Analiza comparativă a îmbolnăvirilor de gripă din acest sezon față de infectările cu noul coronavirus arată o evoluție explozivă a cazurilor confirmate și a deceselor din cauza COVID-19 față de cele cauzate de gripă.

Dacă îmbolnăvirile cu gripa sezonieră, care a debutat în noiembrie 2019, au o creștere lentă și se îndreaptă spre o pantă descendentă, cele cu coronavirus – care au început în urmă cu o lună și jumătate – au o creștere accelerată. Toate infectările cu coronavirus sunt depistate prin teste de laborator, fiind de 3 ori mai multe decât cele de gripă confirmate prin testare. Totuși, în cazul gripei, diagnosticul este pus de medici și doar pe baza simptomelor, fără o confirmare și în laborator, acestea fiind mult mai multe, după cum se observă din graficul de mai jos.

De asemenea, conform datelor publicate de Institutul Național de Sănătate Publică, numărul infecțiilor respiratorii acute (inclusiv gripă, infecții respiratorii acute severe și pneumonii) depășește cu mult cazurile depistate de COVID-19 și cele de gripă la un loc. Nu există date oficiale dacă pacienții cu orice formă de infecție respiratorie acută au fost testați pentru gripă sau coronavirus.

Grafice realizate de Cezar Darac

* – Cazuri confirmate prin analiza de laborator

** – Cazurile sunt clasificate ca fiind gripă de către doctori. Pacienții prezintă simtome / reacții / semne specifice bolii. Nu presupun în mod automat testarea în laborator.

(t) – Nu au mai fost comunicate date noi. Au fost folosite ultimele valori cunoscute.

Datele despre SARI (inclusiv gripa) au fost preluate de pe site-ul Institutului Național de Sănătate Publică. Din data de 27.03.2020 nu au mai fost publicate date noi.

Datele despre Covid-19 sunt preluate de pe platforma:  https://www.mai.gov.ro/category/comunicate-de-presa/

DIn analiza evoluției gripei sezoniere și a coronavirusului în România se mai observă, pe lângă contagiozitatea mult mai ridicată a COVID-19 (dată fiind creșterea rapidă a cazurilor chiar în condițiile restricțiilor de mobilitate impuse de autorități de la mijlocul lunii martie), și o rată a mortalității mult mai mare.

Astfel, dacă la cazurile confirmate prin testare, rata deceselor este de aproape 5% pentru coronavirus și de aproape 4% pentru gripă, atunci când ne raportăm la pacienții diagnosticați (testați sau nu), doar 0,35% din pacienții cu gripă au murit.

 SURSA:  G4Media.ro