Greva profesorilor continuă și săptămâna viitoare, a fost respinsă oferta Guvernului. Ce se întâmplă cu examenele
Profesorii sunt hotărâți să continue protestul și săptămâna viitoare, după ce dascălii au respins ultima ofertă a Guvernului. Sindicatele din Educație au anunțat că dascălii nu se vor întoarce la catedră.
Greva din Educație continuă FOTO Adevărul
„Sindicaliștii au declarat că vor continua această grevă generală din Educație după ce s-au consultat cu profesorii din teritoriu. Practic această nouă ofertă a Guvernului nu a fost satisfăcătoare pentru ei. Vorbim de o primă de 1.500 de lei anuală, cu acordare din fonduri europene, până în 2027. Mai exact vorbim de acele carduri valorice din care profesorii puteau să își cumpere în mare parte materiale didactice, dar și o creștere cu 45% de la 1 ianuarie, ceea ce reprezenta o primă creștere din Legea Salarizării", relatează Digi 24
În urma discuțiilor, sindicaliștii au anunțat că liderii de Sindicate vor prezenta Guvernului următoarele cereri:
Obținerea unui minim de 25% majorare pentru toți angajații din învățământ, majorare care să se aplice de la 1 iunie;
Aplicarea Legii Salarizării în integralitate de la 1 ianuarie 2024 sau cel mult în două tranșe acordate în același an;
Menținerea sumei de 1.500 lei acordată anual, 2023-2027, pentru personalul didactic, plus suma de 500 de lei alocată personalului nedidactic;
Ordonanță de Urgență pe grila de salarizare care să prevadă că punctul de plecare al salariului unui debutant să fie salariul mediu pe economie.
Greva profesorilor intră, astfel, în a patra săptămână și riscă să afecteze calendarul probelor de bacalaureat și evaluare națională.
Sondaj: Doar unu din 10 profesori care au renunțat la grevă e mulțumit de oferta Guvernului
Majoritatea profesorilor care participă la grevă o fac nu doar pentru salarii mai mari, ci și pentru a atrage atenția asupra altor nevoi din învățământ precum dotarea școlilor cu materialele didactice necesare sau oferirea de mai multe cursuri de formare pentru profesori, arată un sondaj World Vision România.
Concret, 100% dintre profesorii care participă la grevă vor salarii mai mari, iar 98% vor să atragă atenția și asupra altor probleme din învățământ, potrivit aceleiași surse.
Doar unu din zece dintre profesorii care au renunțat grevă au făcut-o în urma creșterilor și promisiunilor venite din partea Guvernului. De fapt, cei mai mulți dintre profesorii care au ieșit din grevă spun că au luat această decizie pentru a nu-i afecta pe elevi și pe părinți - procentul lor fiind de 63% dintre cei care au renunțat.
Dintre cadrele didactice care au răspuns la chestionar, opt din zece participă la grevă (81%), iar unu din zece a participat, dar a renunțat (9%). Totodată, 7% spun categoric faptul că nu participă la grevă, 2% spun că nu participă, dar se gândesc să o facă, iar 1% au preferat să nu răspundă.
Sursa: adevarul.ro