Guvernul Poloniei ia în calcul închiderea temporară a frontierei cu Ucraina pentru schimburile de mărfuri
Premierul polonez Donald Tusk nu a exclus miercuri o închidere temporară a frontierei pentru schimburile de mărfuri cu Ucraina, în timp ce Polonia este marcată de manifestaţiile masive ale agricultorilor ce blochează şosele şi puncte de frontieră în protestelor lor împotriva importurilor agroalimentare din Ucraina şi politicilor europene.
„Discutăm de asemenea cu partea ucraineană despre închiderea temporară a frontierei şi suspendarea schimburilor de mărfuri în general”, a declarat Donald Tusk, recunoscând că aceasta ar fi o soluţie „dureroasă pentru ambele părţi”, relatează agenţiile AFP, EFE și Agerpres.
„Sunt pregătit să iau decizii ferme în ce priveşte frontiera cu Ucraina, mereu în consultare cu Kievul, pentru a nu exista tensiuni inutile. Dar trebuie să găsim o soluţie pe termen lung”, a explicat Donald Tusk, adăugând că a primit din partea Bruxellesului şi Kievului propuneri pentru cote de produse ucrainene care pentru Varşovia sunt „inacceptabile”.
Tusk a mai anunţat că se va întâlni joi cu reprezentanţi ai agricultorilor polonezi, care blochează şosele şi posturi de frontieră în protestelor lor contra importurilor agricole ucrainene, pe care blocul comunitar le-a scutit de taxe vamale şi de obligaţia respectării standardelor europene - pentru a ajuta Ucraina în războiul cu Rusia - şi astfel sunt comercializate pe piaţa europeană la preţuri de dumping, preţuri sub costurile producătorilor locali.
În mai multe puncte de frontieră cu Ucraina şi în portul Gdansk agricultorii polonezi au atacat recent camioane şi vagoane care transportau cereale ucrainene şi le-au deversat încărcăturile, provocând reacţii virulente din partea Kievului.
Premierul polonez a declarat marţi că nu exclude posibilitatea extinderii interdicţiei unilaterale impuse de Polonia asupra unor importuri agricole ucrainene dacă Bruxellesul „nu găseşte o cale mai eficientă de a proteja piaţa poloneză şi europeană”, după ce statele UE au aprobat săptămâna trecută prin majoritate calificată cererea Comisiei Europene de prelungire până în iunie 2025 a eliminării tuturor restricţiilor pentru importurile ucrainene.
Polonia, Ungaria şi Slovacia, care au votat împotriva acestei prelungiri, au extins unilateral în septembrie 2023 o interdicţie asupra importului a patru produse agricole ucrainene, după ce Comisia Europeană a respins cererea statelor UE vecine Ucrainei de a fi aplicată în continuare această interdicţie ca măsură de protejare a agricultorilor, ce fusese luată în aprilie în cadrul unui acord cu aceste trei ţări, plus România şi Bulgaria. Noul guvern pro-european polonez condus de premierul Donald Tusk a menţinut aceste restricţii instituite de fostul guvernul conservator.