Grupul pentru Dialog Social a acordat Premiul pe 2020 preşedintelui Republicii Moldova

Grupul pentru Dialog Social a acordat Premiul pe 2020 preşedintelui Republicii Moldova

Grupul pentru Dialog Social (GDS) a acordat, miercuri, Premiul pe 2020 preşedintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, care a reuşit să construiască în ţara sa "o politică de tip european", după un efort întins pe mai mulţi ani, dispunând de "foarte puţine" resurse.

"Avem foarte mult de lucru în continuare şi eu am o sarcină dificilă, dar o să mă sprijin pe încrederea cetăţenilor şi împreună cu ei sunt sigură că o să reuşim să construim o ţară democratică, în care oamenii oneşti pot să trăiască bine şi o ţară în care oamenii să creadă. Ştiţi cu toţii care sunt problemele cu care se confruntă Republica Moldova şi de ce foarte multă lume alege să plece", a spus Maia Sandu, într-o intervenţie online la ceremonie.

Ea a spus că premiul primit este al cetăţenilor Republicii Moldova, care au luptat şi continuă să lupte pentru valorile democratice.

"Cetăţenii Republicii Moldova sunt cei care au rezistat în timpuri foarte grele, au luptat împotriva unor regimuri autoritare, au ieşit în stradă pentru ca să nu permită corupţilor să prindă rădăcini la putere. Aceşti oameni, în pofida tuturor presiunilor, au muncit şi au luptat pentru democraţie. Am mers în alegeri, oamenii au mers la vot în diasporă, unii dintre ei parcurgând sute sau chiar mii de kilometri ca să voteze. Aici, acasă, oamenii nu s-au lăsat intimidaţi, speriaţi de presiuni, oamenii nu s-au lăsat manipulaţi de propagandă şi au continuat să lupte pentru democraţie şi aceasta este realizarea noastră cea mai mare", a adăugat Maia Sandu.

Potrivit lui Sorin Ioniţă, membru în Consiliul Director al GDS, premiul i-a revenit preşedintelui Republicii Moldova pentru răbdarea pe care a avut-o de a construi o politică de tip european în Republica Moldova, o politică centrată pe civism şi drepturile omului.

"A fost un efort întins pe mai mulţi ani şi cu resurse foarte puţine. Nu se întâmplă des în politica est-europeană genul acesta de construcţie, pentru că e o construcţie de tip modern. Al doilea lucru care ne-a impresionat este contrastul acesta teribil între dificultatea situaţiei sociale şi politice din Republica Moldova, care e o ţară de şapte ori mai mică decât România ca populaţie, dar de şapte ori mai complicată politic, am spune noi, deci, acest contrast între condiţiile obiective foarte grele şi performanţa care a însemnat, până la urmă, un succes, după câţiva ani de construcţie. În al treilea rând, dar nu ultimul, faptul că a reuşit să facă această construcţie de tip european şi să o ducă la succes ca femeie, demonstrând calităţi de leadership remarcabile, leadership validat prin cea mai buna probă, care este rezultatul la urne", a declarat Sorin Ioniţă.

În opinia sa, preşedintele Republicii Moldova are dificila sarcină de a fi o sursă de inspiraţie pentru mulţi tineri, pentru femei la început de carieră.

"Aveţi o sarcină teribil de grea în momentul acesta, o sarcină straşnică, cum se zice la Chişinău, nu numai de a conduce o ţară, dar aveţi sarcina de a fi un model de rol, o sursă de inspiraţie pentru mii sau poate zeci e mii de tineri, dar şi de femei la început de carieră, de adolescente, de studente, de eleve de liceu, care văd în dumneavoastră un exemplu că se poate", a explicat Ioniţă. AGERPRES


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri