Gripa aviară devine o amenințare pentru omenire. Autoritățile medicale se tem că virusul care ucide păsările se va adapta la specia umană

Gripa aviară devine o amenințare pentru omenire. Autoritățile medicale se tem că virusul care ucide păsările se va adapta la specia umană

După ce un cetățean american s-a îmbolnăvit de gripă aviară pe care a luat-o de la o vacă, autoritățile europene în domeniu atrag atenția că mutațiile prin care trece acest virus l-ar putea face periculos pentru om. Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din Statele Unite a comunicat că analizele genetice au arătat că virusul se dezvoltă în glandele mamare ale vacilor de lapte. Drept urmare, laptele trebuie consumat numai dacă în prealabil a fost pasteurizat sau fiert. Medicii spun că tulpina H5N1 este înalt patogenă, iar rata de mortalitate este foarte mare. Adică efectele ar putea fi de zece ori mai grave decât cele ale COVID.

FOTO Arhivă

FOTO Arhivă

Agenţia Europeană pentru Siguranţă Alimentară (EFSA) a avertizat în legătură cu o pandemie de gripă aviară dacă virusul devine transmisibil între oameni, deoarece aceştia nu au imunitate împotriva virusului.

Avertismentul a venit imediat după ce Texasul a raportat că tulpina H5N1 a virusului gripei aviare a fost detectată la o persoană care a crescut vite, relatează Reuters. Bărbatul este al doilea caz în Statele Unite de îmbolnăvire cu acest virus extrem de virulent care s-a răspândit la vacile de lapte din cinci state, au declarat oficiali federali. Din aproximativ 15 persoane cu simptome asemănătoare gripei și posibilă expunere testate, doar acest muncitor a fost pozitiv. Acestuia i s-a spus să se izoleze și este tratat cu un antiviral. „Pacientul a lucrat direct cu vacile bolnave la o fabrică de lapte, așa că cel mai probabil virusul a fost transmis prin acel contact apropiat”, a declarat Chris Van Deusen, purtător de cuvânt al Departamentului de Sănătate de Stat din Texas.

Experţii sunt îngrijoraţi de numărul tot mai mare de animale infectate cu acest virus.

Al doilea caz în doi ani

Până acum, în Statele Unite fusese identificat un singur om infectat cu gripă aviară, în Colorado, în 2022. Persoana respectivă a fost implicată în sacrificarea păsărilor de curte despre care se presupune că ar fi fost infectate cu gripa aviară H5N1.

Gripa aviară este o preocupare pentru guverne şi pentru industria avicolă atât din cauza riscurilor de boală la păsări, cât şi din pricina posibilităţii de transmitere a acesteia la oameni. Numărul de focare de gripă aviară a fost mai mic până acum, dar boala s-a răspândit geografic, incluzând Antarctica, la un număr tot mai mare de mamifere, ceea ce creşte riscul ca ea să devină o ameninţare pentru oameni.

Până în prezent nu s-a observat nicio transmitere a bolii de la om la om, iar transmiterea gripei aviare de la animale infectate la oameni este destul de rară. „În cazul în care virusurile gripei aviare H5N1 dobândesc capacitatea de a se răspândi printre oameni, ar putea avea loc o transmitere pe scară largă din cauza lipsei de imunitate”, a arătat EFSA. 887 de cazuri de infecţie umană cu virusul H5N1 au fost raportate la nivel mondial între ianuarie 2003 şi 26 februarie anul acesta, a arătat Organizaţia Mondială a Sănătăţii în ultimul său raport. Dintre acestea, 462 au fost fatale, reprezentând o rată de 52%. Majoritatea cazurilor au fost depistate la persoane care au fost expuse fără protecţie la păsări de curte bolnave sau moarte, la pieţe de păsări vii sau la un mediu contaminat, relevă sursa citată.

Mortalitate de 50%

Cercetătorul Octavian Jurma a explicat pentru „Adevărul” de ce ar pune probleme mari sistemelor de sănătate un astfel de virus.

