Grecia, inițiativă pentru extinderea Schengen: Aderarea României și Bulgariei va avea beneficii directe

Grecia, inițiativă pentru extinderea Schengen: Aderarea României și Bulgariei va avea beneficii directe

Ministrul grec pentru migrație și azil a discutat cu liderii austrieci, Karl Nehammer și Gerhard Karner, pentru a susține cererea de aderare a României și Bulgariei la Schengen. Demnitarul va efectua și o vizită la București.

Grecia preia inițiativa privind aderarea României și Bulgariei la Schengen FOTO Arhivă

Grecia preia inițiativa privind aderarea României și Bulgariei la Schengen FOTO Arhivă

Publicația din Republica Elenă, Naftemporiki , scrie că Ministrul grec pentru migrație și azil a fost primit de către cancelarul austriac Karl Nehammer și ministrul de Interne al Austriei, Gerhard Karner, pentru sicuții privind aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen.

De asemenea, potrivit publicației, pentru această inițiativă Grecia este în contact și cu președinția suedeză a Consiliului Uniunii Europene și cu Comisia Europeană.

Din informațiile transmise, extinderea spațiului de liberă circulație european ar avea beneficii directe și pentru Grecia, întrucât țara ar urma să fie unificată rutier, în cadrul spațiului Schengen, cu restul statelor membre ale Uniunii Europene.

Ministrul grec, vizită la Sofia și la București

Potrivit sursei citate, Notis Mitarakis a declarat în acest sens să „Grecia își asumă inițiativa de a sprijini cererea Bulgariei și României de aderare la Spațiul Schengen. Această extindere va avea, de asemenea, beneficii directe pentru Grecia, deoarece va fi unificată pe cale rutieră cu restul statelor membre ale Uniunii Europene”.

De altfel, ministrul a relatat că s- a întânit, la Viena, cu cancelarul austriac, Karl Nehammer, și cu ministrul de Interne, Gerhard Karner, anunțând că săptămâna viitoare va efectua o vizită la Sofia și la București.

„Există probleme care trebuie rezolvate, în special probleme legate de migrație, protecția frontierelor noastre externe, un subiect pentru care este necesară o politică europeană mai coordonată, dar și mai strictă. Pentru această inițiativă suntem în contact cu Președinția suedeză și Comisia Europeană”, a mai spus ministrul Republicii Elene.

Condițiile unui nou vot pentru aderarea la Schengen

În lipsa unui acord unanim între statele UE, Suedia a subliniat că nu va iniția un nou vot pentru extinderea Schengen , motiv pentru care liderii români spun că subiectul nu trebuie grăbit, însă dau șanse mari unei aderări în 2023, în condițiile în care vor reîncepe negocierile cu statele-problemă. De altfel, este de preferat să fie depuse toate eforturile pentru accederea la spațiul de liberă circulație european în 2023, dat fiind că în 2024 urmează alegerile europarlamentare.

Surse din PNL au declarat pentru „Adevărul” că nici nu se va insista asupra punerii subiectului pe agenda unui Consiliu JAI, fără siguranța votului Austriei. Europarlamentarul PNL Daniel Buda a subliniat însă că obiectivul privind ajungerea la un acord cu statele membre pentru aderarea la Schengen și găsirea unor soluții, inclusiv cu Austria și Olanda, care s-au opus anul trecut „trebuie să fie anul acesta”. Și eurodeputatul PSD Victor Negrescu a explicat că „sunt șanse ca doleanțele Austriei să fie îndeplinite”, în contextul în care Comisia Europeană va veni cu noi măsuri pentru gestionarea fluxurilor de migranți.

În același timp, Consiliul UE a atras atenția Austriei că are deficiențe în aplicarea legislației în cazul migranților, în contextul în care Viena nu a transpus în dreptul intern o directivă europeană pentru gestionarea eficientă a acestui fenomen.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 LIVE Alegeri parlamentare 2024 / PSD a câștigat alegerile cu peste 22%, AUR e pe doi cu 18%, urmat de PNL

2 Uite, asta este chestie gravă și concretă despre Călin Georgescu!

3 Simple zvonuri?

4 VIDEO Da, este surprinzătoarea președintă a POT, are două masterate şi a participat la tranzacţii imobiliare de sute de milioane de euro

5 ALERTĂ Avem distribuirea mandatelor în Parlament! PSD, PNL, UDMR și Minoritățile au majoritate și pot guverna fără USR, spun calculele partidelor!