Gorj: Vicelider de sindicat în greva foamei în faţa sediului CEO, în semn de solidaritate cu colegii care protestează în cariere
Vicepreşedintele Sindicatului Energia Rovinari, Manu Tomescu, angajat al Complexului Energetic Oltenia (CEO), a intrat, marţi dimineaţa, în greva foamei în faţa sediului companiei din Târgu-Jiu, în semn de solidaritate cu miile de mineri care protestează în cariere din judeţ.
Potrivit acestuia, pe lângă revendicările iniţiale ale minerilor, el a adăugat, în demersul său, şi faptul ca Ministerul Energiei şi Directoratul CE Oltenia "să înceteze cu repercusiunile asupra colegilor săi şi să îşi ia angajamentul, în scris, că niciun salariat al CE Oltenia nu va fi sancţionat în vreun fel, din cauza acestui protest".
"În această dimineaţă, începând cu ora 7,00, voi intra într-un protest de extrem de "Greva Foamei" în faţa sediului CEO, din solidaritate cu miile de salariaţi ai CE Oltenia care protestează în acest moment în carierele miniere ale companiei. Încă de la început vreau să menţionez că susţin revendicările colegilor protestatari, până la soluţionarea lor pe calea dialogului, într-un mod favorabil şi mulţumitor pentru salariaţii CE Oltenia! Însă, datorită atitudinii duplicitare şi a declaraţiilor cinice venite din partea Ministerului Energiei şi Administraţiei CE Oltenia, cu privire anumite repercusiuni, sancţiuni şi consecinţe ce ar putea să le suporte o parte din colegii protestatari, am hotărât să adaug ca revendicare în acest protest extrem, ca Ministerul Energiei şi Directoratul CE Oltenia să înceteze cu repercusiunile asupra colegilor şi să îşi ia angajamentul în scris că niciun salariat al CE Oltenia nu va fi sancţionat în vreun fel, din cauza acestui protest!", a scris, pe Facebook, Manu Tomescu.
De asemenea, acesta solicită Guvernului eliminarea taxei de 2% pe cifra de afaceri a CE Oltenia.
"Cea de-a doua revendicare pe care o am în acest protest este ca Guvernul României să ia măsuri urgente şi ferme pentru eliminarea taxei de 2% pusă pe cifra de afaceri a CE Oltenia şi să asigure subvenţionarea costurilor insuportabile cu certificatele de carbon pe care noi nu mai putem să le achităm din munca noastră grea şi prost plătită", a mai punctat Manu Tomescu.
Acesta a solicitat şi prezenţa în Gorj a prim-ministrului şi a ministrului Energiei pentru deblocarea situaţiei.
"Chiar în aceste zile, protestăm din cauza unor efecte, însă eu cred că a venit vremea să luptăm ca să eliminăm cauza datorită căreia trebuie să suportăm aceste efecte! Cu alte cuvinte, birurile pe care le-au pus în cârca noastră sunt cauza datorită căreia munca noastră e plătită cu salarii tot mai mici! Iar dacă aceste biruri nu vor fi eliminate imediat, nu numai că vor fi puse în pericol locurile noastre de muncă, dar vom fi nevoiţi să muncim în continuare pe locuri de muncă fără investiţii şi pe nişte salarii de mizerie! De aceea, solicităm prezenţa de urgenţă în Gorj a prim-ministrului României şi a ministrului Energiei, dacă într-adevăr consideră că CE Oltenia este un pilon principal al Sistemului Energetic Naţional!", a conchis Manu Tomescu.
Cele câteva mii de angajaţi ai Complexului Energetic Oltenia (CEO) care activează în cadrul unităţilor miniere continuă greva şi după întâlnirea avută luni dimineaţa la Ministerul Energiei, aceştia cerând, în principal, creşterea salariilor cu 45% şi condiţii mai bune de lucru.
Minerii susţin că sunt hotărâţi să nu renunţe la protest până nu vor ajunge la o înţelegere direct cu administraţia companiei, ei acuzându-i pe liderii de sindicat că şi-au urmărit doar interesele personale, nu şi pe cele ale celor pe care îi reprezintă. AGERPRES / (AS - autor: Irina Poenaru, editor: Diana Dumitru, editor online: Adrian Dădârlat)