Gorj: Bătrân pensionar de 82 de ani, pus pe drumuri în fiecare lună în urma unei erori a Casei de Pensii
Un bătrân de 82 de ani, din comuna gorjeană Roșia de Amaradia, este nevoit să parcurgă în fiecare lună un drum de mai multe zeci de kilometri până la sediul județean al Casei de Pensii din Târgu Jiu pentru a-și încasa banii, după ce în urma unei erori comise de un angajat al instituției a fost înregistrat ca decedat în evidențele acesteia.
Viceprimarul comunei Roșia de Amaradia, Constantin Vătrai, a declarat joi, pentru AGERPRES, că bătrânul trebuie să parcurgă lunar peste 50 de kilometri pentru a-și încasa pensia, în condițiile în care nu dispune de un autoturism, el fiind ajutat să ajungă la Târgu-Jiu de angajații primăriei sau de alte persoane.
"Este vorba de un bătrân în vârstă de 82 de ani, căruia în urmă cu patru luni i-a decedat soția, s-a dus la Casa de Pensii cu certificatul de deces pentru a solicita un ajutor de deces în baza pensiei dumnealui, i s-a dat jumătate din acel ajutor, pentru că soția nu a avut pensie. Luna următoarea bătrânului nu i-a venit pensia. Prima dată am trimis un angajat la Târgu-Jiu, care îi este și nepot, și i s-a spus că bătrânul este decedat. (...) Au spus cei de la Casa de Pensii că se rezolvă luna viitoare. Luna viitoare, același lucru, m-am dus personal cu el, mi-au spus că bătrânul e decedat 'cum să fie decedat, că este cu mine'? Trebuie să meargă în fiecare lună la Târgu-Jiu, nu are mașină, l-am dus eu, l-a dus și un alt angajat. Să-l duci prin căldură pe omul de 82 de ani e o problemă. El pur și simplu figurează decedat, dacă îl aveam lângă mine când m-am dus lună trecută și doamna de la casierie mi-a spus că e decedat", a precizat Constantin Vătrai.
Directorul Casei de Pensii Gorj, Ioana Talău, a afirmat că a anunțat eroarea la Casa Națională de Pensii, însă situația nu a fost rezolvată până acum pentru că o singură persoană are acces pentru astfel de activități în sistemul informatic.
"I-a decedat soția în aprilie, soția nu avea calitate de asigurat în sistemul public de pensii, fapt pentru care avea dreptul la jumătate de ajutor de deces, având în vedere calitatea soțului de pensionar. A venit dumnealui, a solicitat ajutorul de deces pentru membrul de familie, iar când s-a intervenit în aplicația informatică s-a bifat eronat pensionarul și nu membrul de familie, fapt pentru care aplicația l-a scos din sistem. Dumnealui e în evidența noastră faptic, vorbesc de dosarul de pensie, dar în aplicația informatică nu s-a putut rezolva până acum, deoarece numai o singură persoană are această activitate la Casa Națională de Pensii", a declarat, pentru AGERPRES, Ioana Talău.
Potrivit sursei citate, bătrânul de 82 de ani beneficiază, în afară de pensie, și de o indemnizație specială, al cărei istoric de încasare trebuie modificat de la data încasării și până în prezent, pentru că valoarea acesteia se schimbă anual.
"Mai este o problemă, nu dosarul de pensie e greutatea pentru preluare în sistem, dumnealui mai beneficiază de o indemnizație datorită faptului că a desfășurat activitate la detașamentele speciale de muncă pe timpul armatei și acolo trebuie să îi preia de când i s-a acordat această indemnizație și până în prezent, să treacă prin toate etapele, pentru că valoarea indemnizației se schimbă de la an la an. Trebuie schimbat tot istoricul la această indemnizație, de aceea durează. Noi nu putem face nimic, toată intervenția în aplicația informatică o face Casa Națională și firma care administrează sistemul informatic. Noi și azi-dimineață am vorbit cu dumnealor. (...) Îmi pare rău că s-a întâmplat, este primul caz de acest gen pe care l-am avut", a spus Ioana Talău.
Distanța dintre Roșia de Amaradia și Târgu-Jiu este de 52 de kilometri, iar bătrânul este bolnav, deplasându-se cu greu cu ajutorul unui baston.
AGERPRES / (A — autor: Oana Popescu, editor: Marius Frățilă, editor online: Gabriela Badea)