Guvernatoarea Băncii Centrale a Rusiei ar fi fost spitalizată
Kremlinul a refuzat marți să comenteze zvonurile despre spitalizarea Elvirei Nabiullina, guvernatorul Băncii Centrale a Rusiei, însă i-a urat „sănătate” și „putere”, relatează Reuters.
Nabiullina, o tehnocrată în vârstă de 60 de ani, trebuia să participe marți la forumul „Ziua Finanțelor” organizat la Moscova însă și-a anulat discursul. Banca Centrală a refuzat să ofere comentarii asupra subiectului.
Când a fost întrebat la rândul său despre subiect în timpul conferinței sale zilnice de presă, purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a spus că întrebarea este inadecvată.
„Aceasta este o informație absolut personală despre sănătate și nu avem nici latitudinea nici dorința de a comenta asupra sa”, le-a spus el reporterilor care l-au întrebat dacă este adevărat că Nabiullina a fost supusă unei intervenții chirurgicale la un spital din Moscova.
„În orice caz, îi urăm Elvirei Sakhipzadovna (n.r. patronimul ei) sănătate, putere și dedicare continuă”, a adăugat Peskov.
Investitorii ruși urmăresc cu mare atenție subiectul în condițiile în care Nabiullina este văzută drept o economistă reputată care a reușit să ghideze economia țării în afara apelor tulburi ce au urmat impunerii sancțiunilor occidentale după anexarea ilegală a Crimeii în 2014.
Șefa Băncii Centrale a Rusiei a vrut să își dea demisia după începerea invaziei
După începerea războiului pe scară largă în februarie 2022 Nabiullina și-a oferit demisia însă aceasta a fost refuzată de președintele Vladimir Putin. Banca Centrală de la Moscova joacă acum un rol și mai important pentru economia țării prin măsurile luate în privința cursului de schimb, controlului de capital și dobânzilor de referință.
„Întrebarea ar putea fi inadecvată dar ne-ar plăcea cu adevărat să știm”, i-a răspuns lui Peskov pe Telegram Evgheni Kogan, un profesor de la Școală Superioară de Economie din Moscova. Kogan are zeci de mii de urmăritori pe Telegram, care în Rusia este folosit atât ca aplicație de mesagerie, cât și mijloc de informare în masă.
Lenta , unul dintre cele mai populare site-uri de știri din Rusia, amintește că primele zvonuri despre spitalizarea șefei Băncii Centrale au apărut luni pe mai multe canale populare de Telegram.
Canalul Banksta Telegram a transmis că Nabiullina ar fi fost în spital pentru o examinare de rutină și că ar urma să revină la muncă în viitorul apropiat.
Însă alte canale rusești de Telegram, printre care și „VChK-OGPU”, despre care se crede că are legături cu serviciile de informații de la Moscova, au transmis că Nabiullina a fost operată în urma unui control de rutină și că își va putea relua activitățile abia peste două săptămâni.
Elvira Nabiullina a avertizat că economia Rusiei se supraîncălzește
În comentarii făcute în decembrie anul trecut, Nabiullina a avertizat că economia rusă riscă să se supraîncălzească din cauza faptului că a ajuns să consume pentru efortul de război aproape toate resursele pe care le are la dispoziție.
„Economia se extinde atât de rapid deoarece folosește aproape toate resursele avute la dispoziție”, a avertizat Nabiullina într-o conferință de presă și un comunicat oficial publicat după ultima ședință a Consiliului de administrație al băncii centrale de la Moscova.
Ea a avertizat de asemenea că „inflația încăpățânat de ridicată este dovada că economia a deviat de la potențialul său și îi lipsesc capacitățile de a face față cererii în creștere vertiginoasă”. În luna noiembrie inflația crescuse din nou în Rusia, la 7,48% de la 6,69% în octombrie, potrivit datelor oficiale.
„Imaginați-vă economia ca o mașină. Dacă încerci să conduci mai rapid decât permit specificațiile tehnice ale mașinii, motorul se va supraîncălzi mai devreme sau mai târziu și nu vom putea călători pe o distanță lungă. E posibil să conducem rapid, dar pentru o perioadă scurtă”, a declarat Elvira Nabiullina în conferința de presă în care a comunicat noua majorare a dobânzii de referință.
„Când economia este supraîncălzită ei îi lipsesc resurse de producție și muncă necesare și producerea fiecărui obiect nou presupune dificultăți tot mai mari și costuri care cresc continuu”, a adăugat ea.