Gripa aviară ar putea provoca viitoare pandemie globală. Cinci muncitori s-au infectat cu gripa aviară la o fermă din Colorado

Gripa aviară ar putea provoca viitoare pandemie globală. Cinci muncitori s-au infectat cu gripa aviară la o fermă din Colorado

Cinci angajați ai unei ferme din Colorado au fost infectați cu gripă aviară, H5N1, virus extrem de contagios cu potențial pandemic. Cele cinci cazuri au apărut ca urmare a unui focar izbucnit la o fermă de păsări din apropiere, despre care se presupune că a fost contaminat de la o fermă de vaci aflată în vecinătate, potrivit sciencealert.com.

Virusul gripal H5N1 se poate transmite și la oameni. FOTO Shutterstock

Virusul gripal H5N1 se poate transmite și la oameni. FOTO Shutterstock

Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA a confirmat patru cazuri umane provenite de la ferma comercială de ouă. Al cincilea caz așteaptă confirmarea CDC, dar este deja considerat pozitiv.

Sursa exactă a infecției la ferma de păsări rămâne neclară, însă experții susțin că virusul ar fi putut „sări” de la vaci la păsări.

Secvențierea genomică a eșantioanelor de la ferma de păsări confirmă același tip de genotip al gripei aviare extrem de patogene care se regăsește și în fermele de vaci din apropiere”, a declarat Eric Deeble, consilier senior interimar al Departamentului Agriculturii din SUA, într-o conferință de presă.

Această informație nu este suficientă pentru a urmări trecerea virusului între specii , dar sugerează că acesta poate prospera într-o varietate de animale gazdă, fără a suferi mutații majore.

Această posibilitate îi îngrijorează pe oamenii de știință. Cu cât un virus se poate transmite între mai multe specii, cu atât se poate răspândi mai eficient. Vacile din SUA au început să contracteze gripa aviară la începutul acestui an, virusul transmițându-se ulterior la doi oameni.

Evaluarea CDC a riscului pentru populația generală rămâne scăzută și CDC nu și-a schimbat recomandările”, a declarat Nirav Shah, director adjunct principal al CDC, în cadrul conferinței de presă.

De exemplu, CDC nu recomandă vaccinuri specifice H5 pentru lucrătorii din zootehnie, având în vedere simptomele ușoare observate până acum și absența oricăror modificări ale structurii genetice a virusului care ar sugera că riscul pentru sănătatea umană este crescut”.

Analiza preliminară a genelor virusului, prelevate de la unul dintre muncitorii infectați de la ferma de păsări, nu a arătat mutații îngrijorătoare.

Simptomele la oameni par ușoare până acum, însă o îngrijorare majoră o reprezintă impactul asupra agriculturii. Laptele de la vacile infectate devine impropriu consumului, iar sacrificarea pentru a preveni răspândirea virusului, precum cele 1,8 milioane de păsări din Colorado, lasă o gaură semnificativă în fermă.

Tocmai aceste sacrificări îi expun pe oameni la un risc mai mare de infecție. Cei cinci muncitori infectați făceau parte din echipa care încărca păsările în camere cu gaz de dioxid de carbon pentru sacrificare, potrivit Departamentului de Sănătate Publică și Mediu din Colorado.

Existau ventilatoare industriale care ajută cu siguranță la menținerea temperaturii scăzute în grajduri, dar aceleași ventilatoare răspândeau și elemente precum penele, recunoscute ca purtătoare ale virusului”, a declarat Shah.

În plus, metoda de sacrificare folosită aici a presupus ca muncitorii să se deplaseze de la o pasăre la alta, crescând gradul de interacțiune cu fiecare pasăre potențial infectată”.

Echipamentul de protecție personală pentru această sarcină este de obicei extins, însă muncitorii au avut probabil dificultăți în menținerea acestor măsuri deoarece temperaturile din Colorado au ajuns până aproape de 40 °C (104 °F) în ziua respectivă, a spus Shah la conferință.

Un specialist în igienă industrială a fost desemnat să investigheze strategii pentru o mai bună prevenire a transmiterii virusului.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

4 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii