Guerrilla - marele câştigător al concursului radio organizat de CNA. RCS&RDS - marele perdant

Guerrilla - marele câştigător al concursului radio organizat de CNA. RCS&RDS - marele perdant

Guerrilla a mai primit, marţi, o frecvenţă la un concurs al CNA, care se alătură celor 7 licenţe pe care postul le-a primit deja pentru a-şi putea relua emisia, devenind astfel marele câştigător al acestei competiţii, în timp ce RCS&RDS este marele perdant, neprimind nicio frecvenţă pentru Pro FM.

CNA a reluat în şedinţa de marţi votul pentru patru frecvenţe scoase la concurs - Baia Mare (104,2 MHz), Câmpulung (94,1 MHz), Piatra-Neamţ (102,3 MHz) şi Reşiţa (89,9 MHz). Aceste licenţe au rămas neatribuite în timpul concursului de frecvenţe radio libere organizat de Consiliu pe 24 noiembrie, întrucât niciuna dintre societăţile care au concurat pentru acestea nu a întrunit numărul minim de voturi (şase) din partea membrilor CNA pentru a putea să şi le însuşească.

În urma noului vot de marţi, la care au participat membrii CNA Valentin Jucan, Lorand Turos, Viorel Buda, Monica Gubernat, Gabriel Tufeanu, Radu Herjeu, Dorina Rusu, Răsvan Popescu (vicepreşedinte al Consiliului) şi Radu Călin Cristea, au fost atribuite trei dintre cele patru frecvenţe rămase în discuţie: Reşiţa (89,9 MHz) a fost obţinută de SC Radio Guerrilla SRL (pentru Radio Guerrilla); Câmpulung (94,1 MHz) a fost obţinută de SC Intex Prim SRL (pentru Muscel FM - post generalist); Piatra-Neamţ (102,3 MHz) a fost obţinută de SC Radio On Air SRL din Râmnicu-Sărat (pentru Radio Boom - post generalist).

Pe de altă parte, în urma sesiunii de vot de marţi a rămas neatribuită o frecvenţă, la Baia Mare (104,2 MHz), care a fost disputată în urma a trei runde de vot între SC Radio Guerrilla SRL (pentru Radio Guerrilla) şi SC Voice Media Center SRL (City Radio - post generalist), fără a întruni însă numărul minim necesar de voturi (şase) pentru a putea fi atribuită. Astfel, această frecvenţă va fi scoasă la un alt concurs organizat de CNA, ale cărui date nu au fost încă stabilite de membrii Consiliului.

Consiliul Naţional al Audiovizualului a organizat, în perioada 17 noiembrie - 8 decembrie, un concurs de acordare a 48 de frecvenţe FM şi AM, care au fost disponibile şi a căror valabilitate este de nouă ani, putând fi prelungite ulterior de CNA pentru perioade similare.

Între frecvenţele care au fost scoase la concurs s-au aflat şi cele care au aparţinut Radio Guerrilla. La concurs s-au înscris 63 de societăţi, care au vrut fie să îşi lanseze posturi noi de radio, fie să îşi extindă reţelele existente.

Marii câştigători ai acestui concurs au fost Radio Guerrilla, care îşi poate relua emisia în opt localităţi (Bucureşti, Craiova, Bistriţa, Brăila, Darabani, Timişoara, Vaslui şi Reşiţa) şi Antena 3, care a primit o frecvenţă în Capitală, pentru a lansa postul de radio de ştiri 3 FM.

Radio Guerrilla îşi va relua emisia în Bucureşti chiar pe frecvenţa 94,8 MHz pe care postul a emis până în septembrie 2013, când CNA i-a retras toate licenţele audiovizuale, inclusiv pe cea din Capitală. CNA a retras toate licenţele Radio Guerrilla pe 19 septembrie 2013, din cauză că acestea nu mai erau operate de societatea care le deţinea oficial - Realitatea Media SA -, ci de o alta - Expresiv SA. Decizia a implicat toate cele 24 de licenţe audiovizuale ale Radio Guerrilla (23 de licenţe terestre - acestea au fost scoase la concurs şi o licenţă de satelit - care nu a fost scoasă la concurs, având un alt statut) pe care Realitatea Media SA le deţinea. Licenţele au fost scoase la concurs după finalizarea disputelor în instanţă dintre CNA şi Realitatea Media, pe care Consiliul le-a câştigat definitiv şi irevocabil.

