Grecia cere Turciei să renunţe la trimiterea navei Oruc Reis la sud de insula Kastellorizo
Grecia a condamnat luni decizia Turciei de a trimite nava de explorare Oruc Reis în Mediterana de Est, calificând această hotărâre drept o ''ameninţare directă la pacea şi securitatea regiunii'', transmit AFP şi Reuters.
Nava controversată se va afla în Mediterana de Est ''din 12 până în 20 octombrie'', a anunţat duminică marina turcă.
''Noua NAVTEX (notificare maritimă, n.red.) turcă pentru studii la sud de Kastellorizo, în interiorul platformei continentale greceşti, la o distanţă de numai 6,5 mile nautice de ţărmurile greceşti, este o escaladare majoră'' şi o ''ameninţare directă la pacea şi securitatea în regiune'', a indicat Ministerul de Externe grec într-un comunicat.
Această decizie, care survine la câteva zile după o întâlnire a miniştrilor de externe grec şi turc, când Ankara s-a angajat faţă de propunerea unei date pentru discuţii exploratorii, arată că Turcia ''nu inspiră încredere şi nu doreşte cu adevărat un dialog'', a menţionat diplomaţia greacă.
''Cerem Turciei să-şi retragă decizia'', a subliniat Grecia.
Potrivit notificării maritime turce, navei Oruc Reis i se vor alătura în următoarea misiune de "sondaj seismic" alte două nave, Ataman şi Cengiz Han. Aceste două vase vor continua activităţile la sud de insula Kastellorizo până la 22 octombrie.
Grecia revendică controlul asupra apelor ce înconjoară insula Kastellorizo, pretenţie respinsă de Turcia, care insistă că are drepturi mai extinse datorită litoralului său mai lung.
În cadrul unui summit desfăşurat în 1-2 octombrie la Bruxelles, Uniunea Europeană a ameninţat Turcia cu sancţiuni dacă aceasta nu va opri activităţile de explorare în apele revendicate de Cipru şi de Grecia. Ankara a descris această ameninţare ca fiind "neconstructivă", dar cea mai recentă decizie a sa probabil va spori din nou tensiunile în relaţia ei cu Bruxellesul. AGERPRES