Având în vedere că facturile la gaze s-au dublat deja în Germania şi se aşteaptă la creşteri de până la şapte ori faţă de nivelul din urmă cu un an, Vasilis Kikilias a spus că Grecia oferă căldură, ospitalitate şi preţuri mai mici la alimente şi restaurante.
„Ne-ar face o mare bucurie să primim pensionarii germani care doresc să experimenteze o iarnă mediteraneană, cu ospitalitate grecească, vreme blândă şi un nivel ridicat al serviciilor”, a declarat Kikilias pentru Bild, tabloidul cu cele mai mari vânzări din Germania.
„Vă aşteptăm,” a adăugat el.
El a afirmat că acest tip de azil este o metodă de a mulţumi contribuabililor germani care i-au ajutat pe greci în timpul crizei financiare din 2008.
Primarii din toată Grecia s-au alăturat apelului ministrului turismului. Panagiotis Simandirakis, primarul oraşului Chania din Creta, spune că insula oferă, fără îndoială, cele mai bune condiţii – doar două luni din ceea ce în mod normal este o iarnă extrem de blândă în comparaţie cu cea din Germania – pentru a le permite oamenilor să „supravieţuiască unei ierni de criză”.
Potrivit lui, costurile pentru orice, de la chirie până la o ceaşcă de cafea sau o pâine în Creta, reprezintă doar o fracţiune din preţurile din Germania.
Criticiiar putea alege să interpreteze invitaţia lui Kiklias ca fiind un truc de marketing menit să stimuleze industria turismului grecesc după câţiva ani de scădere dezastruoasă indusă de pandemie. Însă pensionarii germani au salutat joi ideea.
„Este o sugestie utilă, mai ales dacă ar costa mai puţin decât să stai acasă”, a declarat Petra Schneider, o pensionară din Köln, adăugând că se va interesa cât de rentabilă e oferta.
Asociaţia agenţiilor de turism germane VUSR a sugerat deja în luna mai că guvernul ar putea găsi mai ieftin, pe termen lung, să subvenţioneze vacanţele în locuri mai calde cu aproximativ 500 de euro de persoană, pentru a ajuta gospodăriile să economisească la factura de gaz, şi ca oamenii să nu se îmbolnăvească.
Politicienii din opoziţie au declarat că ideea trebuie tratată cu prudenţă pentru că ar putea avea un efect negativ asupra economiei Germaniei.
Într-un sondaj realizat de Civey, două treimi dintre germani au spus că sunt din ce în ce mai îngrijoraţi de lipsa gazelor.