Grupare infracţională din Vrancea care racola persoane şi le exploata prin muncă în Anglia, destructurată

Grupare infracţională din Vrancea care racola persoane şi le exploata prin muncă în Anglia, destructurată

O grupare infracţională din Vrancea specializată în trafic de persoane, bănuită că ar fi racolat persoane din România şi le-ar fi exploatat prin muncă în Anglia, a fost destructurată de poliţiştii specializaţi în combaterea criminalităţii organizate din Vrancea şi procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) - Biroul Teritorial Vrancea, în cooperare cu autorităţile britanice, potrivit unui comunicat de presă al Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR).

"În perioada 2015 - 2018, opt bărbaţi şi patru femei, cu vârste cuprinse între 26 şi 50 de ani din judeţul Vrancea, ar fi constituit un grup infracţional organizat, specializat în traficul de persoane, pe care le-ar fi exploatat, prin muncă, în Anglia. Astfel, membrii grupului ar fi racolat, transportat şi găzduit pe teritoriul statului englez sute de persoane, marea majoritate din România, pe care, prin inducere în eroare şi abuz de autoritate, uneori prin violenţă, lipsire de libertate şi reţinerea documentelor de călătorie le-ar fi obligat să muncească, în folosul lor. În acest fel, membrii grupării ar fi obţinut mari sume de bani şi foloase materiale", se menţionează în comunicatul IGPR.

În urma percheziţiilor care au avut loc, concomitent, în judeţul Vrancea şi în Marea Britanie la Londra, 12 persoane au fost conduse la audieri. De asemenea, poliţiştii au descoperit şi ridicat şase autoturisme, bani, aur, carduri şi documente bancare emise în Anglia.

"Ieri, 16 octombrie a.c., în cadrul echipei comune de anchetă cu poliţia britanică - JIT, poliţiştii specializaţi în combaterea criminalităţii organizate şi procurorii DIICOT din Vrancea au efectuat simultan 15 percheziţii domiciliare la locuinţele membrilor unei grupări infracţionale transfrontaliere, specializată în trafic de persoane (opt în Londra, Anglia şi şapte în judeţul Vrancea). În urma percheziţiilor, poliţiştii au descoperit şi ridicat în vederea cercetărilor şase autoturisme, 12.850 de lire sterline, peste 126.000 de lei, 500 de grame de bijuterii din aur, documente şi carduri bancare emise de autorităţile din Anglia. 12 persoane au fost depistate şi au fost conduse la audieri", precizează Poliţia Română.

Potrivit sursei citate, membrii grupului infracţional ar fi intermediat, pentru alţi cetăţeni români, încheierea unor contracte de muncă în diferite domenii de activitate, în special în construcţii, şi le-ar fi oferit salarii mult mai mici decât cele obţinute de la angajator, diferenţa fiind însuşită de către aceştia în mod ilegal. Victimele ar fi fost cazate în condiţii insalubre, iar hrana insuficientă.

Membrii grupării infracţionale ar fi obţinut din aceste activităţi, în ultimii 2-3 ani, circa 210.000 de lire sterline, potrivit DIICOT.

La locaţiile percheziţionate au fost identificate 35 de victime, dintre care şapte au fost incluse în NRM (mecanismul de referinţă a victimelor traficului de persoane).

Acţiunea s-a desfăşurat în cadrul unei echipe comune de anchetă denumită Operaţiunea Cardinas (2016-2018), iar echipa comună de anchetă a beneficiat de sprijin logistic şi finanţare din partea Eurojust.

Conform legislaţiei române, bănuiţii sunt cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunii de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de persoane şi spălare de bani, iar conform legislaţiei britanice, aceştia sunt cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunii de sclavie modernă.

Cercetările continuă pentru documentarea întregii activităţi infracţionale a persoanelor în cauză. Pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie, se precizează într-un comunicat al DIICOT. AGERPRES / (AS - autor: Dana Lepădatu, editor: Karina Olteanu, editor online: Ady Ivaşcu)


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”