Guvernul german şi cel ungar au viziuni diferite cu privire la migraţie, constată Merkel
Cancelarul german Angela Merkel a declarat joi că guvernul său şi cel ungar au 'viziuni diferite' cu privire la abordarea migraţiei, adăugând că Europa nu se poate "decupla" pur şi simplu de la situaţia grea a refugiaţilor, transmite dpa.
Merkel a afirmat, după discuţii purtate la Berlin cu premierul ungar Viktor Orban, că Budapesta "nu se simte deloc responsabilă de procesarea cererilor de azil" şi consideră că problema refugiaţilor trebuie reglementată de ţările aflate la frontierele externe ale Uniunii Europene, unde sunt înregistraţi prima dată.
Orban a contraatacat spunând că prin controalele instituite la graniţa de sud a Ungariei a fost ridicată o "uriaşă povară" de pe umerii Germaniei şi a adăugat că din acest motiv este "incorect ca oamenii din Germania să ne învinuiască de lipsă de solidaritate".
Premierul ungar, unul din cei mai aprigi critici europeni ai politicii cancelarului german de a menţine deschise graniţele ţării, s-a aflat la Berlin pentru a discuta cu Merkel implicaţiile deciziei acesteia de a permite amplasarea de centre închise pentru migranţi de-a lungul frontierelor. Merkel speră să încheie acorduri bilaterale în cu peste 10 ţări ale Uniunii Europene în vederea unei returnări rapide a migranţilor care au fost deja înregistraţi sau au solicitat azil în respectivele ţări. Budapesta şi Praga şi-au exprimat opoziţia faţă de un astfel de acord.
Agenţia ungară de presă MTI notează că Viktor Orban a explicat în cadrul conferinţei de presă că Ungaria a construit gardul la graniţa sa sudică "pentru a redobândi controlul asupra propriului teritoriu" şi că punctul de vedere al ţării sale este că Germania ar trebui să-i trimită pe migranţi înapoi în Grecia, primul lor punct de intrare în UE.
El a insistat că Ungaria se consideră nedreptăţită să fie acuzată de lipsă de solidaritate după ce a făcut mari eforturi pentru a apăra graniţa sudică a Uniunii, care este apărată de "8.000 de oameni înarmaţi 24 de ore din 24", pentru că în caz contrar între 4.000 şi 5.000 de migranţi ar ajunge zilnic în Germania.
Orban a dat asigurări că, deşi ţara sa "vede lumea diferit" de Germania, doreşte o strânsă cooperare cu aceasta şi diferenţele de vederi nu pot împiedica cele două ţări să găsească noi oportunităţi de cooperare.
Cooperarea dintre Germania şi Ungaria este excelentă şi Ungaria este o destinaţie atractivă pentru investitori, a remarcat la rândul său Angela Merkel, potrivit MTI, adăugând că Berlinul şi Budapesta se situează pe aceeaşi poziţie de respingere a politicilor economice protecţioniste. AGERPRES