Guvernul a adoptat proiectul de lege privind constituirea şi menţinerea rezervelor minime de ţiţei şi produse petroliere

Guvernul a adoptat proiectul de lege privind constituirea şi menţinerea rezervelor minime de ţiţei şi produse petroliere

„Astăzi, în şedinţa de Guvern, am adoptat proiectul de lege cu privire la transpunerea unei directive a Comisiei Europene care va modifica legea 85/2018 a rezervelor obligatorii de ţiţei ale României. Practic transpunem directiva europeana. Am solicitat procedura de urgenţă Parlamentului pentru a putea fi aprobată cât mai repede, România fiind într-o procedură iniţială de punere în întârziere.

Directiva modifică metoda de calcul a obligaţilor de stocare. Fiecare stat membru având o obligaţie de stocare a rezervelor energetice a rezervelor de ţiţei. Se stabileşte o uniformitate la nivelul Uniunii Europene în sensul că stocurile minime se constituie cel mai târziu la data de 1 iulie a fiecarui an calendaristic şi se menţin în mod continuu pe o perioadă de 12 luni, până la data de 30 iunie a anului următor. O operativitate în stabilirea şi verificarea lunară a numărului de zile de îndeplinire a obligaţiilor de stocare şi dispunerea de măsuri pentru completarea nivelului minim de stocuri, dacă este cazul, precum şi majorarea la 1000 de tone a pragului de la care se introduce obligaţia constituirii şi menbţinerii stocului.”, a transmis Virgil Popescu la finalul şedinţei de Guvern.

Potrivit oficialului, este o lege obligatorie care intră în preocuparea continuă a Guvernului cu privire la asigurarea stocurilor de ţiţei şi produse petroliere a României.

Întrebat despre planul de reducere a consumului de energie cu 15%, ministrul a transmis: „Evident că lucrăm la Ministerul Energiei la acest lucru, dar trebuie să facem nişte distincţii. În 26 iulie s- a aprobat în consiliul de miniştrii ai Energiei acest nou regulament european care începând cu 1 august dă dreptul voluntar fiecărui stat membru să facă o posibilă reducere cu 15%. De la voluntar la obligatoriu se va trece în conduţiile în care Comisia Europeană va lua o decizie de a ridica nivelul de stare de alertă la nivelul UE, dacă trei state membre solicită acest lucru.

Deci nu vorbim de o reducere cu 15%. Nu vedem în acest moment motive pentru a reduce cu 15%, gradul de umplere a depozitelor noastre a depăşit 59%. În acelaşi regulament se spune că există nişte grade de flexibilitate, adică dacă se depăşesc ţintele intermediare, ţinta noastră intermediară la 1 august era de 46%, această diferenţă se scade din o posibilă reducere. Se scade, de asemenea, dintr-o posibilă reducere, la nivelul cantitate de gaze naturale aferente clienţilor neenergetici la nivelul anului 2021. Nu vedem de ce în acest moment ar trebui să avem o reducere, fiind vorba de o reducere voluntară acest procent.”

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”