În afară de licenţa din Bucureşti, Radio Guerrilla a mai primit la concursul CNA frecvenţe în oraşele Craiova (92,7 MHz), Bistriţa (95,1 MHz), Brăila (105,5 MHz), Darabani (97,6 MHz), Timişoara (100,0 MHz), Vaslui (95,2 MHz) şi Reşiţa (89,9 MHz). Astfel, Radio Guerrilla a recuperat un număr total de doar 8 frecvenţe din cele 23 de licenţe terestre pe care le-a pierdut în 2013.

Echipa Guerrilla, în frunte cu Liviu Mihaiu şi Mihai Dobrovolschi, s-a prezent la concursul CNA pe 19 noiembrie, Mihaiu declarând cu acel prilej că Guerrilla va continua să fie un radio independent, al societăţii civile şi al celei culturale. De asemenea, Liviu Mihaiu a declarat atunci, pentru MEDIAFAX, că, dacă va primi frecvenţe înapoi la concursul CNA, echipa Guerrilla va relansa acest post în maximum două luni. El a mai spus că, în prezent, deţine în nume personal marca Radio Guerrilla.

Licenţele Guerrilla au fost obţinute la concursul CNA de societatea Radio Guerrilla SRL, ai cărei asociaţi sunt Mihai Dobrovolschi - 41%, Adrian Edmondo Popescu - 41%, Sorin Marius Faur - 5%, Delia Luciana Panait - 2% şi alte 11 persoane fizice, cu câte 1%. Valoarea investiţiei iniţiale în punerea în funcţiune a frecvenţelor Radio Guerrilla este estimată la circa 186.420 de euro (aparatură şi echipamente, spaţiu studio şi mobilier/birotică), potrivit dosarului de concurs depus la CNA.

Pe de altă parte, societatea Antena 3 SA a primit la concursul CNA frecvenţa 106,2 MHz. Societatea Antena 3 SA vrea să lanseze un radio cu tematică informativă, intitulat 3 FM, care va fi un post premium, dedicat în primul rând bucureştenilor, după cum a declarat Mihai Gâdea, pe 17 noiembrie, când a fost audiat în concursul organizat de CNA pentru atribuirea unor frecvenţe libere.

3 FM a concurat în competiţia CNA pentru o singură frecvenţă, respectiv pentru 106,2 MHz din Bucureşti, pe care a emis Click FM, căruia Consiliul i-a retras licenţa pe 18 iulie 2013, din cauză că nu respecta legislaţia audiovizualului, făcând ulterior obiectul unor dispute în instanţă, care nu s-au finalizat până în prezent prin decizii definitive şi irevocabile.

Potrivit planurilor prezentate de Mihai Gâdea şi Adrian Ursu, pe 17 noiembrie, în concursul CNA, 3 FM va difuza programe producţie proprie (53%) şi va retransmite programe de la televiziunea Antena 3 (precum "Sinteza zilei", cu Mihai Gâdea). Investiţia iniţială în echipamentele necesare pentru lansarea acestui post de radio este estimată la aproximativ 19.300 de euro, având în vedere că există spaţii pentru emisie şi producţie în dotarea grupului Intact, din care va face parte şi 3 FM, potrivit informaţiilor prezentate în timpul concursului CNA.

Pe de altă parte, printre câştigătorii unor frecvenţe de radio la concursul CNA s-au numărat şi postul de radio muzical Radio Tanănana (care va emite şi la Hunedoara, pe 92,1 MHz, şi la Târgovişte, pe 90,5 MHz), postul pentru copii Itsy Bitsy (care va emite şi la Constanţa, pe 97,8 MHz), RFI România, filiala Radio France Internationale (care va emite şi la Sibiu, pe 89,0 MHz, şi la Timişoara, pe 96,9 MHz), Rock FM (care va emite şi la Sighişoara, pe 105,4 MHz, şi la Vaslui, pe 91,2 MHz) şi Naţional FM (care va emite şi la Slobozia, pe 88,9 MHz).

