Grecia sub zodia incendiilor forestiere și a caniculei. Turiști români: „Ne cred pe toți proști?”

Grecia sub zodia incendiilor forestiere și a caniculei. Turiști români: „Ne cred pe toți proști?”

În timp ce atenționările de călătorie apar aproape în fiecare zi pentru Grecia, din cauza riscului de incendii forestiere, turiștii românii aflați deja în vacanță susțin că vremea e perfectă.

Caniculă în Grecia (Arhiva) -FOTO Profimedia

Caniculă în Grecia (Arhiva) -FOTO Profimedia

În Grecia și Cipru, temperaturile extreme au urcat până la 43 de grade Celsius, provocând incendii devastatoare. În Grecia, un incendiu de vegetație la 90 km de Atena a trimis 10 persoane la spital și a distrus mai multe case și a închis școlile.

În Cipru, cinci sate din Paphos au fost evacuate, iar flăcările au distrus peste opt kilometri pătrați de teren. Pompierii greci au intervenit pentru a ajuta la stingerea incendiilor din Cipru.

Între timp, Grecia și Turcia se confruntă cu temperaturi record de până la 45°C. În Grecia s-au înregistrat joi în insula Milos 44°C, 42,2 °C la Elefsis, +42,1°C la Lamia și peste 40 °C în Atena. Asta în condițiile în care temperaturile obișnuite se încadrează între 20 și 28 de grade Celsius în această perioadă. Grecia rămâne sub amenințarea incendiilor de pădure din cauza secetei și căldurii extreme.

„<<Temperaturile ridicate din timpul verii în Grecia sunt obișnuite>> - ar spune cineva. Sau poate că nu? Cu toate acestea, este pentru prima dată în ultimii 50 de ani când avem parte de un val de căldură de la începutul lunii iunie și chiar cu temperaturi care depășesc 40 de grade în mai multe zone”, atrage atenția Greenpeace Grecia.

În Turcia, temperaturile au depășit 45 de grade și nu am ajuns nici măcar la jumătatea lunii iunie, s-au înregistrat la 45,7°C la Mansion.

Nopțile au fost și ele foarte calde, cu minime de 28-30°C.

Situri arheologice din Grecia închise din cauza caniculei

Grecia a închis joi mai multe situri arheologice, inclusiv Acropola din Atena, între orele 12:00 și 17:00, din cauza valului de caniculă, 43 de grade Celsius erau așteptate în anumite regiuni. Ministerul Culturii din Grecia a luat această decizie pentru a proteja vizitatorii de riscurile asociate temperaturilor extreme.

Acropola din Atena este cel mai vizitat sit din Grecia și a avut aproape 4 milioane de vizitatori anul trecut. Obiectivul popular a mai fost supus unei astfel de măsuri în iulie 2023, în timpul unui episod de caniculă fără precedent prin durata sa.

Pe lângă Acropole, situri din Creta, Dodecanez, Ciclade și Peloponez sunt închise în cele mai fierbinți ore ale zilei. Situri renumite precum Delphi, Olympia și Knossos rămân însă deschise fără întrerupere.

Serviciile meteorologice prognozau pentru joi 41-42 de grade Celsius în Atena și Attica, dar la prânz temperatura era de 37 de grade Celsius. Riscul de incendii rămâne foarte ridicat în opt regiuni. Se așteaptă ca temperaturile să scadă începând de vineri.

În schimb, Spania, Bulgaria se confruntă cu inundații severe. În orașul Murcia din Spania, ploile torențiale au inundat străzile în mai puțin de o oră, iar în Bulgaria, grindina mare cât o nucă a spart parbrizele mașinilor, în timp ce ploile au provocat inundații masive.

Vremea extremă din această vară afectează diverse regiuni ale lumii, provocând incendii și inundații devastatoare.

Avertizare de călătorie pentru Grecia din cauza riscului de incendii

Autoritățile din România au emis, acum câteva zile, o atenționare de călătorie pentru Grecia din cauza riscului crescut de incendii, pe fondul temperaturilor extrem de ridicate, ce pot atinge până la 42 de grade Celsius.

