Goţiu: Nu gândacii blochează autostrada Piteşti-Sibiu, ci planurile de management ale ariilor naturale protejate
Senatorul USR Mihai Goţiu susţine, într-o postare pe Facebook, că nu gândacii, liliecii ori urşii sunt de vină că nu se construiesc autostrăzi în România, ci faptul că planurile de management ale ariilor naturale protejate fie nu există, fie nu sunt întocmite corect.
Potrivit parlamentarului, informaţia potrivit căreia Comisia Europeană ar bloca finanţarea tronsonului de autostradă dintre Piteşti şi Sibiu din cauza gândacului croitor este "una dintre cele mai mizerabile manipulări" şi face parte din "discursul conspiraţionist anti-european" practicat de PSD.
"De ce nu sunt de vină gândacii, liliecii ori urşii pentru blocarea construirii autostrăzilor din România. (...) Marea manipulare: 'Gândacul croitor blochează autostrada'. Un fals grosolan. Finanţarea autostrăzii e în discuţie pentru că planurile de management ale ariilor naturale protejate din România nu există sau au fost adoptate chiar dacă erau greşite şi nu respectau condiţiile necesare pentru a fi adoptate. Aceasta este o problemă sistemică, valabilă peste tot în România", a explicat Goţiu.
În opinia sa, blocajele în acest domeniu apar din cauza corupţiei şi incompetenţei.
"Pe de o parte, e vorba, evident, de incompetenţă. Atât din partea celor care au realizat planurile de management (în cazul celor care există), cât şi a celor care le-au aprobat (care nu au verificat dacă îndeplinesc toate condiţiile pentru a fi aprobate). Pe de altă parte, da, vorbim de corupţie, mică şi mare. Planurile de management sunt amânate sau prost făcute pentru a putea permite distrugeri de mediu în interesul reţelelor din jurul politicienilor locali şi de la nivel central", a adăugat senatorul USR.
O altă cauză a problemelor ar fi prestaţia unor evaluatori de mediu, care "la comandă şi contra-cost" trec în studiile de impact asupra mediului ceea ce vrea beneficiarul.
"Ca să fie clar. Uniunea Europeană (prin Comisia Europeană) vrea să finanţeze (...) Autostrada Piteşti - Sibiu! Dar vrea să fie respectate şi Directivele de mediu, precum în toate ţările occidentale. Asta chiar dacă înseamnă asumarea unor costuri suplimentare (dacă e cazul), pe care le va suporta tot UE, de va fi nevoie. Că de asta există Directivele de mediu, care pornesc de la ideea că asumarea unor costuri suplimentare acum reprezintă economii substanţiale, pe termen mediu şi lung. (...) Pentru că nu doar gândacul croitor e protejat pe Valea Oltului, ci întregul ecosistem, biodiversitatea şi habitatele tuturor speciilor din zonă. Inclusiv a celei denumite ştiinţific homo sapiens", a mai scris Mihai Goţiu.
Fostului ministru al Transporturilor Răzvan Cuc susţinea, într-o postare pe pagina sa de Facebook, că de la Comisia Europeană a fost trimisă o notificare de suspendare a finanţării din fonduri europene pentru autostrada Sibiu - Piteşti din cauza unor probleme pe mediu.
Ministerul Fondurilor Europene a precizat ulterior, la solicitarea AGERPRES, că nu a fost primită de la Comisia Europeană nicio scrisoare de suspendare a finanţării din fonduri europene a autostrăzii Sibiu - Piteşti, ci o scrisoare de observaţii prin care se cer informaţii suplimentare cu privire la acest proiect, care nu afectează în niciun fel implementarea sa.
La rândul său, ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a declarat luni că autostrada Sibiu - Piteşti se va realiza şi că va fi transmis un răspuns Comisiei Europene cu privire la clarificările solicitate. AGERPRES