Gorj: Primarul din Urdari este audiat într-un dosar de evaziune fiscală, spălare de bani și corupție
Primarul comunei Urdari, Mihai Calotă, este audiat marți de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, acesta fiind cercetat într-un dosar de evaziune fiscală, spălare de bani, infracțiuni de corupție și infracțiuni la legea societăților comerciale.
Potrivit purtătorul de cuvânt al IPJ Gorj, Lucian Stroe, edilul este audiat în urma unor percheziții care au avut loc în luna noiembrie a acestui an, în cadrul unui dosar instrumentat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj, pentru destructurarea unei grupări infracționale care ar fi cauzat un prejudiciu de aproximativ 1.800.000 de lei, prin evaziune fiscală, spălare de bani, infracțiuni de corupție și infracțiuni la legea societăților comerciale.
Din cercetări a reieșit că, în perioada 2011 — 2015, administratorii societăților comerciale ar fi înregistrat în evidențele contabile cheltuieli care nu au la bază operațiuni reale și, prin simularea unor relații comerciale, ar fi retras bani din conturile societăților.
Polițiștii au continuat cercetările și efectuează marți nouă percheziții la domiciliile unor primari din Gorj și Dolj, bănuiți de comiterea unor infracțiuni de corupție și abuz în serviciu.
Anchetatorii desfășoară percheziții la domiciliile primarilor din comunele Slivilești, Cătune, Stejari, Aninoasa, Borăscu, Negomir, Bărbătești, Plopșoru (județul Gorj) și Melinești (județul Dolj).
Potrivit unui comunicat al IPJ Gorj, polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice efectuează nouă percheziții într-o cauză penală a Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, la locuințele unor primari din județ, bănuiți de săvârșirea infracțiunilor de luare de mită, dare de mită și abuz în serviciu.
Pentru probarea întregii activități infracționale, polițiștii ridică documente de la zece instituții administrative locale.
"Din cercetări a reieșit că, în perioada ianuarie — decembrie 2015, cei în cauză, folosindu-se de funcțiile pe care le ocupă, ar fi pretins și primit diferite sume de bani pentru atribuirea și derularea unor contracte de prestări servicii, precum și pentru efectuarea de plăți pentru lucrările efectuate de administratorii unor societăți comerciale. Sumele de bani folosite drept mită sunt de aproximativ 400.000 de lei.
Polițiștii vor pune în aplicare 12 de mandate de aducere, persoanele depistate fiind conduse la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, pentru audieri", se menționează în comunicatul de presă.
AGERPRES/(AS — autor: Oana Popescu, editor: Dănuț Pușcașu)