Guvern: România va beneficia de peste un miliard de lei din contribuţia Elveţiei pentru reducerea disparităţilor în UE
Guvernul a aprobat, joi, Acordul cadru între România şi Eleveția privind implementarea celei de-a doua contribuţii elveţiene în anumite state membre ale UE pentru reducerea disparităţilor economice şi sociale, semnat în decembrie 2022.
Potrivit unui comunicat al Executivului, Acordul cadru detaliază instituţiile din România şi Elveţia responsabile cu implementarea contribuţiei elveţiene, modalitatea şi principiile de implementare a contribuţiei, precum şi ariile tematice în care se vor dezvolta măsurile-suport.
„Prin acest Acord, România va beneficia de 221,5 milioane franci elveţieni (peste 1 miliard de lei) din contribuţia financiară nerambursabilă aprobată de Parlamentul elveţian pentru coeziune economică şi socială pentru unele state membre ale Uniunii Europene, în vederea reducerii disparităţilor economice şi sociale din UE”, se arată în comunicat.
Sursa citată precizează că obiectivele contribuţiei financiare sunt: promovarea creşterii economice şi a dialogului social, reducerea şomajului în rândul tinerilor; gestionarea migraţiei şi sprijinirea integrării; creşterea siguranţei şi securităţii publice; protejarea mediului şi a climei; consolidarea sistemelor sociale, implicarea civică şi transparenţa.
„Aceste fonduri vor fi alocate prin Programul de Cooperare Elveţiano-Român, un program bilateral de implementare. Perioada de eligibilitate a cheltuielilor aferente măsurilor suport se încheie la 3 decembrie 2029. Elveţia va avea dreptul de a vizita, monitoriza, examina, audia şi evalua toate activităţile şi procedurile legate de implementarea măsurilor suport, după cum consideră Elveţia că este relevant", se mai arată în comunicat.
Ce spun în nota de fundamentare
Programul de cooperare are ca scop reducerea disparităților sociale și economice în cadrul Uniunii Europene, dar și în cadrul României, între diferite regiuni. Cel puțin 50% din contribuție va fi alocată în regiuni mai puțin favorizate, respectiv în 6 din cele 8 regiuni de dezvoltare (Nord-Est, Sud-Est, Sud (Muntenia), SudVest (Oltenia), Nord-Vest și Centru). Incluziunea socială constituie o temă transversală în cadrul ariilor tematice și a programelor în care se va derula cooperarea.
În acest sens, alocări financiare sunt prevăzute pentru programele aferente ariilor “Sănătate și protecție socială” și „Minorități și grupuri dezavantajate din punct de vedere social", care au o concentrare geografică în regiunile considerate prioritare. Intervențiile ce se vor dezvolta în ariile privind “Îmbunătățirea siguranței și securității publice”, vor avea ca beneficiari: structurile de ordine și securitate publică, sistemul judiciar, societatea civilă, cetăţenii.
De finanțările din aria “Transport public” vor beneficia cetățenii utilizatori ai transportului public în rețeaua de metrou din București, în special categoriile de persoane vârstnice sau cu deficiențe locomotorii . De asemenea, finanțările din aria „Educație și formare vocațională” vor avea ca beneficiari elevii și cadrele didactice. Programul are ca scop consolidarea și creșterea atractivității sistemului dual VET din România. Acesta se va concentra pe calificări, formare și creșterea participării sectorului privat, precum și pe creșterea permeabilității și a orientării profesionale în sectoarele economice selectate.
„Prin dezvoltarea unor intervenții în aria „Finanțare pentru microîntreprinderi și întreprinderi mici și mijlocii”, fără a se limita la aceasta, impactul asupra mediului de afaceri va fi pozitiv. Obiectivul este acela de dezvoltare a IMM-urilor, în special în sectorul productiv, prin asigurarea accesului la finanțare și, prin urmare, îmbunătățirea producției sustenabile și a ocupării forței de muncă”, mai arată nota de fundamentare.
Sursa: adevarul.ro