Granița disputată din Himalaya. Localnicii acuză guvernul indian că cedează pământ Chinei
Localnicii indieni din apropierea graniței disputate din Himalaya și-au acuzat guvernul că a cedat Chinei mari întinderi de pământ după ce părțile au convenit să retragă trupele din zonele contestate și să creeze „zone tampon”, relatează The Guardian.
20 de soldați indieni și patru soldați chinezi au murit în ultima încleștare sângeroasă FOTO Arhivă
„Armata noastră eliberează zone care nu au fost deloc disputate, în timp ce trupele chineze sunt staționate în zonele patrulate în mod tradițional de India”, a declarat Konchok Stanzin, un consilier local..
La rândul său, liderul opoziției din India, Rahul Gandhi, a acuzat guvernul lui Narendra Modi că „a cedat 1.000 km pătrați de teritoriu Chinei, fără luptă”.
La începutul acestei luni, trupele indiene și chineze, care se află într-o dispută tensionată la graniță din iunie 2020, au început să se retragă din zona disputată Gogra-Hot Springs după ce s-a ajuns la un acord de dezamorsare a conflictului.
Guvernul indian a declarat că acordul a restabilit teritoriul de ambele părți ale frontierei contestate, cunoscut sub numele de linia de control real, iar în noile zone tampon niciuna dintre cele două părți nu va avea voie să patruleze.
Acuzațiile localnicilor
Rezidenții indieni, aleșii locali și foștii ofițeri militari indieni care au servit de-a lungul frontierei disputate din Ladakh susțin că pozițiile trupelor chineze rămân fie în zonele disputate, fie în interiorul teritoriului indian.
Stanzin a susținut că India a cedat deja teritoriu Chinei în timpul unui acord din 2021 de retragere din zonele contestate din jurul lacului Pangong din Ladakh. "Am avansat preocupări similare în armistițiile anterioare, cum ar fi în zona Pangong Tso, unde armata noastră a pierdut din nou o zonă uriașă", a spus el.
Mulți localnici și-au exprimat îngrijorarea nu numai pentru securitatea lor, ci și despre consecințele pe care cedarea terenului în favoarea trupelor chineze le are asupra mijloacelor lor de trai. "Pierdem terenuri masive, pe care le foloseam pentru pășunat", a declarat Stanzin, care aparține, la fel ca majoritatea oamenilor din zonă, comunității tribale de crescători de vite Changpa. Principalele lor surse de trai sunt caprele Changra, producătoare de lână de cașmir.
"Anterior, îngrijorarea noastră era doar în legătură cu incursiunile chinezești, dar acum situația este mai îngrijorătoare, deoarece guvernul nostru renunță la pământurile noastre", a spus el. "Dacă abordarea Indiei rămâne aceeași, vom pierde și mai multe terenuri".
Recentul consens de retragere a fost atins săptămâna trecută, în timpul celei de-a 16-a runde de discuții bilaterale între comandanții militari indieni și chinezi.
"Obișnuiam să patrulăm aceste zone în care se află acum posturile chinezești, lăsând deoparte zonele tampon, care sunt în mod clar pe teritoriul nostru", a declarat Tashi Chhepal, un căpitan în retragere din armata indiană. "În mod ideal, chinezii ar fi trebuit, de asemenea, să se fi mutat în spatele zonei lor de patrulare, dar se pare că nu este cazul", a spus el.
După încleștările din iunie 2020, tensiunile între India și China au crescut la niveluri extraordinare, cu desfășurarea a 200.000 de soldați de ambele părți ale frontierei în acest teren inospitalier de mare altitudine, unde iarna temperatura scade până la -40C. De asemenea, a avut loc o acumulare fără precedent a artileriei și a infrastructurii de ambele părți ale frontierei de 3.100 de kilometri, inclusiv atunci când China a invadat India în 1962.
În zona declarată recent zonă tampon, China ar fi construit o bază militară temporară, care a fost între timp demolată.
Importanța strategică a zonei disputate
"Ideea zonelor-tampon este de a dezamorsa conflictul, astfel încât trupele să nu se afle față în față și să nu apară probleme. De pildă, în unele zone, tancurile se aflau la mai puțin de 100 de metri unul de celălalt”, a declarat Deepender Singh Hooda, fostul șef al comandamentului nordic al armatei indiene, care include și regiunea Ladakh.
Hooda se numără printre cei care au declarat că India încă nu a reușit să convingă China să se retragă din cele mai importante regiuni de frontieră din punct de vedere strategic, inclusiv din zonele Depsang și Demchok din Ladakh, "unde chinezii împiedică trupele indiene să patruleze într-un număr foarte mare de locuri".
Zona, în care se află o acumulare uriașă de trupe chineze, este importantă din punct de vedere tactic pentru India prin prisma apropierii de baza aeriană militară indiană Daulat Beg Oldi și de ghețarul Shiachen, cel mai înalt câmp de luptă din lume, unde dușmanul Indiei, Pakistanul, are o prezență strategică.
Sursa: adevarul.ro