Grija zilei de mâine, un fenomen care macină tot mai mulţi români. „Să nu ne facem griji pentru ce nu putem controla”

Grija zilei de mâine, un fenomen care macină tot mai mulţi români. „Să nu ne facem griji pentru ce nu putem controla”

În ultimii ani, susţin psihologii şi psihiatrii, tot mai mulţi români ajung să aibă nevoie de ajutor de specialitate din cauza depresiei şi a anxietăţii. Deşi o problemă tot mai acută a societăţii, această afecţiune nu este tratată, de multe ori, cu seriozitate.

Depresie jpg

Un factor important, ce conduce la depresie şi anxietate, poate fi cunoscuta ,,grijă a zilei de mâine” pe care, potrivit psihologilor, tot mai multe persoane o resimt. Problemele financiare, stresul de la locul de muncă dar multe alte lucruri pot conduce la aceste probleme.

Românii, tot mai îngrijoraţi

Conform psihologilor, depresia afectează tot mai mulţi români . Astfel, chiar dacă în România există o reticenţă când vine vorba despre psihologi şi psihiatri, aceştia susţin că se simte o creştere a numărului de pacienţi. Astfel, mai spun aceştia, grija zilei de mâine este unul dintre principalele motive pentru care oamenii ajung să aibă nevoie de ajutorul specialiştilor.

,,În ultimii ani, tot mai multe persoane necesită ajutor de specialitate din cauza depresiei şi a anxietăţii. Depresia este o problemă care trebuie să fie tratată cu seriozitate. Românii duc grija zilei de mâine şi nu ne referim doar la bani. Ne referim chiar şi la situaţiile conflictuale din lume. Această grijă a zilei de mâine se transformă, treptat, în anxietate sau depresie”, a precizat Andreea Coman, psiholog clinician.

Războiul şi pandemia, cauze importante de îngrijorare

Psihiatrii susţin că este normal să apară starea de îngrijorare în rândul oamenilor, în momentul în care în ţara vecină se desfăşoară un conflict armat. Totodată, pandemia, care a schimbat foarte multe vieţi, a putut să conducă la anxietate şi depresie.

,,Chiar dacă iniţial şocul războiului a fost mare, o parte din oameni s-a liniştit. Cu toate acestea, multe persoane au rămas cu frică, fiind mai ales vorba despre incertitudinea zilei de mâine. Asupra vieţilor acestor persoane, războiul are încă un impact mare. De multe ori totul depinde de capacitatea fiecăruia de a face faţă acestei noi realităţi. Totodată, este vorba şi despre capacitatea de adaptare. Există persoane care au dezvoltat anxietate, ulterior chiar şi o simptomatologie depresivă legată de contextul războiului din Ucraina, de contextul economic sau de lipsa unei previziuni asupra viitorului”, precizează dr. Ovidiu Alexinschi, medic primar psihiatru în cadrul Institutului de Psihiatrie Socola din Iaşi.

Cum învingem această frică

Conform psihologilor, există mai multe metode prin care putem să ne relaxăm şi să nu fim afectaţi într-o mare măsură de grija zilei de mâine.

,,În primul rând, trebuie să înţelegem că nu este bine să ne facem griji prea mari din cauza unor lucruri pe care nu le putem controla, precum războiul, o criză economică sau alte aspecte similare. Însă, putem să ne controlăm frica şi sentimentele. Trebuie să învăţăm să ne bucurăm de lucruri mici şi dacă nu reuşim, să apelăm la ajutorul unui specialist. Este normal să simţim frică şi îngrijorare, dar aceste lucruri nu trebuie duse la extrem”, a adăugat Andreea Coman, psiholog clinician.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri