„Gruparea Voluntari” face din PSD vedetă internațională/Financial Times: Azilele ororii din România readuc în memorie scandalul orfelinatelor

„Gruparea Voluntari” face din PSD vedetă internațională/Financial Times: Azilele ororii din România readuc în memorie scandalul orfelinatelor

”Povestea bătrânilor abandonați într-o clădire aflată pe un șantier, în cadrul unor percheziții care relevă supraglomerare azilelor și maltratarea pacienților”, scrie publicația economică Financial Times. Scandalul azilelor în care bătrânii erau maltratați a ajuns în presa internațională. Puteți citi mai jos o revistă a presei internaționale realizată de Rador.

FINANCIAL TIMES : Românii se arată impresionați în urma unor dezvăluiri potrivit cărora bătrânii sunt ținuți în niște condiții precare, duc lipsă de alimente sau sunt de luni de zile ținta unor abuzuri, scandalul readucându-l în memorie pe cel legat de orfelinatele din această țară, datând din anii ’90.

Într-un caz impresionant, pe măsura derulării anchetei, s-a constatat că 11 bătrâni au fost transportați și lăsați pe un șantier dintr-o suburbie a Bucureștiului, după cum afirmă Raed Arafat, șeful serviciului de urgență din România. Au fost lăsați acolo de teamă că o iminentă descindere va descoperi supraaglomerarea azilului respectiv, a mai spus el.

După luni de plângeri din partea unor organizații pentru drepturile omului și din partea vecinilor, săptâmâna trecută, poliția a făcut descinderi în mai multre azile din apropierea capitalei, unde a descoperit niște bătrâni malnutriți, care nu făcuseră duș de săptămâni întregi și care prezentau vânătăi și alte semne de violență fizică.

În ultimele zile, autoritățile au controlat administrația a peste 400 de azile, iar luni, au decis închiderea temporară sau definitivă a 20 de instituții, în care pacienții erau bătuți, forțați să muncească, ținuți fără medicamente sau lăsați în niște camere pline de insecte.

Imaginile transmise de presa din România, sub genericul de „azilele ororii”, au dus la comparații cu marele scandal al orfelinatelor din anii ’90, când au fost descoperiți copii care fuseseră izolați, neglijați și malnutriți în instituții administrate de stat.

Dezvăluită după câțiva ani de la căderea comunismului, soarta acelor copii a îngreunat aderarea României la UE, având consecințe chiar și după ce țara a devenit membră a organizației, în 2007.

Marți, un membru român al Parlamentului European a cerut Comisiei Europene să analizeze o serie de încălcări ale drepturilor omului, cum ar fi cele semnalate în azile. „Această situație tragică ne duce cu gândul la căminele pentru copii de pe vremea comunismului din România, care au îngrozit străinătatea”, a scris europarlamentarul Vlad Botoș într-un mesaj transmis Comisiei. „Oamenii aceia se bucură de niște drepturi ca ființe umane, ei trebuind să fie protejați în calitate de cetățeni ai Uniunii Europene”.

Premierul român, Marcel Ciolacu, a cerut o anchetă imediată și a promis pedepsirea persoanelor vinovate. „Nu manifest nicio milă față de ticăloșii care au înființat asemenea azile ale ororii”, a declarat Ciolacu sătămâna trecută, după izbucnirea scandalului, el adăugând că problema ține de întregul sistem și demonstrează corupția. „Asemenea ticăloși, o asemenea cruzime au dezumanizat total oamenii… trebuie descoperiți funcționarii care, în loc să îi susțină pe acești oameni, i-au vândut acestor escroci”, a spus el.

Întrebat de situație în timp ce participa la summitul NATO din Lituania, președintele român Klaus Iohannis a calificat problema drept o „nenorocire la nivel național”. „Măsurile care vor fi adoptate vor tăia răul de la rădăcină”, a spus Iohannis. „Vinovați sunt cei care știau și care nu au făcut nimic, nu au înștiințat (autoritățile) și nu au intervenit”.

