Greșeala pe care o fac românii la grătarul de 1 Mai, care ne poate afecta sănătatea. Când se pune carnea la fript

Greșeala pe care o fac românii la grătarul de 1 Mai, care ne poate afecta sănătatea. Când se pune carnea la fript

Petrecerea de 1 Mai nu se poate fără grătar. Pentru a nu ne îmbolnăvi este important să știm cum trebuie să gătim friptura. Există o greșeală frecventă pe care o fac românii și care ne poate afecta serios sănătatea.

Carnea nu se frige la flacără FOTO pixabay.com

Carnea nu se frige la flacără FOTO pixabay.com

Carnea nu se pune pe grătar la flacără, deoarece se arde, iar arsura nu face bine. Conf. dr. Nastasia Belc, de la Institutul Naţional de Cercetare pentru Bioresurse Alimentare a explicat pentru stirileprotv.ro ce riscăm dacă arderm carnea la grătat: „Arsura de la grătar - găsim hidrocarburi aromatice policiclice foarte toxice. Suntem adaptați să simțim ce e toxic. Simțim un gust amărui în dreptul arsurii de grătar. Sunt și subtanțe toxice.”

Dacă lângă friptura cu arsură există și un pahar cu bere, combinația este cât de poate de nesănătoasă, deoarece gudronul rezultat prin ardere se mixează cu alcoolul.

Ficatul nu știe ce să facă cu gudronul

Ficatul uman nu știe ce să facă cu această substanță. Ficatul, în ciuda celor peste 2000 de reacții chimice pe care le realizează non-stop, nu știe cum să procedeze cu gudronul.

Prof. univ. dr. ing Stefan Voicu, Facultatea de Inginerie Chimică și Biotehnologii arată că acesta se dizolvă usor în alcool și se duce direct la ficat.

"Ficatul îl aruncă în sânge pentru că nu are ce să facă cu el. Cantitatea de gudron din sânge ajunge la organele responsabile de curățarea organismului - plămân, rinichi, ficat. Ficatul e un reactor chimic, dar nu poate prelucra carbonul / cărbunul.”

Cum procedăm ca să nu facem rău ficatului? Nu punem carnea direct pe flacără, ci pe o plită. Carnea se marinează înainte. „Produsul e mai masticabil, temperatura se transmite mai ușor în toată masa produsului. În felul acesta, nu apare gudronul. În marinata se pune lămâie. Pentru acidul pe care îl conține. Lamâia e recomandată și în salata de lânga grătar ori direct pe felia de carne, pusă în farfurie. Carnea conține fier hemic, ușor de folosit de către organismul uman. Chiar și așa, fierul se asimilează eficient în prezența vitaminei C", a precizat conf. dr. Nastasia Belc

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Dan Dungaciu / României i s-a dat peste mână. Germania a blocat proiectul unionist, pentru că era împotriva înțelegerii sale cu Rusia asupra Moldovei

2 Audiență de excepție la Antena 3 în timpul emisiunii cu Nicolae Ciucă / O informație care spune multe despre sondajele lui pește prăjit...

3 Christophe Barraud, un guru al prognozelor: Harta SUA se va face roșie

4 VIDEO Clip electoral controversat în SUA / Democrații spun că republicanii vor interzice masturbarea dacă vor câștiga alegerile

5 CTP, despre prestația lui Ciucă la ultima dezbatere electorală: „A fost cea mai bună apariție publică a sa”