Guvernul a aprobat memorandumul cu privire la Master Planul de Transport; finanțarea, estimată la 45,45 miliarde euro
Guvernul a aprobat miercuri memorandumul cu privire la Master Planul General de Transport al României, document prin care s-a stabilit un necesar total de finanțare de 45,45 miliarde de euro până în 2030 pentru proiecte de infrastructură rutieră, feroviară, navală și aeriană, a anunțat ministrul Transporturilor, Ioan Rus, la Palatul Victoria.
"Astăzi, Guvernul a aprobat Master Planul General de Transport al României. În sinteză, principalii indicatori sunt următorii — pentru transport rutier: autostrăzi — 1.300 kilometri, 13,7 miliarde de euro; drum expres — 925 kilometri, 9,9 miliarde de euro; transregio — 2.870 de kilometri, 1,6 miliarde de euro; transeuro — 343 kilometri, 190 de milioane de euro. Pentru feroviar, reabilitare de linie de cale ferată — 2.800 de kilometri, electrificare — 489 de kilometri. (...) Pentru sectorul naval, investiții de trei miliarde de euro, Constanța, Galați, Drobeta Turnu Severin, alte porturi, șenalul navigabil. Pentru sectorul aerian, 15 aeroporturi, dintre care șapte internaționale, celelalte deschise traficului internațional sau aeroporturi regionale. De asemenea, 10 centre multimodale cu valoare de 281 de milioane de euro", a precizat ministrul Transporturilor, într-o conferință de presă, la finalul ședinței de guvern.
Legat de strategia de implementare a proiectelor anunțate, Rus a precizat că valoarea totală este de 45,45 miliarde de euro.
"În ceea ce privește strategia de implementare a acestor proiecte, valoarea totală a proiectelor cu care noi ne-am prezentat în fața Guvernului este de 45,45 miliarde de euro. (...) În strategia de implementare am utilizat criteriile stabilite de metodologia aprobată de către Comisia Europeană. Fiecare dintre aceste proiecte avem punctajele în consonanță cu acele criterii. Altfel că intrăm într-o nouă etapă, o nouă filozofie de realizare a proiectelor de infrastructură, acordând prioritate acelor proiecte care corespund criteriilor de performanță economică, criteriilor de conectivitate, dar și obiectivelor de investiții urmărite atât de România, cât și de UE pe teritoriul României", a explicat Rus.
Despre strategia de finanțare a Master Planului de Transport, ministrul Rus a arătat că, pe lângă sumele deja avute în vedere prin memorandumul adoptat în Guvern, s-a decis "încă un plafon suplimentar de șapte miliarde de euro". Spațiul fiscal pentru acoperirea acestei sume va cădea în sarcina Ministerului de Finanțe, a adăugat el.
"Bani pentru care Ministerul Finanțelor se va ocupa să găsească cadrul fiscal în interiorul actualului regim fiscal, pentru perioada 2014 — 2020. Bani care provin din împrumuturi BERD, BEI și alte resurse financiare și, de asemenea, din acciza pe carburanți. Parte din această acciză, pe care o vom stabili împreună în Guvern, va intra direct în finanțarea Master Planului General de Transport al României", a susținut ministrul Transporturilor.
Potrivit lui, documentul aprobat miercuri înglobează câteva observații de Ministerele Mediului și al Fondurilor Europene.
"Este aprobat în formă finală în acest moment. Am discutat cu Comisia Europeană. În perioada 9-13 martie va avea loc misiunea tehnică în care acest document va fi prezentat. În 10 martie, probabil, vom prezenta forma finală încă o dată comisiilor reunite de transport iar în săptămâna 16 — 21 martie, după această misiune tehnică a Comisiei Europene, vom depune cu acordul și al lor, final, acest document la Comisie. Urmează ca în interiorul intervalului aprilie — mai, aici nu avem încă un termen fixat de Comisie, să primim acceptul, sperăm noi, și nu refuzul acestui document al României în ceea ce privește infrastructura de transport", a mai declarat ministrul de resort.
În paralel, a spus Rus, Guvernul va derula o serie de activități legate de solicitările Bulgariei și Serbiei, care vor o procedură suplimentară pentru evaluarea strategiei de mediu, "dat fiind faptul că (...) ceea ce vom face noi pe șenalul navigabil s-ar putea să le afecteze lor mediul".
"Deci, avem încă un lucru de rezolvat în finalizarea acestui document până să ajungem la a stabili graficul de implementare a acestor proiecte", a mai arătat ministrul Transporturilor, Ioan Rus. AGERPRES