Guvernul japonez a cerut o anchetă asupra Bisericii Unificării după scandalul politic iscat în urma asasinării lui Shinzo Abe
Prim-ministrul japonez Fumio Kishida a cerut luni deschiderea unei anchete guvernamentale cu privire la Biserica Unificării, după ce asasinarea fostului premier Shinzo Abe în luna iulie a scos la iveală legături apropiate între această organizație religioasă, cunoscută şi ca „secta Moon”, şi deputaţi din partidul la putere, transmit AFP şi Reuters.
Premierul japonez Fumio Kishida a ajuns în centrul unui scandal politic FOTO EPA-EFE
Legăturile dintre deputații Partidului Liberal Democrat al premierului Fumio Kishida și grupul religios conservator denumit oficial Federația Familială pentru Pace și Unificare Mondială au iscat un scandal politic în Japonia.
Autorul asasinatului asupra fostului premier japonez, Tetsuya Yamagami, era furios pe sectă, căreia mama sa îi făcuse donaţii substanţiale, ducând familia la ruină, şi l-a acuzat pe Abe de promovarea organizaţiei, potrivit Agerpres.
Biserica a negat orice act reprobabil, dar numeroşi foşti membri au criticat public practicile sectei Moon, acuzată că le impune donaţii adepţilor săi, obligându-i să plătească pentru articole „spirituale” pentru curățarea karmei. Pe de altă parte, dezvăluirile despre legăturile sectei cu personalităţi politice de prim-plan în Japonia au contribuit la scăderea cotei de popularitate a guvernului condus de Fumio Kishida. O anchetă internă a partidului liberal democrat de guvernământ a revelat că jumătate dintre deputați aveau legături cu organizația religioasă, potrivit The Guardian.
Adresându-se luni parlamentului, premierul a semnalat că există „numeroase victime” ale sectei Moon şi ale unor grupuri înrudite, victime care au ajuns în sărăcie sau să se confrunte cu grave probleme de familie.
„Eforturile depuse pentru a-i ajuta sunt încă insuficiente'” de aceea 'guvernul îşi va exercita dreptul de a ancheta Biserica (Unificării) în virtutea legii privind organizaţiile religioase', a declarat el.
Guvernul îşi propune de asemenea să revizuiască anumite legi pentru a facilita anularea de contracte şi 'va întări iniţiativele pentru a preveni abuzurile asupra copiilor şi îi va ajuta pe copiii adepţilor (sectei) în ce priveşte educaţia şi obţinerea de locuri de muncă', a adăugat Kishida.
Media locale au relatat că ancheta anunţată luni va urmări să stabilească dacă Biserica Unificării a adus atingere binelui public sau a comis fapte incompatibile cu statutul său de grup religios.
Ancheta ar putea conduce la un ordin de dizolvare, în baza legii privind organizaţiile religioase, prin care Biserica Unificării îşi va pierde acest statut, precum şi scutirile de taxe, dar ar putea continua să funcţioneze.
Kishida, care s-a confruntat, de asemenea, cu critici pentru că a aprobat funeralii de stat pentru Abe, în ciuda opoziției publice puternice, a fost inițial reticent să investigheze biserica, temându-se de acuzații de încălcare a libertății religioase. Cu toate acestea, ratingurile sale scăzute de aprobare și înmulțirea dovezilor privind practicile bisericii par să-i fi forțat mâna. Agenția pentru protecția consumatorilor ar fi primit 1.400 de plângeri privind „vânzările spirituale” ale bisericii din aprilie anul trecut.
Un sondaj realizat de agenția de știri Kyodo la începutul acestei luni a plasat sprijinul pentru cabinetul lui Kishida la 35%, cel mai scăzut nivel de când a devenit prim-ministru în octombrie 2021.
Potrivit presei, doar două grupuri religioase au fost vizate de un astfel de ordin în Japonia, unul din ele fiind secta Aum Shinrikyo, care a comis atentatul cu gaz sarin la metroul din Tokyo în 1995.
Sursa: adevarul.ro