De asemenea, CNA a acordat la acest concurs patru frecvenţe pentru dezvoltarea unor posibile reţele regionale - Radio Boom (trei frecvenţe, la Bârlad, Focşani şi Piatra-Neamţ, care li se vor alătura celor deja deţinute de acest post) şi Viva FM (o nouă frecvenţă, la Iaşi, care se va alătura celor existente).

Pe de altă parte, la acest concurs, CNA a acordat un număr total de 31 de frecvenţe pentru posturi locale, care au fost fie tematice, fie generaliste.

Marele perdant al concursului organizat de CNA a fost compania de telecomunicaţii RCS&RDS, care s-a înscris la această competiţie pentru a-şi extinde reţeaua Pro FM, dar nu a obţinut nicio frecvenţă.

RCS&RDS a concurat pentru opt noi frecvenţe, în oraşele Baia Mare, Bistriţa, Brăila, Craiova, Petroşani, Sighetu-Marmaţiei, Piatra-Neamţ şi Sighişoara. Pro FM s-a auzit în aceste localităţi, în afară de Piatra-Neamţ, Brăila şi Sighişoara, înainte de transformarea Info Pro în Digi FM, pe 11 noiembrie. Motivul a fost acela că Pro FM emitea şi pe frecvenţele Info Pro, având o acoperire mult mai mare decât are după lansarea Digi FM pe licenţele Info Pro.

De asemenea, la acest concurs nu au primit nicio frecvenţă din cele solicitate următoarele posturi mari de radio: Kiss FM şi Magic FM (însă Rock FM, un alt post din reţea, s-a numărat printre câştigătorii competiţiei CNA), Europa FM (care a concurat pentru o singură frecvenţă, la Câmpulung), Radio 21 (care a solicitat şapte noi frecvenţe), Galaxy FM (post deţinut de familia vicepreşedintelui UNPR Eugen Nicolicea , care a concurat pentru 12 frecvenţe noi) şi Trinitas FM (un post deţinut de Patriarhia Română, care a cerut şase noi frecvenţe).

Totodată, la acest concurs s-au înscris B1 TV, România TV şi Adevărul Holding, care au solicitat licenţe pentru a-şi lansa propriile posturi de radio de ştiri în Bucureşti, fără a primi însă vreo frecvenţă în acest sens.

Faţă de alte concursuri de frecvenţe radio organizate de CNA, membrii Consiliului au urmărit la această ediţie să ţină cont de specificul local şi de calitatea proiectelor. De asemenea, membrii CNA nu au acordat nicio frecvenţă unor posturi de radio cu profil religios, considerând că sunt suficiente în acest moment pe piaţa din România.

"Cred că, după concursul acesta, localismul a mai făcut un pas înainte", a spus Răsvan Popescu, vicepreşedintele CNA, marţi, la finalul concursului.

La niciunul dintre voturile pentru acordarea acestor frecvenţe de radio nu a fost prezentă Laura Georgescu, preşedintele CNA, şi membrul Consiliului Florin Gabrea.

Pe de altă parte, în afara acestui concurs, CNA a acordat în mod direct, în şedinţa din 29 septembrie, un număr de zece frecvenţe noi Societăţii Române de Radiodifuziune (SRR), pentru ca aceasta să îşi poată extinde reţeaua. Astfel, pentru Radio România Actualităţi a fost acordată o frecvenţă la Piteşti, pentru Antena Satelor au fost alocate trei noi frecvenţe, la Comăneşti, Zalău şi Sulina, pentru Radio Mureş - o frecvenţă la Târgu-Mureş, pentru Radio Cluj - o frecvenţă la Cluj-Napoca, pentru Radio Iaşi - o frecvenţă la Huşi, pentru Radio Constanţa - o frecvenţă la Tulcea, pentru Radio Oltenia Craiova - o frecvenţă la Râmnicu-Vâlcea, pentru Radio Timişoara - o frecvenţă la Petroşani.

În cazul celor zece frecvenţe atribuite fără concurs Radioului Public, decizia de acordare a fost luată pe 29 septembrie cu unanimitatea voturilor membrilor CNA prezenţi la respectiva şedinţă (Florin Gabrea, Valentin Jucan, Lorand Turos, Viorel Buda, Monica Gubernat, Gabriel Tufeanu, Radu Herjeu, Dorina Rusu, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea).

Sursa: mediafax.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”