Guvernul-caricatură și reformele abandonate

Guvernul-caricatură și reformele abandonate

Dl Orban este președintele Camerei Deputaților, împărățit în creierul nopții în buna înțelegere cu PSD, funcție și pentru care a vândut PNL.

Președintele va avea guvern stabil pe 27 decembrie, când va tăia panglica viitoarei campanii de vaccinare.

Din programul de guvernare lipsesc revenirea la alegerea primarilor în două tururi și desființarea pensiilor speciale. Ambele în vârful listei cu promisiuni electorale fără de care nu se putea. Iată că s-a putut!

Cam acestea mi se par punctele esențiale din marea înțelegere post electorală care, în mod evident, a vizat cu mult mai mult funcțiile decât principiile, scrie jurnalista Ioana Ene Dogioiu pe  SpotMedia.ro .

Guvernul mi se pare dezamăgitor atât în zona PNL, cât și USR-PLUS.

În PNL, Ludovic Orban, salvat de două ori de președintele Iohannis după ce a vândut tot pentru a-și obține funcția de la Cameră, a fost nevoit să facă față furiei dezlănțuite a partidului.

A astupat rând pe rând gurile cu diferite funcții, mai mici, mai mari, în Parlament, în Guvern, prin deconcentrate. Însă principala problemă o are cu liderii din Ardeal, împotriva cărora a reușit să se alieze în BPN cu Raluca Turcan și Iulian Dumitrescu.

Așa a apărut partea liberală de caricatură guvernamentală, scremută târziu în noapte (noua metodă de lucru a puterii) și după un mare scandal.

Dl Cîțu este atât de puternic în guvernul pe care, teoretic, îl conduce încât nu a reușit să impună nici măcar ministrul de Finanțe pe care l-a dorit, adică pe Dan Vâlceanu.

Alexandru Nazare, cândva ministru al Transporturilor, inventat de Anca Boagiu, în guvernul MRU, a fost impus de Iulian Dumitrescu. Cam asta e tot ce-l recomandă, pentru că dl Nazare nu are absolut nicio pregătire în domeniul finanțelor potrivit  CV-ului oficial al domniei sale .

Ardealul voia 3 miniștri, nu a obținut decât unul, pe dl Bode la Interne, o alegere de o ironie fără margini cât timp domnia sa de-abia a fost implicat într-un accident nu foarte diferit cu acela care i-a dus căderea lui Gabriel Oprea, dar, din fericire, nesoldat cu victime.

Dl Câmpeanu la Educație este o ieșire din ipocrizie cât timp tot domnia sa conducea din umbră și până acum ministerul. De la PC si Pro Romania, de la ministru in Cabinetul Ponta, la ministru în coaliția reformei, e ceea ce trebuie să înghită electoratul de dreapta.

Rămâne de văzut dacă dl Câmpeanu va demisiona din restul funcțiilor – rector, președinte al Consiliului Național al Rectorilor, președinte al Agenției Universitare a Francofoniei.

Doamna Turcan s-a lipit de Ministerul Muncii, ca să nu rămână nelipită de ceva, dând-o la o parte, inexplicabil, pe dna Alexandru.

Nici pe partea USR-PLUS nu sunt prea multe motive de entuziasm.

Rămâne de văzut daca dnii Drulă și Năsui vor performa. Dl Ghinea are ocazia să demonstreze că stampila care i-a fost pusă după precedentul mandat e mincinoasă și pare foarte dornic de asta cât timp a demisionat din funcția de europarlamentar.

Vlad Voiculescu la Sănătate mi se pare o veste proastă din doua motive. Pe parte de calificare și viziune USR-PLUS aveau pe cineva mai bun, adică Adrian Wiener, un medic care înțelege sistemul din interior, care a scris programul privind Sănătatea al Alianței și care a înțeles la firul ierbii, adică într-un spital Covid, criza care este urgenţa absolută a Sănătății.

Dar e și o chestiune morală. Eu i-am luat cu sinceritate apărarea dlui Voiculescu atunci când PNL și Nicușor Dan i-au eludat, practic, dreptul a fi pe funcția de viceprimar pentru care fusese implicit votat de bucureșteni, conform ofertei în tandem.

Am considerat că este fraudată voința alegătorilor care l-au votat pe dl Dan pentru Vlad Voiculescu. Acum însă iată-l pe VV fraudând-o, la rândul sau, pentru o creangă mai înaltă în copacul puterii.

Înțeleg că dl Dan nu îi răspunde la telefon de o lună, deci treaba nu mergea. Și în aceasta situație dl Voiculescu îi lasă pe bucureșteni să se spele pe cap cu cel votat cu garanția și poza domniei sale?

Și ca să nu se simtă singur în Guvern, dl Voiculescu a venit cu prietenul domniei sale, Ciprian Teleman, viitor ministru al Cercetării, Inovării și Digitalizării, șef al PLUS Ilfov. A fost cercetător geolog, cu ani în urma, însă banii și-i câștigă din cursuri de management al stresului și inteligență emoțională, contabilitate și audit.

La Justiție, dl Stelian Ion pleacă cu suspiciunea scandalului garsonierei, scandal în care,  potrivit Newsweek,  au apărut documente noi, oficiale, care ar dovedi că atribuirea locuinței ANL a fost făcută printr-o fraudă.

Profesional, dl Stelian Ion trebuie să se dovedească apt nu doar de opoziție, unde a fost eficient, ci și pentru a gestiona un minister mamut în care SIIJ este o fărâmă, a cărei desființare este deja prevăzută în proiectul de reparare a Legilor Justiției aflat în dezbatere publică.

Doar de exemplu, sper că dl Ion știe ce înseamnă VRS, pentru că îi vor exploda în față, așa cum sper că știe cum să se impună într-un CSM ca o junglă după s-a făcut de ras când a trimis la CSM spre avizare un proiect de desființare a SIIJ fără norme tranzitorii.

Și, desigur, va fi interesant de văzut cum va gestiona numirea unui nou șef al DIICOT, parchetul pentru care SRI are un interes cu totul special.

Dacă se va adeveri că șeful cancelariei va fi Victor Giosan, fost membru PNL care a făcut parte şi din Guvernul Tăriceanu ca secretar de stat în cadrul Secretariatului General, tabloul înnoirii va fi deplin.


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…