Guvernul din Crimeea, eforturi pentru a le interzice civililor să își vândă casele

Guvernul din Crimeea, eforturi pentru a le interzice civililor să își vândă casele

Se presupune că rușii se grăbesc să se mute din Peninsula Crimeea, în contextul în care există informații potrivit cărora forțele ucrainene vor ataca în curând teritoriul anexat, notează News Week.

Imagine din Crimeea FOTO Shutterstock

Imagine din Crimeea FOTO Shutterstock

Regiunea Crimeea, o peninsulă care se întinde din sudul Ucrainei până în Marea Neagră, a fost anexată de Rusia în 2014 ca parte a conflictului său de lungă durată cu Ucraina. Ucraina a condamnat ferm anexarea în anii care au trecut de atunci, majoritatea țărilor continuând să recunoască teritoriul ca fiind ucrainean.

În urma unei contraofensive în care forțele ucrainene i-au alungat pe ruși din puncte strategice cheie din regiunea nord-estică Harkov, liderii au început să sugereze o acțiune similară împotriva Crimeei, în speranța de a recuceri peninsula.

Marți, un raport al Ministerului ucrainean al Apărării a susținut că, în ciuda asigurărilor primite de la Moscova, liderii din guvernul din Crimeea au început să încerce să își mute familiile din regiune.

„Acțiunile reușite ale apărătorilor Ucrainei obligă așa-numitele autorități din Crimeea ocupată temporar și din sudul țării noastre să își mute urgent familiile pe teritoriul Federației Ruse”, se arată în raport, care a fost tradus din limba ucraineană.

„În ciuda asigurărilor populației că este sigur să rămână în peninsulă, reprezentanții administrației de ocupație din Crimeea, angajații FSB și comandanții unor unități militare încearcă în secret să vândă casele și să-și evacueze de urgență rudele din peninsulă”.

De asemenea, raportul a precizat că guvernul Crimeei a depus eforturi pentru a interzice rezidenților săi civili să își vândă casele sau să călătorească în afara regiunii. Informațiile despre contraofensivă au fost, de asemenea, puternic restricționate.

„În același timp, ocupanții au interzis încheierea de acorduri privind cumpărarea și vânzarea de locuințe, au stabilit restricții privind circulația peste podul Crimeii și încearcă în toate modurile posibile să închidă accesul la informații despre acțiunile de contraofensivă ale apărătorilor Ucrainei”, a concluzionat raportul. „Serviciul de informații militare al Ucrainei reamintește că toți criminalii de război vor fi demascați și urmăriți penal pentru crimele împotriva populației civile din Ucraina”.

Newsweek a contactat oficialii ruși pentru comentarii. Newsweek nu a putut verifica afirmațiile guvernului ucrainean în afara propriului său raport.

Într-un articol publicat miercuri, Valeri Zalujnîi, cel mai important lider militar ucrainean, și deputatul Mykhailo Zabrodskyi au declarat că Crimeea va fi o țintă majoră a contraofensivei Ucrainei împotriva forțelor ruse în 2023.

„Dacă considerăm campania din 2023 ca fiind un punct de cotitură, atunci, pentru a fi luată în considerare, trebuie să ne întoarcem la definirea centrului de greutate pentru Federația Rusă în acest război. Astfel, este logic să presupunem planificarea pentru 2023 a unei operațiuni sau a unei serii de operațiuni pentru a cuceri peninsula”, au scris Zaluzhnyi și Zabrodskyi.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”