Greșeala care strică rapid o ciorbă gustoasă. Ingredientul care nu trebuie adăugat în exces, îi dă gust amar
O greșeală aparent banală poate strica o ciorbă gustoasă. Nelipsită de la mesele românești, ciorba este un preparat ușor de gătit, însă un singur ingredient poate schimba radical gustul.
Ciorba, un preparat delicios FOTO Shutterstock
Fără leuștean, ciorba, fie că este de legume, pui, viță, perișoare, porc sau cu afumătură, parcă nu are același farmec. Însă dacă adăugăm prea mult greșim toată mâncarea. Această verdeaţă foarte aromată îi poate da un gust amar, scrie foodstory.ro .
În plus, leuşteanul, bogat în quercetină, unul dintre cele mai active flavonoide, cu efect puternic antioxidant şi antiinflamator, nu este recomandat tuturor persoanelor. Cei care suferă de probleme renale şi femeile însărcinate, conform ultimelor studii, nu au voie să consume leuștean
Pe de altă parte, acesta este bogat în uleiuri volatile aromatice, dar şi în vitamina A şi vitamina C. De asemenea, leuşteanul conţine şi cumarină, substanţă benefică celor care suferă de hipertensiune, osteoporoză, astm şi chiar cancer. Rădăcina de leuştean conţine zahăr, amidon, zaharoză, apă, răşină şi acid angelică. De asemenea, mai are în compoziţie şi ulei volatil, gumirezine, tainuri, săruri minerale şi grăsimi vegetale.
Când trebuie pusă sarea
Un alt aspect care influențează gustul ciorbei este sarea. Important este momentul în care aceasta este adăugată în mâncare.
Deşi multe gospodine pun sarea la începutul gătirii, atunci când carnea începe să fiarbă, acest lucru este total greşit. Sarea trebuie adăugată la final, după ce aţi pus bulionul sau sucul de roşii, ori borşul sau zeama de varză. Astfel, vă veţi asigura că ciorba nu va ieşi prea sărată. Dacă, totuși, mâncarea este prea sărată, o puteţi "drege" adăugând cartofi, care vor absorbi excesul.
Ciorba este un preparat lichid din legume şi carne, obţinut prin fierberea bucăţilor de carne, tăiate la dimensiuni mici, cu diferite legume, dregerea cu diverse ingrediente: ou, smântână, iaurt, rântaşuri obţinute prin rumenirea făinii din diverse cereale şi după preferinţă acrirea cu oţet alimentar, borş, suc de lămâie sau sare de lămâie, suc de roşii, corcoduşe, zarzăre ori zeamă de varză.
Sursa: adevarul.ro