Guvernul anunță selecție de antreprenori români pentru grupul din cadrul programului european Global Gateway
Guvernul a anunțat demararea unei selecții de antreprenori români în Programul european Global Gateway, subliniind nevoia „de voci românești românești care să reprezinte interesele mediului de afaceri la nivel european și mondial”.
Guvernul a anunțat demersuri pentru o prezență cât mai activă a antreprenorilor români în Programul european Global Gateway, fiind „nevoie de voci românești românești care să reprezinte interesele mediului de afaceri la nivel european și mondial”.
„Guvernul României face demersuri pentru o prezență cât mai activă a antreprenorilor români în Programul european Global Gateway ce își propune să stimuleze legăturile inteligente, curate și sigure în sectoarele digital, climatic, energetic și al transporturilor și să consolideze sistemele de educație, cercetare și sănătate din întreaga lume”, a anunțat conducerea Executivului într-un comunicat de presă.
„Avem nevoie de voci românești care să reprezinte interesele mediului de afaceri la nivel european și mondial, iar acum avem o șansă în plus. România și antreprenorii români pot fi mai bine reprezentanți la nivel european prin intermediul noului instrument consultativ Business Advisory Group al programului Global Gatewya, care va avea rolul de a propune realizarea de investiții în infrastructură ca parte a strategiei mondiale a Uniunii Europene pentru stabilirea de parteneriate economie. (...) Invit pe această cale capitalul românesc să se înscrie în cadrul Business Advisory Group”, a transmis George Agafiței, consilier de stat și coordonatorul național al Programului Global Gateway.
Potrivit consilierului de stat, bugetul Global Gateway, de aproximativ 300 de miliarde de euro, va fi gestionat de către Comisia Europeană în parteneriat cu Banca Europeană de Investiții și urmărește ca prin intermediul firmelor europene să pună bazele la nivel mondial a unor proiecte sustenabile, care au impact real și care contribuie la creșterea standardelor de viață pentru state mai puțin dezvoltate”.
„Pentru a sprijini mobilizarea deplină a sectorului privat și pentru a maximiza impactul și eficacitatea investițiilor Global Gateway, este în curs de înființare un grup informal de experți al Comisiei, denumit Global Gateway Business Advisory Group. Prin intermediul acestui grup de experți, strategia Global Gateway va beneficia de perspectiva de afaceri pentru planificarea și implementarea acesteia”, a mai transmis Executivul.
Potrivit sursei citate, „misiunea grupului va fi de a asista Comisia în consolidarea cooperării privind strategia Global Gateway și punerea în aplicare cu sectorul privat european într-un mod structurat. Grupul va oferi o platformă pentru a discuta și a colecta feedback cu privire la orientările strategice ale Global Gateway. Acesta va colecta contribuții din partea reprezentanților sectorului privat cu privire la prioritățile, activitățile, provocările și oportunitățile acestora în sectoarele și regiunile acoperite de Global Gateway și va discuta punerea în aplicare a strategiei”.
„Comisia solicită candidaturi pentru selectarea membrilor grupului. Grupul va fi compus din până la 60 de membri și până la 10 observatori. Membrii vor fi organizații din sectorul privat din UE, cu sediul în Uniunea Europeană și sub reglementarea UE. Organizațiile vor include companii de toate dimensiunile. Asociațiile comerciale și de întreprinderi din UE, precum și rețelele de întreprinderi înființate în UE, pot solicita, de asemenea, statutul de membru. Membrii grupului sunt numiți de directorii generali ai Direcției Generale Parteneriate Internaționale (DG INTPA) și de Direcția Generală Vecinătate și Negocieri privind Extinderea (DG NEAR), după consultarea serviciilor asociate ale Comisiei, din rândul candidaților cu competențe în domeniile menționate în cererea de candidaturi și care au răspuns la cererea de candidaturi”, a mai arătat sursa citată.
Guvernul a mai informat că „instituțiilor financiare europene, cum ar fi Banca Europeană de Investiții sau Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, li se poate acorda statutul de observator prin invitație directă”.
Sursa: adevarul.ro