Guvernul insistă să le dea dascălilor prima de 2.500 de lei. Aceștia continuă greva
Vor, nu vor, profesorii vor primi 2.500 de lei. Așa a anunțat duminică purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru . Ordonanța care va asigura majorări ale veniturilor pentru personalul didactic, auxiliar și nedidactic este pregătită, a explicat oficialul. Este vorba, de fapt, despre aceeași ofertă făcută și până acum și respinsă vehement de către cadrele didactice – o primă de 2.500 de lei pentru profesori, pentru „cariera didactică“, și 1.000 de lei pentru personalul nedidactic. Răspunsul sindicatelor a venit imediat: „Este o formă de dispreț, greva continuă“.
Guvernul nu ține cont de cerințele profesorilor / Foto: Arhivă
Guvernul „va aloca personalului didactic și didactic auxiliar, respectiv personalul nedidactic, următoarele sume: cei 2.500 de lei care reprezintă măsuri de susținere, fie sub formă de primă de carieră didactică, fie sub formă de primă de compensare salarială, care vor asigura un regim tranzitoriu până la adoptarea noii grile de salarizare, acoperirea parțială a costurilor generate de rata inflației și tranziția spre noua grilă de salarizare pentru personalul didactic și didactic auxiliar și alte sume, în total 1.000 lei pentru personalul nedidactic, care va primi acești bani în iunie și în septembrie, în timp ce personalul didactic și didactic auxiliar va primi 1.000 lei în luna iunie și, practic, în săptămânile care urmează, și 1.500 de lei în luna octombrie“, a fost anunțul purtătorului de cuvânt, Dan Cărbunaru.
Nu stăm cu mâna întinsă
Sindicaliștii au reacționat imediat și-au spus că oferta este o formă de dispreț manifestată la adresa angajaților din învățământ. „Nu știu ce-și imaginează reprezentanții Guvernului, dar varianta prezentată de ei a fost comunicată în teritoriu, iar colegii noștri au răspuns nu pot accepta așa ceva. Ei cer o salarizare decentă, vor să fie respectați. Este vorba de statutul social al acestei categorii socio-profesionale care a fost atât de oropsită în ultimii ani. Deci, cu alte cuvinte, dacă mai doresc un răspuns, îl vor primi marți“, a declarat Marius Nistor, de la Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret“. Liderul sindical a mai transmis că îi invită pe reprezentanții Executivului „să coboare în fața oamenilor și să-și transmită mesajele. Că, vorba aia, din Palatul Victoria, când te uiți de la înălțimea etajului doi sau unu pe unde sunt cocoțați cu birourile lor, s-ar putea să ai o imagine puțin deformată“.
La rândul lui, Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Părinților, este de părere că declarația Guvernului vine ca „nuca-n perete“. El a menționat că o astfel de declarație nu face altceva decât să învrăjbească întregul corp profesoral, „și aici nu mai vorbim doar de liderii de sindicate, vorbim de 150.000 de profesori în spate“.
„Nu mai avem încredere“
„De vineri am așteptat invitația la discuții, însă totul s-a redus la un mesaj transmis într-un briefing de presă susținut de purtătorul de cuvânt al Executivului“, mai arată reprezentanții dascălilor. Aceștia subliniază că Guvernul nu a emis o OUG prin care să se garanteze că, în noua lege a salarizării, salariul profesorului debutant va fi egal cu cel puţin salariul mediu brut pe economie, prevedere care a fost eliminată din Legea Învăţământului Preuniversitar, și că refuzul emiterii acestui act îi face pe angajații din învățământ să creadă că nu vor avea salarii decente nici prin noua lege. „În momentul în care refuzi categoric așa ceva, în momentul în care refuzi această prevedere din proiectul legii învățământului preuniversitar, ți-ai arătat adevăratele intenții. Nu mai sunt credibili în fața noastră. În momentul de față nu există niciun fel de garanție că, dacă vor începe negocieri pe grila de salarizare, vor respecta în mod clar poziționarea corectă a celor din învățământ în ierarhia salarială pentru bugetari“, a mai spus Marius Nistor.
Surse liberale au precizat pentru „Adevărul“ că Nicolae Ciucă a fost duminică la Guvern și i-a cerut lui Marius Budăi, ministrul Muncii, să se vadă de urgență cu sindicaliștii, pentru ca legea salarizării să fie gata mai repede și profesorii să primească salariile mărite înainte de 15 iulie. De altfel, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a anunţat că ministrul va începe în mod accelerat dialogul cu reprezentanţii sindicatelor, mai întâi cu cei din Educaţie, apoi cu cei din Sănătate și din Transporturi.
Înscrierea la Bacalaureat începe astăzi
Cu toate că profesorii sunt în grevă generală , Ministerul Educației a anunțat că va fi respectat calendarul examenului de Bacalaureat și le-a transmis directorilor de școli care pot asigura resursa umană necesară pentru înscrierea candidaților la examenul de Bacalaureat să le comunice părinților și elevilor toate aspectele necesare pentru realizarea înscrierii care va avea loc în perioada 29 mai - 7 iunie.
Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Părinților, a precizat că lucrurile se complică, pentru că actuala structură a anului școlar începe să fie decalată și că există riscul ca datele examenelor naționale să fie modificate, ceea ce nu se dorește. „Am spus că în ultimă fază am accepta o decalare, dar bineînțeles că ne dorim să fie respectat calendarul nostru școlar, în special pentru elevii care vor să aplice sau care sunt preadmiși la universitățile din spațiul european și au nevoie de această diplomă de Bacalaureat“, a spus acesta.
De examenele naționale a vorbit și Marius Nistor, care a transmis că profesorii vor face tot ce este mai bine pentru elevi, precizând că i-au rugat de fiecare dată să îi înțeleagă. „Cheia se află în momentul de față în mâinile celor care au putere politică. Acest guvern este o coaliție majoritară. Coaliția majoritară trebuie să-și asume rezolvarea acestei probleme și să nu încerce să instige societatea împotriva noastră, părinții sau elevii împotriva noastră, pentru că ei nu sunt altceva decât cei care au menținut sistemul într-o subfinanțare cronică din 2010 încoace. Ei și nimeni altcineva, răspunderea este doar a lor și vor să continue același tip de politică“, a conchis acesta.
Și premierul Nicolae Ciucă se arată îngrijorat de consecințele protestului. El a transmis o scrisoare în care a făcut un apel la cadrele didactice să suspende acţiunile de protest, pentru a derula activităţile esenţiale de final de an şcolar. Acesta subliniază că va face tot posibilul să nu existe întârzieri privind susţinerea examenelor de către elevii din anii terminali.
Reamintim că la ultimele negocieri avute cu reprezentanţii Guvernului, joi, 25 mai 2023, solicitările sindicatelor au fost: majorare salarială de 25%, în medie, până la intrarea în vigoare a Legii Salarizării Unice şi emiterea unei OUG prin care să se garanteze că, în noua lege a salarizării, salariul profesorului debutant este egal cu cel puţin salariul mediu brut pe economie, ceea ce ar însemna că salariile medii ar urma să crească cu 60%.
Vara grevelor
După angajații din Educație și cei din Transporturi, Sănătate și Poliție amenință cu grevă.
Angajații CFR ies astăzi în stradă, fiind nemulțumiți de salarii și de faptul că statul taie din banii companiei. Protestul va avea loc între orele 10.00 și 12.45, lângă parcul din faţa Ministerului Transporturilor. Sindicaliștii au mai multe solicitări, printre care aprobarea bugetului la CFR Călători şi CFR Infrastructură şi o salarizare decentă, care să-i motiveze pe angajați să fie mai eficienți. Aceștia spun că Legea personalului feroviar prevedea creșterea salariilor începând cu 1 iulie, dar până la acest moment nu există un buget în acest sens. Potrivit acestora, un salariu mediu net la CFR Călători este aproximativ 4.200 de lei, fiind prea mic pentru nevoile actuale, așa cum au spus oamenii.
Și angajații din sistemul sanitar se plâng că au salarii de nimic și amenință cu o grevă de avertisment pe 8 iunie și cu declanșarea grevei generale începând din 15 iunie. „O asistentă care are un spor de 85%, la un salariu de aproape 4.000 de lei, vorbim aici de ATI, de UPU, se duce undeva la 5.000, 5.500, poate chiar 6.000 de lei. Dar asta cu sporuri, cu continuitate, cu program neîntrerupt, care oricum acel spor nu e plătit la salariul la zi, ci la nivelul anului 2018, ca și gărzile medicilor. Rotativa asta strică totul, nu mai știi cui să te adresezi“, a declarat Leonard Bărăscu, președinte Federația SANITAS.
Când vine vorba de polițiști, președintele Europol, Cosmin Andreica, spune că, „spre deosebire de categoria cadrelor didactice, noi, din păcate, nu avem această posibilitate a exercitării dreptului constituțional la grevă“, dar, cu toate astea, polițiștii se vor organiza să protesteze. Prima formă a grevei polițiștilor se referă „la donarea de sânge și avem în vedere să sincronizăm aproximativ 200-300 de polițiști care, în aceeași zi, vor dona sânge și, implicit, vor lipsi de la locul de muncă. În al doilea rând, faptul că, ca și abatere disciplinară, se reține întârzierea repetată de la serviciu a polițiștilor, asta înseamnă că dacă întârzii o singură dată, dau un exemplu, patru ore sau șase ore la muncă, nu poți să fii sancționat disciplinar“, a explicat Cosmin Andreica.
Sursa: adevarul.ro