Gustările dintre mese pot îmbunătăți sănătatea, arată un nou studiu. Ce recomandă dieteticienii

Gustările dintre mese pot îmbunătăți sănătatea, arată un nou studiu. Ce recomandă dieteticienii

Un nou studiu realizat în Marea Britanie a analizat modul în care gustările afectează sănătatea și a stabilit că momentul în care luăm gustările și calitatea lor contează mai mult decât cantitatea sau frecvența acestora, potrivit Yahoo.com .

Gustare. FOTO Pinterest

Gustare. FOTO Pinterest

Cercetătorii de la King's College din Londra au examinat în cadrul Zoe PREDICT 1, cel mai mare studiu aprofundat de nutriție din lume, obiceiurile de gustare ale 1.001 adulți rezidenți în Marea Britanie pe parcursul a două până la patru zile. Cu ajutorul jurnalelor alimentare și al monitoarelor de glicemie, ei au studiat momentul în care oamenii au luat gustări, tipurile de gustări consumate și cantitatea de alimente consumată.

95% dintre participanți au mâncat cel puțin o gustare pe zi, cu o medie de puțin peste două gustări pe zi, reprezentând 22% din aportul caloric zilnic.

Cercetătorii au concluzionat, printre altele, că gustările dintre mese pot îmbunătăți sănătatea, că cele de calitate superioară, bogate în nutrienți, sunt asociate cu niveluri favorabile ale trigliceridelor și răspunsuri la insulină, dar și că gustările luate după ora 21 sunt asociate cu niveluri mai proaste de glucoză și de grăsimi din sânge, în comparație cu cele luate în timpul zilei.

„Studiul nostru a arătat că calitatea gustărilor este mai importantă decât cantitatea sau frecvența gustărilor, astfel că alegerea gustărilor de înaltă calitate în locul gustărilor foarte procesate este probabil benefică. Momentul este, de asemenea, important, gustările nocturne târzii fiind nefavorabile pentru sănătate", a declarat Kate Bermingham, unul dintre coautorii studiului și cercetător postdoctoral la King's College London.

Ce spun specialiștii

Experții spun că gustările bine echilibrate și nutritive pot fi o parte importantă a unui stil de viață sănătos.

„Vă pot ajuta să vă simțiți sătul și satisfăcut între mese, astfel încât este mai puțin probabil să aveți pofte și este mai puțin probabil să mâncați în exces în general", spune dieteticianul Jamie Nadeau pentru Yahoo Life.

Potrivit Alyssei Pacheco, dietetician de la PCOS Nutritionist, este posibil ca studiul să nu ofere suficiente informații despre calitatea sau cantitatea meselor principale ale participanților.

Specialiștii au comentat faptul că studiul a legat gustările după ora 21 de niveluri mai scăzute ale glicemiei și grăsimilor din sânge.

„Nu există o oră magică care să facă o gustare automat nesănătoasă", a spus Pacheco.

Dacă calitatea alimentației tale nu este bună pe parcursul zilei, este mai probabil să experimentezi gustări și pofte mai târziu. Apoi, sfârșești prin a mânca prea mult și a mânca prea mult noaptea. De asemenea, este mai puțin probabil să alegeți gustări nutritive noaptea", spune Nadeau.

Ce reprezintă o gustare de calitate

Maxine Yeung, dietetician și antrenor de sănătate și wellness, consideră că o gustare de calitate este una care include o sursă de fibre cu proteine și/sau o grăsime sănătoasă.

Respectiva combinație ajută la satisfacerea foamei, menține stabil nivelul de zahăr din sânge între mese și asigură niveluri de energie de durată mai lungă, spun experții.

Iată câteva exemple de gustările bine echilibrate:

Măr cu unt de arahide;

Biscuiți din mai multe cereale cu brânză;

Ardei gras cu humus;

Iaurt grecesc cu fructe de pădure;

Mix de nuci.

Experții sunt de acord că cel mai bine este să mâncăm la fiecare trei până la cinci ore , în timpul zilei, pentru a evita să ne fie prea foame și să avem scăderi majore ale nivelului de zahăr din sânge.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”