Grasu (Asociația Serviciilor de Ambulanță): Deficitul de personal este de 42%; 80% dintre mașini au peste 8 ani
Deficitul de personal la Ambulanță este de 42% la nivel național, iar 80% dintre mașini au peste opt ani, a declarat, joi, președintele Asociației Serviciilor de Ambulanță din România, Cristian Grasu.
''Este o aniversare impresionantă, 110 ani de activitate a ambulanței în București, Ilfov și în toată țara, o zi în care aniversăm, dar în același timp ne gândim cu îngrijorare la viitor, pentru că nu se schimbă nimic de ani de zile, același deficit de personal, același ritm extrem de lent de achiziție de ambulanțe în toată țara. La nivel național este un deficit de 42%, în unele locuri este mai mare, 80% dintre mașini dintr-un total de peste 1.600 sunt mai vechi de 8 ani'', a spus Cristian Grasu.
El a precizat că până în prezent, prin muncă suplimentară, s-a reușit acoperirea acestor lipsuri. ''Timpii de ajungere la caz se încadrează în normele legale. (...) Până în momentul de față am reușit să acoperim prin muncă suplimentară aceste lipsuri, dar este evident că, dacă aceeași oameni muncesc mai mult de 240 de ore pe lună, la un moment dat cedează și ei, ca și mașinile'', a menționat Grasu.
Potrivit acestuia, de ani de zile se solicită achiziționarea de ambulanțe. ''Ceea ce solicităm și ca organizație profesională, dar și organizația sindicală de ani de zile este să se ia foarte în serios achiziția de ambulanțe, să se facă un memorandum prin care să se suplimenteze personalul la serviciile de ambulanță din țară. În 2013, 3.000 de posturi de la serviciile de ambulanță au fost desființate'', a declarat Grasu.
El a menționat că în prezent în sistemul de ambulanță din țară sunt aproximativ 10.350 de angajați și că ar mai fi nevoie de cel puțin 3.000.
La rândul său, managerul SABIF, dr. Alis Grasu, a semnalat deficitul de personal. ''Suntem în continuare cu un deficit de personal la București și Ilfov de 50% la populația normată statistic, nu la cea reală. (...) Problema cea mai serioasă este la ambulanțieri'', a spus ea.
În perioada 1 iulie 2015 — 30 iunie 2016 serviciile de ambulanță au intervenit în 2.752.367 de cazuri.
Prezent la festivitatea ocazionată de Ziua Națională a Ambulanței din România, deputatul Călin Potor i-a cerut primarului general al Capitalei, Gabriela Firea, să propună ca o piațetă să poarte numele Ambulanței. ''Aș vrea să fac o cerere publică primarului general a Capitalei — dacă și așa face o hotărâre pentru Consiliul General prin care o piațetă din București să poarte numele maestrului Radu Beligan — articolul 2 ar putea suna ceva de genul: se acordă numele Piața Ambulanței pieței pe care dumneaei și Consiliul vor hotărî să o reboteze'', a adăugat Potor.
Câteva zeci de ambulanțe au pornit într-un marș festiv ce s-a desfășurat pe următorul traseu: Piața George Enescu, Calea Victoriei, b-dul Națiunilor Unite, b-dul Libertății, Piața Constituției, b-dul Unirii, Piața Alba Iulia, Piața Universității, b-dul Nicolae Bălcescu, b-dul Magheru, Piața Romană, b-dul Lascăr Catargiu, Piața Victoria, Calea Victoriei, Piața George Enescu.
Organizatorii evenimentului au fost Federația Națională Sindicală Ambulanța din România și Asociația Serviciilor de Ambulanță din România.
AGERPRES/(A — autor: Iulia Carciog, editor: Claudia Stănescu, editor online: Andreea Lăzăroiu)