Centrul pentru Resurse Juridice, un ONG cu sediul în București, a spus că a semnalat condițiile inumane din azile cu mai multe luni în urmă, dar ministrul muncii, Marius Budăi, i-a blocat accesul în aceste instituții. ONG-ul a cerut demiterea lui Budăi. În presa locală, Budăi a spus că demisia lui “nu contează… ceea ce contează este ce vom face de acum înainte”.

Un alt membru al guvernului devenit țintă a criticilor este și Gabriela Firea, căsătorită cu primarul din Voluntari, unde, săptămâna trecută, două azile au făcut obiectul unor descinderi. Ea a negat că ar fi știut ceva sau că ar fi avut vreo responsabilitate în privința tratamentului aplicat bătrânilor. (Traducerea: Alexandru Danga)

TAIWAN NEWS : La 33 de ani după ce descoperirea condițiilor groaznice din orfelinatele României comuniste a șocat întreaga planetă, azilele din România au revenit pe prima pagina a ziarelor numai din motive negative. De data aceasta victimele sunt oameni bătrâni sau cu handicap mental. În urmă cu șase luni jurnaliști de investigație de la publicațiile românești online Centrul de Investigații Media și Buletin de București au descoperit un model de afaceri despre care ei afirmă că le permite celor care-l folosesc să se îmbogățească pe spinarea persoanelor bătrâne și vulnerabile.

Conform jurnaliștilor, o companie privată a primit mari sume de bani publici pentru a avea grijă de bătrâni care aveau nevoie de îngrijire. Însă banii nu au fost folosiți pentru îngrijirea lor, ci pentru a umple buzunarele celor care administrau azilele companiei, afirmă jurnalistul Ovidiu Vanghele, care, alături de colega sa Bianca Albu, a descoperit abuzul și relele tratamente.

Articolele lor n-au provocat inițial prea multe reacții – până săptămâna trecută, când parchetul le-a confirmat acuzațiile. Acuzațiile formale aduse acestor azile zugrăvesc imaginea unui abuz oribil: o lipsă sistematică de îngrijire care a dus la decese, exploatarea persoanelor internate în azile, care au fost silite să muncească, maltratare, violență, lipsa permanentă a medicamentelor esențiale și alimentația inadecvată, care a făcut ca unii rezidenți să moară de inaniție.

Vecinii au informat în mod repetat instituții de stat cu privire la situație, reclamând că persoanele internate puteau fi văzute frecvent la gardurile azilelor, goale și murdare în toiul iernii, cerșind mâncare sau bani. Un vecin a declarat că oamenii care erau ținuți în subsolul unuia dintre cămine au săpat un tunel în tentativa de a evada din acele condiții infernale. Dosare de la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) arată de asemenea că rezidenților li s-au confiscat pensiile, iar proprietățile lor au fost transferate celor care administrau căminele.

Presa a relatat că peste 100 de persoane au fost salvate din trei azile și duse la spitale pentru a primi îngrijiri medicale. Aceste condiții cu siguranță nu reprezintă un caz unic în România, a declarat pentru DW Ovidiu Vanghele. În urmă cu 10 ani el a descoperit un centru ilegal pentru persoane cu handicap mental.

Vanghele subliniază că în România sunt deja în vigoare mecanisme adecvate care reglementează sistemul de asistență socială, inclusiv principiile descentralizării și îngrijirii în cadrul comunității în loc de îngrijirea în azile îndepărtate de comunitatea rezidentului, cum stăteau lucrurile pe vremuri. El afirmă însă că regulile au fost încălcate, ajungându-se la o „explozie nebună a privatizării”. Au fost înființate nenumărate firme, pornite să facă profit, care furnizează îngrijire și servicii sociale doar pe hârtie, spune el.

Indivizii cercetați acum de parchet au legături directe cu membri ai Partidului Social Democrat (PSD), aflat la guvernare în România. O întreagă rețea îi proteja de controale și anchete pe administratorii respectivelor azile, susțin Vanghele și Albu. Cei doi jurnaliști afirmă că în scandal sunt implicați rude și foști subordonați ai ministrului român al familiei, Gabriela Firea. Firea e vicepreședinta PSD și fost primar al capitalei României, București.

