Guvernul contestă la CCR legea care permite Ministerului Sănătății să acorde stimulente financiare lunare

Guvernul contestă la CCR legea care permite Ministerului Sănătății să acorde stimulente financiare lunare

Guvernul a sesizat Curtea Constituțională a României (CCR) cu privire la dispozițiile Legii pentru modificarea și completarea Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății și pentru modificarea și completarea art. 6 alin (2) din Legea 263/2004 privind asigurarea continuității asistenței medicale primare prin centrele de permanență, adoptată de Parlament în 22 iunie, informează un comunicat al Guvernului remis, luni, AGERPRES. 

Potrivit comunicatului citat, Guvernul are obiecții asupra modificărilor aduse actelor normative, modificări adoptate în plenul Camerei Deputaților și care dau posibilitatea Ministerului Sănătății, ministerelor și instituțiilor cu rețea sanitară proprie să poată acorda personalului medical și de specialitate stimulente financiare lunare în limita a două salarii minime brute pe țară.

Legea conține prevederi similare și pentru autoritățile administrației publice locale, care, la rândul lor, pot să acorde stimulente financiare personalului medical, în aceleași limite.

Executivul reamintește că, începând cu anul 2011, salarizarea în sectorul bugetar este reglementată prin Legea-cadru privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice. Ca urmare, "drepturile salariale ale personalului bugetar sunt și rămân, în mod exclusiv, cele prevăzute în Legea-cadru nr. 284/2010, cu modificările și completările ulterioare", precizează sursa citată.

Guvernul atrage atenția că adoptarea acestor măsuri ar putea avea un impact financiar suplimentar asupra cheltuielilor de personal ale bugetului general consolidat aferente anului în curs de circa 3,2 miliarde de lei, respectiv 5,5 miliarde de lei în 2017.

Executivul mai spune că modificările adoptate de Parlament nu indică sursa de finanțare și, potrivit Constituției, "nicio cheltuială bugetară nu poate fi aprobată fără stabilirea sursei de finanțare" iar dacă aceste măsuri se aplică există riscul ca impactul suplimentar generat să nu poată fi acoperit din bugetul aprobat.

"Acest lucru ar crea premisele unui dezechilibru bugetar și, posibil, depășirea țintei de deficit (2,95% din PIB, după metodologia ESA), cu consecința încălcării Tratatului de la Maastricht", mai susține Guvernul.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 Așa este în America...

3 VIDEO Imagini care trebuie văzute de la vizita lui Trump jr. în Groenlanda...

4 VIDEO „S-a terminat, Vladimir, nu mai există niciun imperiu. Ești un idiot!”

5 VIDEO Da, sunt ruși „sancționați” și „izolați”, „plângând” la Courchevel, în Franța...