Ministerul Protecției Civile și Crizelor Climatice avertizează că, în perioada 11-14 iunie, va exista un risc crescut de incendii, îndeosebi în regiunile Attica, Peloponez, respectiv în Grecia continentală - zonele Viotia, Fthiotida și Fokida”, a anunțat MAE.

Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena și Consulatului General al României la Salonic, disponibile și pentru situații de urgență.

Turiștii români: „Ne cred pe toți proști?”

Pe grupurile de călătorii și vacanțe de pe Facebook nu se simte canicula. În timp ce unii văd valul de căldură din Grecia ca pe „un noroc”, alții susțin că mass-media exagerează subiectul.

Iunie? Mai degrabă august săptămâna asta... Mare noroc pe cei care au fost și sunt pe aici zilele astea. Apa? 24 în nord, 26 în sud”, a postat cineva pe grupul de călătorii dedicat Greciei, alături de harta cu temperaturile din 12 iunie. În timp ce unii internauți erau de acord că „e un noroc”, alții au scris „De ce mare noroc?Că se prăjesc la 40 de grade?”.

Harta temperaturi Grecia 12 iunie - Foto Facebook Greenpeace Grecia

Harta temperaturi Grecia 12 iunie - Foto Facebook Greenpeace Grecia

Alți oameni îi sfătuiau pe turiști să renunțe la concediile programate în Grecia sau Turcia din cauza temperaturilor extreme. Pe de altă parte, cineva a scris „Alerta de caniculă în Grecia la 27 de grade! Ne cred pe toți proști?”.

Breaking news! În Thassos nu a murit nimeni de cald, marea e superbă, tavernele te primesc cu brațele deschise și cu zâmbetul pe buze,cu preturi normale ,insula s-a animat.”, a descris un turist atmosfera din una din cele mai populare destinații din Grecia pentru români.

A plouat puțin, ușor, parcă pentru a face în ciudă “știrilor apocaliptice“ despre călduri sufocante!”, a scris altcineva lângă o poză cu un curcubeu.

Recent, consultantul în turism Ana Maria Călin a afirmat pentru „Adevărul” că vacanțele în Grecia nu sunt în pericol din cauza incendiilor, deoarece autoritățile elene sunt bine pregătite. Anul trecut, deși au existat incendii, nu s-au înregistrat anulări masive ale rezervărilor, iar turiștii nu au fost în pericol.

Incendiile afectează zonele cu vegetație uscată , nu hotelurile, iar tour operatorii sunt pregătiți să asiste turiștii în caz de urgență, a adăugat ea. Asigurările de călătorie și asigurările storno sunt recomandate, deși majoritatea nu acoperă dezastre naturale, de aceea este esențial ca turiștii să compare atent ofertele de asigurare disponibile.Turiștii sunt protejați, a subliniat Ana Maria Călin.

Recomandări ale Protecției Civile din Grecia, în caz de vreme extremă și incendii

Protecția împotriva incendiilor:

  • Evitați arderea ierburilor uscate și a crengilor.
  • Nu folosiți echipamente care generează scântei, precum fierăstraie și aparate de sudură.
  • Evitați utilizarea grătarelor în aer liber și fumatul în zonele împădurite.
  • Nu aruncați țigări aprinse.
  • Arderea câmpurilor este interzisă în perioada de protecție împotriva incendiilor.

Autoprotecția împotriva căldurii:

  • Stați în locuri răcoroase și umbroase.
  • Folosiți aerul condiționat sau ventilatoare.
  • Evitați munca fizică intensă în medii fierbinți.
  • Consumați mese ușoare, bogate în fructe și legume.
  • Beți multe lichide, evitând alcoolul.
  • Acordați atenție specială copiilor, vârstnicilor și persoanelor cu afecțiuni cronice.

Recomandări pentru condiții meteorologice severe:

  • Evitați traversarea pârâurilor și râurilor în timpul și după furtuni.
  • Evitați activitățile în aer liber și în zonele de coastă în timpul furtunilor.
  • Securizați obiectele care pot fi luate de vânt.
  • Protejați-vă imediat în caz de grindină.
  • Verificați sistemele de drenaj pentru a preveni blocajele.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

4 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii