Guvernul Barnier cade în urma unei moțiuni de cenzură. Franța plonjează în necunoscut

Guvernul Barnier cade în urma unei moțiuni de cenzură. Franța plonjează în necunoscut

Guvernul francez condus de către premierul Michel Barnier a fost răsturnat miercuri de la putere printr-o moţiune de cenzură depusă de stânga, adoptată cu 331 de voturi la 289, scrie presa franceză.

Premierul Barnier în Adunarea Națională/ Foto:X

Premierul Barnier în Adunarea Națională/ Foto:X

Aceasta este o premieră în Franţa din 1962.

Michel Barnier este obligat, prin adoptarea miercuri acestei moţiuni de cenzură depusă de către Noul Front Popular (NFP) la Adunarea Naţională, să prezinte demisia Guvernului său preşedintelui Republicii Emmanuel Macron, relatează BFMTV.

Locatarul Matignonului bate astfel recordul lui Bernard Cazeneuve şi devine cel mai efemer premier al Republicii a V-a.

În total, 331 de deputaţi au votat în favoarea acestei moţiuni, în contextul în care majoritatea necesară adoptării acesteia era de 288.

Michel Barnier, cenzurat miercuri, urmează astfel să plecve din post după 90 de zile la şefia Guvernului.

El a fost premier cu 70 de zile mai puţin decât Bernard Cazeneuve, numit de către François Hollande la sfârşitul singurului său mandat de cinci ani, care a fost premier din decembrie 2016 şi până în mai 2017.

Valérie Pécresse, președinta regiunii Île-de-France, a deplâns pe X o „zi tristă pentru Franța”. „Michel Barnier încercase să readucă țara pe drumul cel bun. El își fixase obiectivul de a ne pune în ordine fințele și frontierele. Astăzi, extrema dreaptă, într-o alianță nefirească cu stânga, face politica a ceea ce e mai rău pentru țară și pentru compatrioții noștri!”, a scris ea.

„Nu exista altă soluție", și-a justificat Marine Le Pen votul de neîncredere n guvern prin dorința de a-i ”proteja pe francezi”.

Intervenind miercuri seară pe TF1, în urma votului de neîncredere în guvernul Barnier, Marine Le Pen a declarat că a „făcut alegerea de a-i proteja pe francezi”. „Nu exista altă soluție decât aceasta”, a spus ea, chiar dacă decizia nu a fost luată «din toată inima». „Michel Barnier nu a ascultat opoziția atunci când și-a întocmit bugetul”.

„Dragostea imensă pe care o am pentru Franța a făcut întotdeauna totul ușor și onorabil pentru mine”, a adăugat liderul deputaților Adunrii Naționale( RN), care «a găsit ușor și onorabil să îi apere pe francezi, chiar cu prețul de a fi obligat să îmi adaug voturile cu Franța Nesupusă (de stânga exremă n.r).».

În timp ce Emmanuel Macron va trebui să aleagă un nou prim-ministru, Marine Le Pen intenționează să îl „lase” pe succesorul lui Michel Barnier să „lucreze” la un nou buget.

Michel Barnier s-a instalat la Matignon la 5 septembrie, succedându-i lui Gabriel Attal - care se află pe locul trei al celor mai efemeri premieri ai Republicii a V-a.

El avea sarcina dificilă să se prezinte în faţa ueni Adunări în care nu avea o majoritate absolută.

După ce a alcătuit un ”soclu comun” împreună cu Partidul Les Républicains (LR, dreapta) şi partide din tabăra prezidenţială - Renaissance, MoDem, Horizons -, fostul comisar european s-a lovit de proba bugetului.

După mai multe săptămâni de dezbateri în Parlament, el a decis luni să asumea răspunderea Guvernului, în baza Articolului 49.3 al Constituţiei, şi să treacă astfel fără vot prin Adunarea Naţională bugetul Securităţii Sociale.

În pofida unor îndelungate negocieri - în culise - cu Partidul Rassemblement national (RN, extremă dreapta), el nu a reuşit să obţină susţinerea lui Marine Le Pen şi altor deputaţi de extrenă dreapta.

Aceştia din urmă au decis să voteze în favoarea moţiunii de cenzură depuse de NFP miercuri, antrenând astfel căderea Guvernului.

Articolul 50 al Constituţiei îl obligă pe Michel Barnier să-şi prezinte propria demisie şi demisia echipei sale preşedintelui Republicii.

În aşteptarea numirii succesorului său de către Emmanuel Macron, Michel Barnier rămâne premier ”demisionar” şi expediază afacerile curente.

Președintele intenționează să numească un succesor al lui Matignon „rapid”, potrivit coidinului francez.

Numele ministrului forțelor armate Sébastien Lecornu, al deputatului LR Xavier Bertrand și al președintelui MoDem François Bayrou sunt din nou vehiculate, ca și în această vară, pentru Matignon.

Fisurile ar putea să se adâncească în privința strategiilor post-cenzură. Republicanii amenință deja să ias din acordul de sprijinire al unui guvern. Liderul lor Laurent Wauquiez subliniază că angajamentul partidului său față de guvernul de coaliție din septembrie „a fost valabil doar pentru Michel Barnier”. La rândul său, liderul deputaților macroniști Gabriel Attal propune un acord „fără cenzură” din parea republicanilor și sângii.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Uite încă o chestie concretă și gravă despre Călin Georgescu

2 Ultimul mesaj al lui Marcel Ciolacu pe TikTok...

3 VIDEO Priviți și voi cum rânjește imbecilul ăsta în timp ce anunță că țara nu mai are bani!

4 ALERTĂ Președintele Iohannis a declasificat informațiile de la serviciile secrete despre Călin Georgescu! / Bogdan Peșchir i-a finanțat campania cu 381.…

5 Nepoata lui Putin a vorbit despre cifrele reale ale pierderilor Rusiei în Ucraina, provocând stupoare în Duma de Stat