Grecia dorește returnarea din Austria a două fragmente de marmură ale Partenonului. De ce sunt importante
Două fragmente de marmură de la Partenonul din Atena s-ar putea „întoarce acasă”. Anunțul a fost făcut de ministrul austriac de externe, Alexander Schallenberg, potrivit căruia negocierile cu Grecia s-ar îndrepta într-o direcție favorabilă.
Partenon din Acropole FOTO Daciana Stoica
Anunțul despre negocierile cu Grecia a fost făcut, marţi, de către ministrul austriac de externe, Alexander Schallenberg, citat de Reuters, într-o conferinţă de presă comună cu omologul său grec, Nikos Dendias.
Dialogul s-ar putea desfășura rapid
Muzeul de Istorie a Artei (Kunsthistorisches Museum) din capitala Austriei deţine doar două bucăţi din friza de nord a monumentului de pe colina Acropole din Atena. Grecia speră însă că orice acord care permite recuperarea unor astfel de vestigii ajunse în alte ţări va creşte şansele de a readuce acasă şi altele, arată Reuters.
„Îmi face mare plăcere faptul că au loc discuţii între Kunsthistorisches Museum şi Muzeul Acropolei privind împrumuturi reciproce ale frizelor Partenonullui”, a declarat Schellenberg.
„Sunt încrezător că dialogul se poate desfăşura foarte rapid şi că fragmentele de marmură vor fi expuse la Atena”, a adăugat el.
Dendias a afirmat că tratativele sunt importante în contextul discuţiilor despre colecţii mai mari, în special cea a British Museum din Londra.
Din 1832, când a devenit independentă, Grecia a cerut de multe ori returnarea sculpturilor cunoscute în Regatul Unit ca Marmurile Elgin, după numele lordului care le-a luat de la Partenon la începutul secolului al 19-lea, când era diplomat la Atena, în perioada stăpânirii otomane.
Şeful diplomaţiei elene a reamintit că „autorităţile locale din Sicilia în 2002 şi papa Francisc în 2023 au returnat Greciei o parte din sculpturile Partenonului”, deci gestul Austriei ar fi al treilea de acest gen. El a apreciat că „asta este de o importanţă uriaşă, uriaşă pentru noi. Şi dincolo de simplul fapt, credem că va crea o tendinţă pe care o putem utiliza în discuţiile noastre cu Londra”.
Sursa: adevarul.ro