Grigorescu: Vom urmări atent subiectul referitor la posibilul schimb de active între OMV Petrom și Gazprom

Grigorescu: Vom urmări atent subiectul referitor la posibilul schimb de active între OMV Petrom și Gazprom

Ministerul Energiei va urmări atent în perioada următoare subiectul referitor la posibilul schimb de active între companiile OMV Petrom și Gazprom, a afirmat ministrul Energiei, Victor Grigorescu.

"Am luat notă de comunicatul transmis de compania OMV pentru clarificarea aspectelor apărute în presă, în ultima perioadă. Vom urmări atent, în perioada următoare, cele prezentate în comunicat și vom avea aceste teme pe agenda prioritară de discuții cu compania mai sus menționată. OMV Petrom este o companie de succes și sunt convins că anul 2016 va însemna atingerea unor obiective importante pentru activitatea sa în România", a declarat ministrul Energiei, ca urmare a întrebărilor venite din partea mass-media, pe tema unui posibil schimb de active între compania austriacă OMV și cea rusă Gazprom.

Potrivit unui comunicat al ministerului Energiei, remis vineri AGERPRES, autoritățile de resort dialoghează constant cu toate societățile care activează în domenii strategice ale energeticii românești.

"Dialogăm constant cu toate societățile care activează în domenii strategice ale energeticii românești, inclusiv pentru a clarifica informații sau presupuneri legate de activitatea acestora, în scopul de a îndeplini obiectivul nostru fundamental: respectarea și protejarea intereselor României în orice situație", a adăugat Victor Grigorescu.

Compania austriacă OMV, proprietarul Petrom, susține că nu va renunța la managementul activelor strategice în cadrul negocierilor cu Gazprom privind un schimb de active, iar OMV Petrom nu face obiectul discuțiilor, potrivit unei declarații remisă, vineri, la solicitarea AGERPRES.

''Am declarat foarte clar că nicio acțiune a OMV — și în consecință a OMV Petrom — nu se află pe masa negocierilor. Orice presupunere legată de schimbul de active este falsă, întrucât suntem la începutul procesului de negociere și nu s-a luat încă nicio decizie. De asemenea, am mai declarat foarte clar că nu vom renunța la dreptul de management în niciun activ strategic. OMV Petrom a fost, este și va fi un activ de bază, iar România rămâne o piață-cheie'', au afirmat reprezentanții OMV.

Declarația vine în contextul în care mai multe publicații au relatat faptul că schimbul de active dintre OMV și Gazprom ar viza inclusiv active din România.

''Aceste zvonuri sunt complet lipsite de sens'', au comentat oficialii OMV.

OMV și Gazprom au convenit în luna septembrie un posibil schimb de acțiuni. Cu toate acestea, până în prezent, nu s-a decis care sunt activele ce ar urma să fie oferite în mod concret de OMV grupului Gazprom în schimbul unei participații de 25% la zăcământul de gaze naturale Urengoy din Siberia.

Directorul general de la OMV, Rainer Seele, a declarat la finele anului trecut că grupul energetic austriac a pregătit o listă scurtă cu trei nume de active pentru un posibil schimb cu grupul rus Gazprom.

Potrivit unui articol apărut în presa austriacă în decembrie 2015, rafinăriile OMV de la Schwechat (Viena) și Burghausen am Inn (Bavaria) ar urma să fie transferate unei companii separate, pentru a permite participarea rușilor de la Gazprom. Numai afacerile OMV din România nu vor suferi modificări, pentru că autoritățile române nu vor permite implicarea grupului rus Gazprom în afacerile Petrom.

Discuțiile dintre compania austriacă și gigantul rusesc au stârnit controverse și în Austria. La finele anului trecut, Brigitte Ederer, fost membru în Consiliul de supraveghere al holdingului austriac OIAG, acționarul majoritar de la OMV, a lansat un avertisment cu privire la vânzarea operațiunilor din domeniul petrolului și gazelor ale grupului austriac către grupul rus Gazprom, apreciind că a crescut riscul ca OMV să fie privatizat printr-o metodă la rece.

''Afacerile cu petrol și gaze ale OMV vor merge din ce în ce mai mult spre rușii de la Gazprom, iar divizia profitabilă de produse chimice Borealis va merge spre fondul de stat din Abu Dhabi. Pentru ambele nu există însă motive obiective de vânzare. Rusia este interesată să câștige poziții în Europa de Vest, iar Borealis, cu produsele sale, este lider mondial pe nișa sa de piață. De ce ar trebui să vindem aceste active atât de valoroase?", s-a întrebat Brigitte Ederer, într-un interviu acordat cotidianului austriac 'Der Standard'.

În opinia Brigittei Ederer, întrebarea este dacă OMV are nevoie de o participație minoritară la un câmp de gaze naturale din Siberia.

''Rusia are tot interesul să furnizeze gaze Europei de Vest. Problema este că OMV intenționează să achiziționeze aproape 25% dintr-un câmp de gaze din vestul Siberiei. Pentru asta nu se vrea sau nu se poate plăti în numerar, astfel că va avea loc un schimb de active cu grupul austriac. Nu știu cât de valoros este acest câmp de gaze, deoarece evaluarea este secretă. Publicul nu are acces la această informație. Aici nu este vorba despre obiectivele private ale șefului OMV, Rainer Seele, ci de interesele strategice ale statului austriac'' a subliniat Ederer.

În aceste condiții, Brigitte Ederer și-a exprimat dorința ca Ministerul austriac de Finanțe să se implice într-o posibilă tranzacție dintre OMV și Gazprom, chiar dacă acest lucru ar fi dificil. Ederer a subliniat că este important să nu aibă loc o privatizare "prin ușa din spate", printr-un schimb de active.

În replică, purtătorul de cuvânt al OMV, Johannes Vetter, a ținut să precizeze că ar fi vorba doar despre cedarea unor participații minoritare la unele active.

''Nu poate fi vorba de o pierdere a controlului asupra unor active strategice austriece sau internaționale ale OMV'', a subliniat purtătorul de cuvânt.

Anul trecut, OMV a plătit statului austriac dividende în valoare de 409 milioane de euro pentru cele 31,5% din acțiunile grupului OMV deținute de statul austriac prin intermediul OIAG. Holdingul austriac de stat OIAG și fondul de stat International Petroleum Investment Company (IPIC) din Abu Dhabi au un pact al acționarilor prin care cele două entități controlează pachetul majoritar de acțiuni la OMV. OIAG deține 31,5% din acțiunile OMV, iar IPIC 24,9%.

La rândul său, OMV deține 51,01% din acțiunile OMV Petrom, statul român, prin Ministerul Energiei, deține 20,64%, Fondul Proprietatea deține 18,99%, iar 9,36% se tranzacționează liber la Bursa de Valori București.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 De citit ce scrie, cu pragmatism, Ioana Dogioiu, despre candidatul prezidențial Nicușor Dan

5 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!