţiul public simbolurile moştenite din timpul franchismului, în contextul în care mai multe străzi poartă în continuare numele unor demnitari din fosta dictatură, relatează AFP.
"Ministerul de Justiţie, prin intermediul Direcţiei Generale a Memoriei Istorice, a cerut unui număr de 656 de primării spaniole să elimine vestigiile franchismului care ar fi putut rămâne în spaţiul public", se arată într-un comunicat.
De la venirea sa la putere la începutul lunii iunie, premierul socialist Pedro Sanchez s-a angajat într-o luptă pentru reabilitarea memoriei a sute de mii de victime republicane ale Războiului Civil din Spania (1936-1939) şi ale dictaturii lui Francisco Franco ce a urmat (1939-1975).
Principalul simbol al acestui angajament este dorinţa sa de a-l exhuma pe Franco din monumentalul său mausoleu de la Valle de los Caidos, însă intenţia premierului se confruntă de mai multe luni cu opoziţia urmaşilor dictatorului.
În solicitarea sa către primării, Ministerul de Justiţie cere aplicarea unei legi din 2007 privind memoria istorică, ce obligă administraţiile publice "să ia măsuri pertinente pentru a retrage ecusoanele, insignele, plăcile şi alte obiecte sau menţiuni care fac apologia, personală sau colectivă, a revoltei militare, a războiului civil şi a dictaturii".
Votată în timpul guvernului unui alt premier socialist, José Luis Rodriguez Zapatero (2004-2011), această lege este în continuare contestată de conservatori, în opinia cărora ea redeschide inutil rănile trecutului.
Conform Ministerului de Justiţie, care citează Institutul Naţional de Statistică, "figuri importante ale franchismului dau în continuare numele a cel puţin 1.171 de străzi şi pieţe spaniole". AGERPRES