
Guvernul britanic dezvoltă un program de „prezicere a crimelor”, folosind datele infractorilor
Guvernul Marii Britanii dezvoltă un program de „prezicere a crimelor” în care datele persoanelor cunoscute de autorități pot fi folosite pentru a-i identifica pe cei care ar fi cel mai probabil să comită o crimă.
Programul era denumit inițial „Proiectul de prezicere crimelor”, însă numele a fost modificat în „schimbul de date pentru îmbunătățirea evaluării riscurilor”. Ministerul Justiției speră că proiectul va contribui la creșterea siguranței publice, dar activiștii l-au numit „înfricoșător și distopic”, scrie The Guardian.
Proiectul a fost scos la iveală în urma presiunilor exercitate de grupul Statewatch, dar și în urma publicării unor documente obținute prin „Freedom of Information request”, un program ce oferă populației dreptul de a obține documente ce aparțin autorităților britanice.
Potrivit Statewatch, datele colectate de la persoanele necondamnate pentru crime vor fi folosite în cadrul proiectului, inclusiv informații sensibile cu privire la despre automutilare și detalii referitoare la abuzul domestic. Oficialii neagă cu vehemență acest lucru, insistând că au fost utilizate doar date despre persoane cu cel puțin o condamnare penală.
Guvernul declară că proiectul se află este destinat exclusiv cercetării, însă activiștii susțin că datele utilizate ar crea prejudecăți în predicții împotriva persoanelor de minoritare etnic și a celor sărace.
De asemenea, proiectul ar „pune la dispoziție dovezi pentru îmbunătățirea evaluării riscurilor de infracțiuni grave și, în cele din urmă, să contribuie la protejarea publicului printr-o analiză mai bună”, a adăugat un purtător de cuvânt al Ministerului Justiției.
Proiectul a fost inițiat în timpul guvernării lui Rishi Sunak și folosește date despre diferite crime furnizate de surse oficiale cum ar fi Serviciul de Probațiune sau Poliția din Manchester de dinainte de 2015.
Datele constau în nume, date de naștere, gen și etnie, dar și un număr prin care oamenii sunt identificați în bazele de date ale poliției naționale. Statewatch declară că datele persoanelor nevinovate și celor care au cerut ajutorul poliției vor fi folosite în cadrul proiectului.
„Încercarea Ministerului Justiției de a construi acest sistem de prezicere a crimelor reprezintă ultimul exemplu distopic și înfricoșător al intenției guvernului de a dezvolta așa-numitele sisteme de <<prezicere>> a crimelor.
Ultimul model, care folosește date furnizate de poliția noastră instituționalizată și rasistă dar și de Ministerul de Interne va consolida și va amplifica discriminarea structurală care stă la baza sistemului juridic penal”, declară Sofia Lyall, cercetător la Statewatch.
În secțiunea „datele cu caracter personal care urmează să fie partajate”, sunt incluse diverse tipuri de condamnări penale, dar sunt enumerate și vârsta la care o persoană a apărut pentru prima dată ca victimă, inclusiv în cazul violenței domestice, și vârsta la care o persoană a avut primul contact cu poliția.
„Acest proiect este realizat doar în scopuri de cercetare. A fost conceput folosind datele existente deținute de HM Prison și Probation Service și de forțele de poliție cu privire la infractorii condamnați pentru a ne ajuta să înțelegem mai bine riscul ca persoanele aflate în probațiune să ajungă să comită violențe grave. Un raport va fi publicat în timp util”, a precizat ministrul Justiției.
Sursa: adevarul.ro