Gravură rară a portretului lui Vlad Țepeș scoasă la licitație. De la ce preț pornește vânzarea

Gravură rară a portretului lui Vlad Țepeș scoasă la licitație. De la ce preț pornește vânzarea

O gravură rară a portretului domnitorului Vlad Țepeș este scoasă la licitație de Casa Artmark. Aceasta face parte din primul lot al evenimentului „Colecţia unui bibliotecar”- Licitaţie de Carte Rară, Hărţi Vechi, Manuscrise şi Fotografie de Epocă.

Gravură rară a lui Vlad Țepeș, 1488-1493, scoasă la licitație - Foto Artmark

Gravură rară a lui Vlad Țepeș, 1488-1493, scoasă la licitație - Foto Artmark

Acest eveniment se va desfășura în seara zilei de marți, 21 noiembrie, la Palatul Cesianu-Racoviță. În cadrul acestui eveniment sunt scoase la licitație 200 piese, care sunt expuse până la data evenimentului și pot fi admirate gratuit de luni până duminică, între orele 10:00 și 20:00.

Gravura de incunabul „Vlad Țepeș, zis și Vlad Dracul (Uan Deme Quaden Thyrane Dracole Wyda)”, de Bartholomaeus Gothan, este descrisă ca singurul exemplar cunoscut în România. Prețul de pornire pentru această xilogravură este de 3000 de Euro.

Potrivit site-ului Casei de licitații, acest incunabul a fost realizat între 1488 și 1493 și conține 12 pagini despre legendele legate de Vlad Țepeș. Textul este scris într-un dialect din nord vestul Germaniei, foarte apropiat de olandeză.

De obicei, edițiile din Germania despre Dracula erau însoțite de reproduceri ale unor istorioare sugestive, tipărite și colorate manual. Acestea se vindeau pentru a promova în mod intenționat o imagine deformată a voievodului, referitoare la așa zisele atrocități provocate de domnitor sașilor din Transilvania.

Se mai cunosc doar alte două gravuri care îl înfățișează pe Vlad Țepeș, imprimate în incunabule. Una dintre ele este expusă la Bristish Library, iar alta la Biblioteca Națională din Budapesta.

Cărți rare ce pot fi adjudecate în cadrul licitației

În același lot este vândută și Cazania de la Govora, ce reprezintă prima cazanie românească publicată de Biserica ortodoxă, în 1642, în timpul lui Matei Basarab. Prețul de pornire este de 3.500 de euro.

Alte două carți valoroase, al căror preț pornește de la 3.500 de euro și sunt vândute în cadrul evenimentului din 21 noiembrie, sunt ”Evanghelia” lui Petru Movilă, 1636 și Călătorie în sudul Rusiei și Crimeea, în Ungaria, Valahia și Moldova, de Anatole Demidoff, 1848.

De asemenea, o altă lucrare de colecție ce face parte din licitație este un caiet al lui Emil Cioran, care conține manuscrisul unei părţi din „Amurgul Gândurilor".

Colecționarii de cărți rare pot alege exemplare care poartă semnăturile unor scriitori români celebri sau chiar dedicațiile acestora pentru alți oameni importanți ai vremii lor.

Astfel, iubitorii de literatură pot alege lucrarea „Oul şi sfera”, de Nichita Stănescu, Bucureşti, 1967 sau un exemplar din „Patul lui Procust", de Camil Petrescu, Bucureşti, 1933, cu dedicaţia şi semnătura autorului.

Și un exemplar din „Viaţă de excepţii”, semnat de Adrian Păunescu, cu dedicaţia sa către criticul literar Şerban Cioculescu, poate fi admirat sau adjudecat în cadrul evenimentului „Colecţia unui bibliotecar”.

Artmark a fost fondată în 2008 și se descrie ca fiind un „marketplace cultural din piața de artă din România”, potrivit site-ului său. Casa Artmark se plasează în top 3 case de licitații din Europa de Est și este o companie 100% românească, conform aceleiași surse.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…