Guvernul american acuză Universitatea Yale de discriminare împotriva albilor şi asiaticilor
Departamentul american al Justiţiei a acuzat joi prestigioasa Universitate Yale că încalcă drepturile civile prin practicarea unei discriminări faţă de candidaţii albi şi asiatici, potrivit AFP.
Concluziile ministerului american urmează unei investigaţii de doi ani asupra procesului de admitere în această instituţie universitară din Connecticut, membră a Ivy League, un club select ce reuneşte opt universităţi prestigioase din nord-estul SUA.
Curtea Supremă americană a autorizat deja universităţile să ia în considerare originea etnică a candidaţilor, dar Departamentul american al Justiţiei doreşte ca acest lucru să se facă ''în circumstanţe limitate''.
''Folosirea rasei (în procesul de admitere) la Yale este orice, numai limitată nu este'', acuză ministerul, care estimează că în cazul acestei universităţi ''rasa este un factor determinant în sute de admiteri în fiecare an''.
''Asiaticii şi albii au de patru până la zece ori mai puţine şanse de a fi admişi faţă de candidaţii afro-americani, în condiţiile unui dosar (de candidatură) comparabil'', a constatat Departamentul american al Justiţiei în analiza efectuată.
''Nu există forme bune de discriminare rasială'', a declarat secretarul de stat adjunct al acestui minister, Eric Dreiband. ''Împărţirea ilegală a americanilor în categorii rasiale şi etnice încurajează stereotipurile, resentimentele şi divizarea'', a adăugat oficialul american.
Respectiva investigaţie a fost iniţiată cu doi ani în urmă de executivul american în urma unei plângeri formulate de un grup de studenţi asiatici. Aceasta ar putea avea un impact asupra politicilor de ''discriminare pozitivă'' aplicate pentru a favoriza minorităţile, cum ar fi cazul americanilor de culoare.
Universitatea Yale a emis un comunicat în care a respins ''categoric'' aceste acuzaţii, pe care le-a calificat drept ''nefondate''. ''Noi ne interesăm de persoana în ansamblu când alegem pe cine admitem'', a transmis universitatea, declarându-se ''mândră'' de criteriile ei de selecţie.
Şi alte universităţi din SUA - ţară unde statisticile etnice sunt autorizate - sunt acuzate de discriminare împotriva asiaticilor. Una dintre acestea, Universitatea Harvard, revendică criterii mai largi de excelenţă academică, inclusiv criterii de personalitate, în numele păstrării ''diversităţii'' campusului ei.AGERPRES