Guvernele folosesc masiv Big Data pentru a asigura impunerea carantinelor aplicate pentru coronavirus
Săptămâna aceasta, un startup tehnologic numit Unacast a lansat o nouă aplicaţie numită „Social Distancing Scoreboard”, care urmăreşte locaţia GPS a telefoanelor mobile şi stabileşte cât de bine respectă rezidenţii din zonele respective regulile de distanţare socială impuse de guvern, relatează Epoch Times .
Aplicaţia calculează un index, de la A la F, în funcţie de gradul în care oamenii respectă carantina.
Unacast este doar un exemplu de folosire a tehnologiei ca instrument de supraveghere în masă pentru combaterea virusului Wuhan.
Mai multe alte exemple de companii şi guverne care extrag date de la cetăţeni pentru a sprijini carantinele au fost făcute monitorizând postările pe social media şi folosind bazele de date de recunoaştere facială.
Ghost Data, o firmă de analiză a datelor, a strâns jumătate de milion de postări de Instagram în martie, în principal din regiunile puternic afectate de virus din Italia, unde sunt aplicate carantine. Compania a putut rula programe de recunoaştere facială pe toate imaginile pentru a identifica persoanele care încălcau ordinele de carantină din ţară.
O altă companie de tehnologie care s-a alăturat efortului de a sprijini marile guverne care încearcă să impună carantinele cu instrumente de înaltă tehnologie este firma de telecomunicaţii Vodafone. Compania oferă guvernelor europene hărţi cu zone de aglomerare a telefoanelor mobile, pentru a urmări adunările în masă.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a sprijinit pe larg acţiunile guvernelor de a coopta companiile hi-tech pentru a folosi programe de supraveghere în masă pentru combaterea virusului Wuhan.
Monitorizarea populaţiei prin intermediul instrumentelor tehnologice invazive va eroda orice libertăţi au avut oamenii din Occident şi riscă să se transforme într-un sistem de supraveghere distopic mai complet, cum este cel din China.