Guvernul a aprobat Hotărârea privind organizarea şi funcţionarea Muzeului Ororilor Comunismului
Guvernul a aprobat, vineri, o hotărâre privind organizarea şi funcţionarea Muzeului Ororilor Comunismului în România, instituţie publică de importanţă naţională, în subordinea Ministerului Culturii.
Potrivit unui comunicat transmis de minister, muzeul are ca obiectiv prezentarea realităţilor vieţii social-economice şi culturale din România în perioada 1945-1989, astfel încât publicul să fie informat corect cu privire la abuzurile, crimele, torturile asupra oponenţilor regimului comunist.
Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, susţine că acest muzeu va ajuta generaţiile care au trăit în comunism să depăşească "trauma colectivă" generată de realităţile acelor vremuri.
"Muzeul Ororilor Comunismului în România este cel de-al doilea muzeu care prinde contur în timpul mandatului meu de ministru al Culturii, după Muzeul Naţional Brătianu. (...) Suntem datori să cunoaştem istoria pentru că cine uită, riscă să o repete. Acest muzeu va ajuta generaţiile care au trăit în comunism să depăşească trauma colectivă prin expresii culturale ce pot oferi sentimentul de rezoluţie, fie mentală, fizică sau spirituală, faţă de existenţa cenuşie, de lipsa libertăţii şi a resurselor pentru un trai demn de dinainte de 1989. Aceste abuzuri sunt de neimaginat pentru generaţiile viitoare, care îmi doresc să devină mai conştiente de importanţa democraţiei", a declarat Bogdan Gheorghiu, citat în comunicat.
Actul normativ stabileşte activităţile specifice, structura administrativă, sediul temporar şi finanţarea instituţiei. Muzeul are sediul temporar în spaţiile din Biblioteca Naţională a României, până la identificarea unui spaţiu adecvat obiectului de activitate al muzeului, dar nu mai mult de 12 luni de la intrarea în vigoare a prezentei hotărâri.
Activitatea muzeului este finanţată din subvenţii acordate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii şi din venituri proprii provenite din activităţi specifice, donaţii şi sponsorizări.
Instituţia va avea un număr maxim de nouă posturi, iar salarizarea angajaţilor se face potrivit prevederilor legale aplicabile personalului contractual din unităţile bugetare de subordonare centrală.
În perioada comunistă, în România au murit 800.000 de oameni şi peste 3.000.000 au suferit în cele 44 de penitenciare şi 72 de lagăre de muncă forţată ale regimului totalitar, se mai arată în comunicatul Ministerului Culturii. AGERPRES