Grecia: Poliţia a recurs la gaze lacrimogene şi tunuri cu apă pentru a dispersa o manifestaţie de comemorare a revoltei din 1973

Grecia: Poliţia a recurs la gaze lacrimogene şi tunuri cu apă pentru a dispersa o manifestaţie de comemorare a revoltei din 1973

Poliţia greacă a recurs marţi la gaze lacrimogene, grenade asurzitoare şi tunuri cu apă pentru a dispersa la Atena o manifestaţie de comemorare a revoltei studenţeşti din 1973 împotriva juntei aflate atunci la putere. Protestul de marţi fusese interzis de autorităţi din cauza pandemiei, relatează ANA, dpa şi AFP.

În pofida interdicţiei privind mitingurile, circa 1500 de persoane - potrivit poliţiei -, simpatizanţi ai stângii, s-au adunat după amiaza în centrul Atenei, unde fusese desfăşurat deja un dispozitiv important de forţe de ordine. Majoritatea participanţilor la protest purtau măşti, a constatat un fotograf de la France Presse.

Surse din poliţie au explicat pentru ANA că au avut loc ciocniri între forţele de ordine şi un grup de persoane care doreau să ia parte la manifestaţie.

Potrivit poliţiei, un deputat comunist a fost rănit în cursul ciocnirilor şi circa 100 de manifestanţi au fost reţinuţi.

Secretarul general al Partidului Comunist (KKE), Dimitris Koutsoubas, aflat la manifestaţie, a reclamat faptul că "poliţiştii, care nu respectau măsurile elementare de protecţie, s-au luat de un deputat al partidului".

La rândul său, Alexis Charitsis, purtătorul de cuvânt al principalului partid de opoziţie, Syriza, a denunţat de la tribuna parlamentului violenţa poliţiei. "Poliţia a atacat în mod provocator o adunare paşnică. Cerem eliberarea tuturor persoanelor arestate", a spus el.

Alte manifestaţii care s-au desfăşurat în alte locuri din capitala greacă, şi la care s-au purtat de asemenea măşti şi s-a păstrat distanţa, s-au derulat fără incidente, iar seara atmosfera în oraş era calmă şi traficul fusese reluat, staţiile de metrou rămânând însă închise.

Grecii comemorează în fiecare an revolta din 1973 a studenţilor de la Politehnică împotriva juntei instalate la putere în 1967 şi care a zdrobit mişcarea de contestare, cu preţul vieţii a cel puţin 24 de studenţi. Regimul coloneilor a căzut câteva luni mai târziu, în aprilie 1974. AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”