„În primul rând, tulpina H5N1 este că este înalt patogenă, iar rata de mortalitate este foarte mare. Dacă la păsări avem 90%, la mamifere scade la 50% și tot cam așa este și la om. Adică efectele sunt de cam 10 ori mai grave decât cele ale COVID, de exemplu. Să nu uităm totuși că, în istorie, în diverse forme, virusul gripal a fost cel mai mare ucigaș. În al doilea rând, vedem că tulpina are o tendință de adaptare la mamifere. Dacă anul trecut a decimat populația de mamifere marine din America de Sud, acum vedem că s-a adaptat și s-au descoperit focare în rândul vacilor de lapte în Statele Unite. Problema este că din punct de vedere genetic acestea sunt mult mai apropiate de om decât un delfin, de exemplu. De aici vine și pericolul și tocmai din acest motiv Organizația Mondială a Sănătății a și tras semnalul de alarmă în legătură cu acest virus și cere o monitorizare atentă a situației. Problema mare va fi cu adevărat când virusul se va adapta îndeajuns de mult ca să se transmită de la om la om. Atunci vorbim de o situație catastrofală, cel mai probabil de o nouă pandemie. Numai că în cazul virusului gripei aviare H5N1, repet, mortalitatea este mai mare, iar cel puțin la noi, dar nu numai, sistemul medical va fi pus la pământ. Drept urmare, Organizația Mondială a Sănătății a cerut instituțiilor naționale cu responsabilități în sănătate publică să monitorizeze cu foarte mare atenție situația epidemiologică. Nu de alta, dar primele cazuri de infectare cu H5N1 de la om la om trebuie depistate rapid. Practic, vorbim de un efort coordonat la nivel internațional”, a precizat Octavian Jurma.

Cum ne ferim de infectare

Cercetătorul a explicat și ce trebuie să facem pentru a ne feri de virusul gripei aviare H5N1. „În primul rând, vorbim de măsurile de bun-simț. Adică să ne spălăm pe mâini, să folosim dezinfectant și să purtăm mască atunci când mergem într-un spital, de exemplu. Știu că nu ne place, că suntem traumatizați, dar regulile din vremea pandemiei COVID sunt sfinte și aplicabile și aici. Apoi, Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din Statele Unite a comunicat că analizele genetice au arătat că virusul se dezvoltă în glandele mamare ale vacilor de lapte. Drept urmare, laptele trebuie consumat obligatoriu numai dacă în prealabil a fost pasteurizat sau fiert. La fel trebuie să se întâmple și în cazul în care vrem să mâncăm ouă, acestea trebuie pregătite termic. Oricum, trebuie spus că deocamdată avem un risc destul de mic de pandemie H5N1, dar rămân motive mari de îngrijorare pentru că, repet, aceasta ar fi mult mai severă în comparație cu COVID, cu o mortalitate mult mai mare”, a subliniat Octavian Jurma.

Profesorul Paul Digard, de la catedra de virologie a Universității din Edinburgh, a explicat și el că nu e exclus însă faptul că virusul gripei aviare se poate schimba în viitor. „La fel ca în cazul COVID, H5N1 se schimbă permanent, nu rămâne niciodată pe loc. Nu poți spune că nu se va adapta niciodată, nu se va schimba niciodată într-un mod care să provoace următoarea pandemie, dar cred că este un risc foarte scăzut în acest moment”, a spus Digard.

Monitorizarea situației epidemiologice, obligatorie

La rândul lui, profesorul Emanoil Ceauşu a declarat pentru „Adevărul” că privitor la H5N1, în acest moment, nu trebuie să ne panicăm, dar este obligatoriu să supraveghem situația din punct de vedere epidemiologic. „Virusul gripei aviare a trecut de mult la mamifere și prea mare lucru nu s-a întâmplat pentru om. Sigur sunt cazuri, dar unele izolate, deocamdată, din fericire. Părerea mea este că infecțiile la om cu acest virus sunt mai rare pentru că noi nu avem receptorii necesari pentru această tulpină. Sigur, autoritățile europene în domeniu se văd datoare să dea avertizări, dar părerea mea este că acest virus este printre noi de zeci de ani și a tot suferit mutații care nu ne-au influențat în mod semnificativ. Asta nu înseamnă că nu se poate întâmpla ceva în viitor cu acest virus. Tocmai din acest motiv trebuie să fim atenți, trebuie monitorizată situația. Oricum trăim într-un ocean de virusuri, atenția trebuie mărită. Până la urmă, trebuie să învățăm cum să conviețuim cu acești germeni cu ajutorul unor măsuri preventive când este cazul”, a subliniat profesorul Emanoil Ceauşu.

Reamintim că, în octombrie 2005, varianta H5N1 a virusului a ajuns şi în România, fiind identificată la păsări din localitatea Ceamurlia de Jos, judeţul Tulcea. România a fost, de altfel, prima ţară europeană unde prezenţa acestui virus a fost confirmată în mod oficial.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 De citit ce scrie, cu pragmatism, Ioana Dogioiu, despre candidatul prezidențial Nicușor Dan

5 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!