Guru de la UAT Târgu Mureș, acuzat de trafic de persoane și trafic de minori, rămâne în arest preventiv
Tribunalul Mureș a decis, luni, menținerea măsurii de arest preventiv în cazul lui Apostolache Eusebiu Sebastian, recunoscut ca "guru de la Universitatea de Arte din Târgu Mureș", cercetat pentru trafic de persoane și trafic de minori de către procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Târgu Mureș.
Acesta este fiind bănuit că este inițiatorul și liderul unui grup infracțional organizat, cu tendințe sectare, denumit 'CERCUL'.
Instanța a respins cererea apărătorului lui Apostolache de înlocuire a măsurii arestului prevenitv cu cea de arest la domiciliu sau de control judiciar.
Procurorii DIICOT au arătat că în cauză există suspiciunea rezonabilă că, încă anterior anului 2008, inculpații Apostolache Eusebiu Sebastian, Sinoai Ildiko, Papai Marta și Kelemen Nusa Anna ar fi constituit un grup infracțional organizat, având ca scop săvârșirea infracțiunilor de trafic de persoane și trafic de minori.
'În urma cercetărilor efectuate, în cauză s-a reținut că inițiatorul și liderul grupului infracțional organizat cu tendințe sectare a fost inculpatul Apostolache Eusebiu Sebastian. Astfel, inculpatul Apostolache Eusebiu Sebastian, prin intermediul celorlalte membre ale 'CERCULUI' (denumirea dată grupului de către membrii săi), a recrutat mai multe tinere, mai ales din rândul unor studente din cadrul unei universități de pe raza municipiului Târgu Mureș și, profitând de vulnerabilitatea acestora, le-au prezentat 'maestrului spiritual' Apostolache, care ulterior le găzduia în locuința în care se afla la acel moment (și care era denumită 'casă sfântă', prin simpla sa prezență acolo). Totodată, membrii grupului profitau de autoritatea spirituală incontestabilă exercitată de către inculpatul Apostolache Sebastian în calitatea sa de 'maestru spiritual' asupra tinerelor recrutate", a precizat DIICOT într-un comunicat de presă, dat publicității în luna septembrie 2016.
Potrivit sursei citate, aservirea victimelor față de inculpatul Apostolache Sebastian și inducerea stării de deplină obediență a acestora s-a realizat cu ajutorul copărtașelor sale, prin activitatea de recrutare a victimelor, îndoctrinarea acestora, izolarea de familie, societate, locuri de muncă, cazarea acestora în comunități închise, în așa numitele 'case sfinte' în condiții precare de subzistență, fiindu-le interzis aproape orice contact cu alte persoane din afara cercului.
Procurorii DIICOT mai arată că, în acest context, inculpații au procedat atât la exploatarea sexuală a victimelor, cât și la exploatarea acestora din punct de vedere material, victimele având obligația de a aduce toate câștigurile sau banii obținuți de la părinții acestora în locuința unde erau ținute închise, sub pretextul cheltuielilor comune cu mâncarea (deși, din declarațiile persoanelor vătămate a rezultat faptul că acestea primeau mâncare doar o dată pe zi, macaroane cu brânză, iar noaptea, după ritualurile sexuale li se oferea doar pâine cu gem etc.).
'S-a reținut totodată că, inițial, inculpata Birtalan Villo a fost victima minoră de care inculpatul Apostolache Sebastian a profitat raportat la discernământul său diminuat, de puțina experiență de viață a acesteia (aceasta fiind în 'casa sfântă' de la vârsta de 11-12 ani), precum și de labilitatea ei emoțional afectivă, reușind să-i inoculeze acesteia ideea că prin întreținerea de relații sexuale cu el, în calitatea sa de maestru spiritual, avea posibilitatea să progreseze spiritual, ajungând să fie perceput ca o divinitate, nu numai de către minoră, ci de către toate persoanele vătămate', susține DIICOT.
Potrivit anchetatorilor, ulterior, inculpata Birtalan Villo, a dezvoltat o relație de dependență totală (mentală, afectivă, sexuală) și, coroborat cu lipsa mamei sale din țară, 'și-a dezvoltat această dependență de inculpat, ajungând ca din victimă minoră să devină racolator pentru alte tinere, ce urmau să fie prezentate apoi inculpatului'.
Cu ocazia perchezițiilor domiciliare au fost identificate și ridicate mai multe sisteme informatice, medii de stocare a datelor informatice, numeroase pietre folosite în cadrul acestor ritualuri, obiecte sexuale folosite de către tinerele exploatate la ritualurile de la miezul nopții.
Astfel, au fost găsite pungi în care toate membrele 'Cercului' erau obligate să-și păstreze părul tăiat sau unghiile tăiate, o masă pe care inculpatul Apostolache o folosea punând litere pe ea și apoi cu mâna mișca un pahar în direcția acelor litere, astfel încât să se formeze diferite cuvinte despre care susținea că sunt mesaje de la CEHOV 1 către tinere, numeroasele bilețele pe care erau scrise aceste mesaje etc.
AGERPRES / (AS — autor: Dorina Matiș; editor: Elena Stanciu, editor online: Simona Aruștei)