Grevă în educație de pe 22 mai. Peste 70% dintre profesori sunt de acord cu aceasta
Peste 70% dintre profesori vor grevă generală, au anunțat marți sindicatele din învățământ, care au precizat că greva generală în educație va începe de pe 22 mai.
Foto: Arhivă
Potrivit legii, miercuri, 17 mai, profesorii vor intra mai întâi într-o grevă de avertisment de 2 ore. Copiii vor veni la școală, dar nu vor face ore, notează Edupedu.ro.
Reprezentanții asociațiilor spun că au fost nevoiți să apeleze la această formă extremă de protest ca ultimă soluție pentru ai determina pe guvernanți să nu mai ignore solicitările profesorilor.
„Dragi părinți vă cerem să ne înțelegeți că am apelat la această formă extremă de protest ca ultimă soluție pentru ai determina pe acești guvernanți să nu ne mai ignore să nu mai fie indiferenți și să nu mai amâne luarea unor decizii vitale nu doar pentru noi și pentru sistemul de învățământ și pentru viitorul copiilor dumneavoastră. Dragi elevi să nu vă speriați de declanșarea acestei forme de protest este o acțiune îndreptățită a noastră o acțiune de protest care vizează până la urmă o finanțare corespunzătoare sistemul educațional și asigurarea unui viitor pentru voi aici în țară”, a declarat Simion Hăncescu, liderul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), în cadrul unei conferințe de presă.
Tot el a precizat că recomandă părinților să își țină copiii acasă începând cu acea dată. „Fac un apel către părinți să înțeleagă – și recomandăm în același timp – să ținem copiii acasă, pentru că sunt foarte multe situații în care 100% s-a votat pentru grevă”, a declarat Simion Hăncescu, liderul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI). (…)Conform legii, greva se face la locul de muncă. Dar e bine, recomandat, ca elevii să stea acasă, sunt mai mari riscurile dacă nu va avea să stea cu ei. Profesorii nu trebuie să supravegheze copiii, pot să stea și în cancelarie”, a spus acesta.
Riscul de a se decala examenele
Sindicalistul a subliniat că de vină pentru greva generală sunt guvernanții și că, din păcate, există riscul să fie decalate examenele naționale.
„Da, există riscul, o spunem responsabil, să se dea peste cap examenele naționale. Vina nu este a noastră, nici a oamenilor din sistem, este a guvernanților. Ei trebuie să se gândească, al lor este vina dacă se va întâmpla, repet, să nu se dea examenele naționale sau declararea (examenelor naționale – n.red). De aceea, fac un apel către cei care au frâiele în această țară: să lase orgoliile și să se așeze la masă. Altfel, riscurile sunt majore. Se folosește termenul de înghețarea anului școlar. Ferească Dumnezeu! Dacă se va ajunge acolo, guvernanții vor plăti”, a subliniat el.
Sursa: adevarul.ro