Guvernul de la Chișinău așteaptă decizia României privind furnizarea de gaze

Guvernul de la Chișinău așteaptă decizia României privind furnizarea de gaze

În lipsa unor alternative și în contextul dependenței de gazele rusești, Guvernul de la Chișinău așteaptă să semneze un contract cu România pentru livrarea gazelor naturale.

Foto: Tudor Iovu

Foto: Tudor Iovu

Autoritățile din Republica Moldova își doresc să încheie un contract pe termen lung de livrarea a gazului cu România, pentru a scăpa de dependența de gazul rusesc. Acordul ar fi un colac de salvare pentru țară, în opinia ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale de la Chișinău, Andrei Spînu.

,,Interesul Republicii Moldova este să semneze cât mai curând contract pe termen lung de livrare a gazului, pentru țara noastră. Noi ne dorim acest lucru și trebuie să spunem că un astfel de acord ar rezolva problema, nu doar pentru această iarnă. Ar fi un colac de salvare, pentru Moldova, pentru mulți, mulți ani și practic ultimul element de legătură, care ne ține acum de Federația Rusă. Respectiv, noi suntem gata să semnăm acest contract în orice moment în care este un răspuns din partea României. Înțelegem că mingea este la Guvernul din România, așteptăm un răspuns și suntem gata să mergem înainte”, a declarat Andrei Spînu în cadrul unui interviu pentru RFI România.

În ceea ce privește, cantitatea, adică cel mult cinci milioane de metri cubi de gaz pe zi, pe care România poate să o ofere Republicii Moldova, Andrei Spînu crede că este suficientă.

,,Aceste cinci milioane pe zi, dacă înmulțim pe lună sunt exact 150 de milioane. Deci, cinci milioane pe zi din partea României ar fi mai mult suficient pentru țara noastră. Ar fi suficient, pentru că 5,7 milioane pe care le oferă Gazprom sunt pentru ambele maluri ale Nistrului, inclusiv pentru producerea energiei electrice”, a mai spus Spînu.

Recent, premierul de la București, Nicolae Ciucă, a declarat că statul moldovean a cerut României să primească gaz natural. Întrebat dacă va avea o problemă Republica Moldova cu gazul la iarnă, prim-ministrul a spus: „Dacă acum când discutăm, dacă acum li se va opri furnizarea de gaz de către de către Gazprom, au într-adevăr o problemă, iar noi putem să asigurăm către Republica Moldova acea cantitate pe conducta Ungheni - Ungheni şi acoperă, dar nu necesarul de care are nevoie, 5 milioane de metri cubi putem să dăm pe zi, dar nu mai mult”, a explicat șeful Guvernului român.

Republica Moldova se confruntă cu mai multe probleme legate de încălzire, în condițiiile în care Gazprom a anunțat că ar putea lăsa statul fără gaze naturale, dacă țara nu va plăti până în data de 20 octombrie facturile. Concernul rus amenință și că va rezilia contractul cu Republica Moldova, din motivul unei datorii.

De la 1 octombrie, Gazprom a redus cantitatea de gaze livrată în Republica Moldova cu 30% din cauza „unei probleme tehnice", nerespectând prevederile contractului. Potrivit reprezentanţilor Executivului din ţara vecină, motivul invocat de Gazprom nu este unul argumentat. Astfel, autorităţile de la Chişinău vor stoca gaze în România şi Ucraina, ca să fac faţă situaţiilor neprevăzute.

Gazprom a amenințat și anterior, că ar putea sista livrările de gaze naturale către Republica Moldova, pentru că auditul datoriei MoldovaGaz, care potrivit gigantului rus, constituie 700 de milioane de dolari, nu este gata.

La sfârșitul verii, termenul de realizare a auditului a fost extins, iar conducerea Guvernului de la Chișinău a anunțat că au fost selectate două companii internaționale pentru procesul de auditare, dar rezultatul va fi cunoscut în jumătate de an.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”