Ea este totodată soția lui Florentin Pandele, care e de mulți ani primarul orașului Voluntari situat la periferia Bucureștilor, unde se și află unele dintre azile, și mai este și sora șefei instituției care supervizează serviciile sociale locale. Firea și Pandele susțin deopotrivă că nu știau nimic despre cele întâmplate în azile.

Ovidiu Vanghele afirmă că în cazul acestor cămine influența unor politicieni a dus la un soi de paralizie instituțională. El e convins că e imposibil ca instituțiile să nu fi observat că lucrurile nu stăteau așa cum ar fi fost normal. „Conform documentelor studiate de noi, au existat zeci de inspecții care nu au dus decât la câteva amenzi formale. Furnizorii de servicii și-au ascuns urmele în spatele hârtiilor, cu contracte fictive pentru consultații medicale ori servicii de îngrijire”, a declarat Vanghele, adăugând că „în România, când cineva află că șeful unei instituții e apropiat de primar, autoritățile de supraveghere îl lasă în pace”.

Premierul României și liderul PSD Marcel Ciolacu era președinte al Camerei Deputaților la începutul lui 2023, atunci când dezvăluirile au apărut prima dată în presă. El susține că a auzit de întregul scandal abia odată ce autoritățile și-au demarat ancheta. Totuși, reprezentanți ai centrului de monitorizare a presei al României au declarat pentru DW că această chestiune a fost inclusă în toate rapoartele zilnice remise instituțiilor de stat de resort și celor mai importanți actori politici, încă de la publicarea primelor dezvăluiri.

Între timp Ciolacu i-a dat afară pentru neglijență în serviciu pe șefii mai multor instituții din sistemul de asistență socială subordonate Ministerului Muncii. Joi dimineață premierul a anunțat că ministrul muncii, Marius Budai, a demisionat. Observatorii din București se așteaptă să urmeze și alte demisii. Românii vor vota în repetate rânduri anul viitor, la alegeri europene, generale, prezidențiale și locale. Actualul scandal a provocat daune masive imaginii „sociale” a PSD-ului aflat la guvernare.

Președintele român Klaus Iohannis a comentat și el chestiunea la o reuniune NATO de la Vilnius, afirmând că „«azilele groazei», cum li se spune, sunt o rușine națională”. El a cerut să fie pedepsiți toți cei care sunt implicați. „Sper că aceia care sunt în poziția de a lua măsuri politice vor avea curajul să o facă”, a declarat el.

Actualul scandal care implică azile pentru bătrâni și persoane cu handicap din România amintește de condițiile dezgustătoare din orfelinatele României care au ieșit la lumină în anii ’90, după căderea regimului comunist al lui Ceaușescu. Se estimează că minim o cincime din cei 100.000 de copii din respectivele orfelinate au murit din cauza abuzurilor, a igienei precare și a lipsei asistenței medicale. Cei mai mulți supraviețuitori au rămas cu handicapuri fizice și mentale grave.

Imaginile care s-au răspândit în întreaga lume erau cu adevărat șocante: unele înfățișau copii subnutriți, precar îmbrăcați, care fuseseră ținuți în frig și nu erau capabili să vorbească normal. Altele înfățișau copii care purtau urmele unor violențe fizice groaznice, zăcând pe saltele vechi și murdare în paturi ruginite și legați frecvent de bare pentru a nu se mai izbi cu capul de pereți. Însă pentru perioada de dinainte de 1989 nici nu există statistici referitoare la acele orfelinate: regimul comunist a măturat adevărul sub preș din cauza daunelor pe care le-ar fi suferit imaginea României pe care voia s-o proiecteze, cea a unui paradis socialist al muncitorilor. (Traducere: Andrei Suba)

BBC: Ministrul român al muncii şi solidarităţii sociale a demisionat

Social-democratul Marius Budăi, ministru român al muncii şi solidarităţii sociale, a demisionat, după o anchetă vizând relele tratamente la care erau supuşi bătrâni şi persoane vulnerabile în mai multe azile. Acuzaţiile în acest sens au fost făcute prima dată la sfârşitul anului trecut. Inspecţii ulterioare au dezvăluit că mai mult de 100 de oameni din azile erau înfometaţi, torturaţi sau exploataţi de membrii unei reţele de crimă organizată.



populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri